Local

Gaură de peste jumătate de milion de lei, creată de un om de afaceri din Iași! Individul a scăpat, totuși, de pușcărie (EXCLUSIV)

Publicat: 23 mai 2022
Un bărbat cu bancnote în mână și o sală de judecată
Un ieșean a fost pedepsit de judecători, după ce a fost acuzat de evaziune fiscală

Un om de afaceri din județul Iași s-a ales cu o pedeapsă din partea magistraților, după ce a fost acuzat că a creat o „gaură” de peste jumătate de milion de lei la bugetul consolidat al statului. Astfel, la finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Viorel Adrian Crainic la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală. Oamenii legii spun că, în urmă cu mai bine de un deceniu, ieșeanul a încercat să „fenteze” autoritățile.

Un om de afaceri din Iași a fost pedepsit de magistrați, după ce a fost acuzat că a creat o „gaură” de peste jumătate de milion de lei la bugetul consolidat al statului. Așadar, la finele săptămânii trecute, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Viorel Adrian Crainic la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru evaziune fiscală.

Oamenii legii spun că, în urmă cu mai bine de un deceniu, ieșeanul a încercat să „fenteze” autoritățile. În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Un om de afaceri din Iași, acuzat că a creat o „gaură” la bugetul statului

Pe lângă pedeapsa cu suspendare primită, judecătorii ieșeni l-au obligat pe omul de afaceri Viorel Adrian Crainic și la plata unor despăgubiri către stat.

„Instanța admite în parte acțiunea civilă. Îl obligă pe inculpatul Viorel Adrian Crainic să îi plătească părţii civile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin DGRFP Iaşi, cu titlu de despăgubiri civile, suma totală de 610.636 de lei. Respinge, ca nefondate, celelalte pretenţii formulate de partea civilă. Dispune luarea măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului, în vederea recuperării despăgubirilor civile acordate în cauză, până la concurenţa sumei de 610.636 de lei. Dispune ca măsurile asigurătorii să fie aduse la îndeplinire prin organele proprii de executare ale unităţii păgubite – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi”, au subliniat magistrații ieșeni.

În ediţiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Omul de afaceri din Iași, Viorel Adrian Crainic, obligat la muncă în folosul comunității

De asemenea, magistrații l-au obligat pe ieșeanul Viorel Adrian Crainic să presteze o muncă în folosul comunității.

„Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 de zile, fie la Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi, fie la Spitalul Clinic de Recuperare Iași”, au mai afirmat judecătorii.

Demn de remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul ieșeanului a început pe data de 7 august 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași l-au trimis în judecată pe afacerist sub acuzația de evaziune fiscal – evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în formă continuată, fiind vorba despre peste 80 de acte materiale.

Conform anchetatorilor, infracțiunile ar fi fost comise de ieșean în perioada 2 mai – 7 noiembrie 2011, dar și în perioada iulie 2013 – martie 2014. Oamenii legii au mai afirmat că ieșeanul ar fi folosit înscrisuri sau mențiuni false, creând un prejudiciu de peste jumătate de lei la bugetul de stat. Acum, omul de afaceri din Iași care a creat o „gaură” la bugetul de stat a fost pedepsit de magistrați.
Adauga un comentariu