National

Furnizorii de energie susțin că Guvernul României nu le-a dat banii promiși pentru plafonare

Publicat: 28 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Furnizorii de energie susțin că Guvernul României nu le-a dat banii promiși pentru plafonare
Furnizorii din energie susțin că Guvernul României nu le dă banii pentru plafonarea facturilor românilor

Apare un nou scandal pe piața de Energie din România după ce furnizorii de energie susțin că nu mai au capacitatea financiară de a susține promisiunile statului român. Aceștia acuză Guvernul României de faptul că nu le-a dat banii promiși pentru plafonare.

Asta în condițiile în care Guvernu la anunțat că au fost emise milioane de facturi greșite și că operatorii trebuie să le retipărească fără a aplica penalități la plată sau întreruperea agentului termic sau electric.

Furnizorii de energie susțin că Guvernul României nu le-a dat banii promiși pentru plafonare

Într-un comunicat oficial, Asociația Furnizorilor de Energie din România arată faptul că măsura plafonării prețului la energie este una corectă mai ales în contextul creșterilor de pe piață. Aceștia consideră că este de neacceptat faptul că autoritățile nu decontează corect și la timp ajutorul de stat pentru consumatori și că schema de sprijin depășește cu mult 3 miliarde de lei, sumă ce a fost comunicată de autorități atunci când au adoptat legea plafonării. Aceștia mai susţin că pot apărea situații în care furnizorii să nu mai poată suporta costurile plafonorii şi să emită facturi mai mari în care să apară întârzieri la plată:

„Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER consideră că ajutorarea consumatorilor, în special a celor casnici pe timpul anotimpului rece este utilă şi, mai ales, necesară, dar trebuie făcută în mod cât mai simplu şi clar fără a afecta industria energetică. Consumatorii trebuie sprijiniţi în contextul actual, al creşterilor explozive ale preţurilor în toată lumea.

Potrivit estimărilor asociaţiei, impactul financiar al schemei de sprijin depăşeşte cu mult 3 miliarde de lei, sumă comunicată de către autorităţi ca fiind alocată pentru această schemă. De aceea, facem apel la autorităţi să deconteze corect şi la timp, în conformitate cu prevederile legale, evitând riscul ca furnizorii să nu mai poată să susţină financiar sprijinul asumat de stat pentru consumatori şi astfel să apară întârzieri la plată pe tot lanţul energetic.

Furnizorii de energie vor acționa Guvernul României în judecată

Furnizorii de energie au menţionat faptul că, dacă Guvernul României nu va aloca sumele de bani necesare, vor fi pregătiţi să acţioneze pentru aplicarea legislației în vigoare. Concret, aceștia au dat de înţeles că vor putea da Guvernul României în judecată:

”Furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, companii membre ale AFEER, sunt pregătiţi şi vor acţiona pentru aplicarea legislaţiei, respectiv a tuturor măsurilor de plafonare şi compensare a facturilor. Din păcate, OUG 3/2022, care vine cu măsuri suplimentare de sprijinire a consumatorilor, introduce şi dispoziţii care vor avea un efect dezastruos pentru furnizori”, declară Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFEER.

În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că există un întreg scandal pe piața de energie din România. Vorbim despre faptul că milioane de români au primit facturi greșite, fără plafonarea prețului la gaze și energie electrică. Pentru ca situația să se remedieze, Executivul i-a somat pe furnizori să corecteze facturile amintite mai sus. De altfel, pe lângă consumatorii casnici și instituțiile au de suferit. Este și cazul centrului de vaccinare din Motru care va fi închis din cauza facturii uriașe la energie termică.

În încheiere nu se cunoaște dacă Guvernul României va lua în considerare cerințele furnizorilor și de a trimite banii pe plafonare la timp.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu