Titlurile zilei

„Garda veche” a Iașului dispare. A murit Ciuc, smardoiul împușcat de polițiști în Cantemir. Era unul dintre cei mai temuți infractori – EXCLUSIV

Publicat: 26 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Garda veche a Iașului dispare. A murit Ciuc smardoiul împușcat de polițiști în Cantemir. Era unul dintre cei mai temuți infractori  EXCLUSIV
Unul dintre cei din  ”garda veche” a Iașului a fost ieri condus pe ultimul drum

„Garda veche” a Iașului începe să dispară. Ieri, unul dintre șmecherii Iașului de pe vremuri a fost condus pe ultimul drum

„Garda veche” a Iașului dispare încet, încet. Petru Ciuc, unul dintre smardoii Iașului de odinioară a murit. Ieri, bărbatul a fost condus pe ultimul drum de familie și prieteni, la Cimitirul „Sfântul Vasile”. „Ucu”, așa cum îl porecleau cei care l-au cunoscut pe Petru Ciuc, făcea parte din „garda veche” a Iașului.

„Ucu a fost șmecher de pe vremuri, nu cum sunt copiii ăștia acum. Era smardoi, cum se spune… Păcat de el, a murit tânăr, ne pare rău”, a spus unul dintre prietenii lui Petru Ciuc.

În anul 1999, Petru Ciuc avea să fie împușcat de polițiști. Chiar în luna ianuarie a anului 1999, locuitorii cartierului Cantemir au fost martori ai unei întâmplări desprinse parcă din filmele polițiste americane. Un bărbat în vârstă de 37 ani, identificat ulterior ca fiind Petru Ciuc, l-a agresat pe unul din polițiștii care executau serviciul de patrulare din zona Gării Internaționale.

A fost împușcat în Cantemir

În anul 1999, redactorii BZI relatau întâmplarea.

„Serg. maj. Aurel Peșa, subofițer agent de ordine în postul Cartier Cantemir, împreună cu soldat Ștefan Agavriloaie, din cadrul Trupelor de Jandarmi, executau serviciul de patrulare în zona Gării Internaționale. Nu mult după ora 23:00, subofițerul a fost solicitat de câțiva cetățeni să legitimeze un bărbat care își lăsase liber un câine lup.

Fiind fără lesă, animalul devenise un pericol pentru puținii trecători de la acea oră. Subofițerul a atenționat pe proprietarul câinelui, dar în locul colaborării s-a trezit înjurat, iar apoi bruscat. Agresorul, Petru Ciuc, a rupt fermoarele de la echipamentul polițistului, după care și-a întărâtat câinele asupra lui. Serg. maj. Aurel Peșa a scos pistolul și a tras două focuri de avertisment în plan vertical”.

Cum a fost „încolțit”

Redactorii BZI relatau, în urmă cu mai bine de 20 de ani, cum Petru Ciuc s-a aruncat asupra polițistului și a încercat să-i zdrobească capul cu o sticlă de lichior. Fiind în legitimă apărare, subofițerul a tras un foc de armă în direcția lui Petru Ciuc, rănindu-l. Fiind o situație deosebită, două patrule de polițiști au intervenit imediat.

Agresorul, deși lovit, se manifesta excesiv de violent. Transportat la Spitalul de Urgențe, Petru Ciuc a fost supus unui tratament medical, dar a refuzat total să-și spună numele. După cercetarea arhivei poliției și a declarațiilor martorilor, Petru Ciuc a fost identificat. Petru Ciuc, cunoscut ca recidivist, avea o bogată activitate infracțională. În 1983 a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor.

A executat pedeapsa, dar i-au mai rămas 855 de zile, prin eliberare condiționată. În 1994 a fost condamnat pentru furt, având și în acest caz un rest de pedeapsă de 560 de zile de executat. În 1996 a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru ultraj. Până la comiterea omorului din 1983, el a mai suferit două condamnări, pentru ultraj contra bunelor moravuri, în 1980, precum și pentru viol, în 1982.

Ieri, Petru Ciuc, unul dintre cei din „garda veche”, a fost condus pe ultimul drum.

Comments are closed.

Adauga un comentariu