Titlurile zilei

Funcționar bancar, condamnat la Iași după ce a jefuit un mort! Ieșeanca a fost prinsă cu ajutorul camerelor de luat vederi! Femeia a recunoscut totul: „Nu știu de ce am făcut asta!”

Publicat: 13 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Funcționar bancar condamnat la Iași după ce a jefuit un mort Ieșeanca a fost prinsă cu ajutorul camerelor de luat vederi Femeia a recunoscut totul Nu știu de ce am făcut asta
Judecătorii au condamnat un funcționar bancar acuzat că a luat mii de lei din contul unui ieșean mort: femeia a recunoscut totul la audieri

Magistrații ieșeni au condamnat o femeie, funcționar bancar la Raiffeisen Bank, după ce aceasta a fost acuzată că a golit contul unui bărbat decedat. Totul a ieșit la iveală după ce rudele ieșeanului s-au plâns că au dispărut banii. Polițiștii au analizat imaginile surprinse de camerele de luat vederi de la bancomatele din care au fost efectuate retragerile

Sentință-șoc, la Iași! Magistrații au pedepsit un funcționar bancar, după ce acesta din urmă a fost acuzat că ar fi jefuit un mort! Femeia a fost prinsă cu ajutorul camerelor de luat vederi de la bancomatele din care au fost efectuate retragerile. La audieri, ieșeanca a recunoscut totul, susținând că nu știe de ce a recurs la acest gest, deoarece nu avea nevoie urgentă de bani.
Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) cu Mihaela L.

„Instanța admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procuror și inculpata Mihaela L. , cercetată pentru acces ilegal la un sistem informatic (2 acte materiale), efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos (2 acte materiale), fals intelectual (2 acte materiale) și uz de fals. O condamnă pe inculpată la 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare”, au precizat magistrații ieșeni.

Ieșeanca Mihaela L. , obligată la muncă în folosul comunității

Pe lângă pedeapsa primită, Mihaela L. (34 de ani), din Târgu Frumos, a fost obligată și la muncă în folosul comunității.

„Inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pentru o perioadă de 60 de zile, fie la Consiliul Local Iași – Direcția Generală Economică și Finanțe Locale Iași, în cadrul Arhivei DGEFPL și sediul administrativ: activități de administrative, arhivare la dosarele fiscale, a actelor administrativ-fiscale emise de organul fiscal și a documentelor depuse de contribuabili persoane fizice și persoane juridice, fie la Direcția Fond Locativ, cu sectoarele din subordine”, au adăugat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Funcționarul bancar, acuzat că a scos bani din contul unui bărbat mort

Procesul Mihaelei L. a început pe 23 decembrie 2020. Atunci, procurorii DIICOT au trimis la instanță acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu funcționarul bancar de la Raiffeisen Bank, potrivit magistraților ieșeni.

„La data săvârșirii faptelor, inculpata era ofițer tranzacții clienți la o bancă ce are o agenție în complexul Palas, având printre atribuții furnizarea de servicii și procesarea de tranzacții cu numerar și fără numerar către clienții persoane fizice și persoane juridice, în conformitate cu standardele de calitate ale instituției. Pe 27 ianuarie 2016, inculpata, deși a fost anunțată cu privire la decesul clientului C.G.G., nu a preluat o copie după certificatul de deces al acestuia și nu a efectuat demersurile necesare, conform procedurilor interne. Pe 4 februarie 2016, la ora 10:51, inculpata a introdus în aplicația informatică o solicitare privind blocarea și re-emiterea cardului pentru titularul de cont decedat, formatul letric al cererii fiind semnat la rubrica „Utilizator card” de către angajată. De asemenea, inculpata a întocmit un borderou de predare-primire a cardului pe numele C.G.G., nedatat și completat conform procedurilor interne”, au afirmat procurorii DIICOT Iași.

Potrivit acestora, după ce a fost emis noul card, emis pe numele clientului decedat, acesta a fost însușit și, apoi, utilizat în mod ilegal de către Mihaela L.

