Sanatate

Ganglioni la ceafă. Când este bine să te adresezi la medic

Publicat: 05 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ganglioni la ceafă. Când este bine să te adresezi la medic
În general, ganglionii limfatici măriți sunt un semn că un proces inflamator se dezvoltă în organism

Multe persoane se întreabă ce sunt ganglionii la ceafă. Este bine să știi că gâtul uman are cea mai mare concentrație de ganglioni limfatici comparativ cu restul corpului. Ganglionii limfatici sunt formațiuni mici de ganglioni umflați. Funcția principală a ganglionilor limfatici este de a filtra limfa și de a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor.

Ce este limfa, în termeni generali, toată lumea știe. Amestecul său cu fluidul intercelular se mai numește și ichor. Acesta este același lichid incolor care apare pe rană dacă pielea este ușor deteriorată. Limfa deplasându-se prin vase speciale, spală celulele tuturor organelor și țesuturilor și este considerat un tip special de țesut conjunctiv și unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului imunitar. De fapt, limfa este cea care elimină celulele moarte, produsele de degradare, virușii și bacteriile din organism. Baza limfei sunt limfocitele. Acestea sunt principalele celule ale sistemului imunitar care pot recunoaște agenții patogeni. Curgând prin ganglionii limfatici, limfa este filtrată, astfel virușii și bacteriile persistă în ei și sunt distruse.

femeie care se tine de gat si sufera de durere
Cel mai adesea, ganglionii limfatici măriți nu sunt o boală independentă, ci doar un simptom

Ganglioni la ceafă. Ce semn îți indică faptul că un proces inflamator se dezvoltă în organismul tău

Când o persoană este sănătoasă, glandele purifică limfa fără prea mult stres. Dar dacă atacul viral sau microbian este prea puternic, glandelor le este greu. Ganglionii limfatici revarsă în organism diverse „gunoaie” pe care nu au timp să le digere, aceștia se inflamează și devin la fel ca și bobul de mazăre. Acesta se rostogolește pe sub piele. În general, ganglionii limfatici măriți sunt un semn că un proces inflamator se dezvoltă în organism.

Multe persoane se întreabă de ce sunt inflamați ganglionii la ceafă. Printre cauzele probabile care declanșează manifestarea acestui fenomen se numără boli ale tractului respirator. Probleme la nivelul gurii sau nazofaringelui. De exemplu, carii, pulpite, inflamații ale sinusurilor, amigdalita, herpes labial.

ganglion inflamat la ceafa unei persoane
Astfel, este mai mult decât necesar să apelezi la un medic dacă pielea de deasupra ganglionului limfatic mărit a devenit roșie și este fierbinte

De asemenea, un proces inflamator în organism se poate declanșa din cauza unor infecții generale, precum varicela, rujeolă, citomegalovirus, mononucleoză. Nu în ultimul rând, această problemă de sănătate este provocată de infecții ale pielii. De exemplu, inflamație care a apărut din cauza unei încercări nereușite de a stoarce un coș. Cu toate acestea, există cauze și mai neplăcute ale inflamației ganglionilor limfatici.

Ganglioni limfatici măriți. Când ai nevoie de ajutorul unui specialist

Cel mai adesea, ganglionii limfatici măriți nu sunt o boală independentă, ci doar un simptom. Prin urmare, acestea sunt de obicei însoțite de alte semne de infecție. Printre acestea se numără o stare generală de rău și slăbiciune, creșterea temperaturii, durere de cap, durere în gât, urechi sau gură și nas care curge sau nas înfundat.

barbat care se tine de gat si in alta mana tine o pereche de ochelari in timp ce sufera de durere
Este mult mai rău dacă ganglionii la ceafă sunt inflamați și nu aveți semne de răceală sau de alte infecții

Dacă observați astfel de semne enumerate mai sus este bine să consultați un terapeut. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să tratați rapid o răceală, o durere de urechi sau vă va trimite la dentist dacă acesta consideră că cauza poate fi cariile dentare. De îndată ce faceți față bolii de bază, ganglionii limfatici se vor dezumfla și vor înceta să fie o preocupare.

Este mult mai rău dacă ganglionii la ceafă sunt inflamați și nu aveți semne de răceală sau de alte infecții. În acest caz, putem vorbi despre o inflamație sistemică, precum boli autoimune, procese oncologice, infecție cu HIV. Astfel, este mai mult decât necesar să apelezi la un medic dacă pielea de deasupra ganglionului limfatic mărit a devenit roșie și este fierbinte. Acest semn indică începutul unui proces purulent.

ganglion limfatic marit pe gatul unui copil
Când o persoană este sănătoasă, glandele purifică limfa fără prea mult stres
Adauga un comentariu