„Pe 12 februarie 2016, la ora 21:23, inculpata a retras suma de 4.000 de lei de la un bancomat al Raiffeisen, situat în Iași. Pe 15 februarie 2016, la ora 20:44, inculpata a retras suma de 3.500 de lei de la bancomatul aparținând Băncii Transilvania, situat în Iași”, au subliniat anchetatorii.

Cum a ieșit la iveală totul: plângere la Departamentul Antifraudă

Pe 21 ianuarie 2016, un ieșean, C.G.G., a decedat. În urma morții, o fiică a acestuia a mers la banca la care știa că tatăl ei avea mai multe conturi, respectiv la Raiffeisen Bank, confom magistraților ieșeni. Pe baza unei procurori autentice, prin care era împuternicită a-i administra moștenirea, a mers la bancă și a cerut un extras de cont, care avea ca sold final 1.720 de lei. În acest mod, fiica ieșeanului a constatat o diferență nejustificată față de ceea ce trebuia să fie în cont, respectiv o diferență de 7.500 de lei.

Mai mult, în extrasul de cont figurau două retrageri de numerar, respectiv 4.000 și 3.500 de lei, efectuate cu un card bancar la bancomat. Întrucât cardul bancar vechi nu a fost găsit de către niciunul dintre moștenitori după decesul lui C.G.G., nu se știa niciun detaliu cu privire la cardul bancar care apărea în extrasul de cont și nici cu privire la cele două extrageri. Drept urmare, s-a luat legătura cu Departamentul Antifraudă al băncii.

„În urma discuțiilor purtate s-a ajuns la concluzia că este o fraudă, deoarece se solicitase încă din luna ianuarie închiderea contului. În urma unei sesizări, suma de 7.500 de lei a fost restituită în același cont de către bancă, astfel că, pe 4 mai 2016, în cont era suma de 11.711 lei. Funcționarii băncii au relatat că cele două retrageri frauduloase au fost efectuate de către cineva din interiorul băncii, dar moștenitorilor nu li s-a spus vreun nume. Pe 3 mai 2016, banca a formulat o plângere penală împotriva inculpatei Mihaela L. „, au subliniat procurorii DIICOT Iași.

Prinsă cu ajutorul camerelor de luat vederi

La scurt timp, polițiștii au demarat ancheta. Aceștia au luat imaginile de pe camerele de luat vederi de la bancomatele de la care au fost făcute cele două extrageri. Oamenii legii au constatat că, pe una dintre camere, a fost surprinsă parțial fața Mihaelei L.

„Au fost analizate imaginile puse la dispoziție de către Banca Transilvania, înregistrate de camera de supraveghere de la ATM-ul acestei instituții bancare situat în Iași, pentru data de 15 februarie 2016, intervalul orar 20:40 – 20:50. La ora 20:41:45, dinspre partea dreaptă a bancomatului își face apariția o femeie îmbrăcată într-o haină de culoare neagră, cu glugă, aceasta fiind pusă pe cap. La ora 20:41:48, persoana ajunge în fața bancomatului, ocazie cu care i se poate observa întreaga față, cu excepția părții drepte a frunții și a ochiului drept.

Ca urmare a comparării imaginilor surprinse de camera de supraveghere cu fotografia inculpatei din baza de date cu evidența persoanelor, s-a constatat că persoana care a efectuat retragerile de numerar, în mod fraudulos, cu ajutorul cardului bancar emis pe numele persoanei defuncte este inculpata. Cu ocazia audierilor, inculpata a declarat faptul că recunoaște faptele pentru care se efectuează cercetări și care fac obiectul acuzării. Referitor la acestea, inculpata a declarat că regretă faptele comise și că nu își explică de ce a comis faptele de natură penală, deoarece nu avea o nevoie stringentă de bani”, au arătat anchetatorii ieșeni. Conform acestora, femeia a restituit integral prejudiciul cauzat.

Adauga un comentariu