Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center, a primit undă verde pentru cartierul de lux din Copou

26 ian. 2021, 02:00
Ciprian Boaru, în Local

Arhitecții din cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism au avizat proiectul omului de afaceri Gherorghe Iaciu. Pe strada Viticultori, cu intrarea dinspre Aleea Sadoveanu, vor fi construite 22 de blocuri de locuințe colective. Suprafața de teren este de 5 hectare

Gheorghe Iaciu a bifat prima etapă dintr-un proiect imobiliar de proporții. Afaceristul bucureștean, patronul Moldova Center din centrul Iașului, vrea să construiască un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Recent, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) organizată la nivelul Primăriei Iași, formată doar din arhitecți, a avizat proiectul.

Pe suprafața menționată urmează să fie construite 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje. Parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Investiția este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. În a doua etapă, proiectul va fi analizat și de Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali. Dacă proiectul va fi avizat, va intra într-o ședință ordinară de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare. De precizat că accesul spre noul cartier se va realiza dinspre Aleea Sadoveanu.

Compania lui Gheorghe Iaciu are o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane de euro

Proiectul a fost inițiat prin intermediul societății Green Field Copou SRL, unde acționar majoritar este societatea Impact Developer & Contractor SA. Ultima societate este deținută de Gheorghe Iaciu, care are calitatea de acționar majoritar. În societatea Impact Developer & Contractor SA mai apar ca acționari Daniel Pandele, afacerist din Constanța, fondatorul Doraly Mall, dar și Petru Ion Văduva, fost director general Transgaz, actualmente directorul executiv al afacerilor deținute de magnatul Ion Țiriac.

Conform ultimelor date financiare, Impact Developer & Contractor SA a înregistrat o cifră de afaceri din proiecte imobiliare de aproximativ 161 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro, și profit de 154 de milioane de lei. În cadrul CTATU a fost avizat și proiectului omului de afaceri Cristin Zămoșteanu. Acesta intenționează să amenajeze un centrul cultural (operă, teatru) cu spații de cazare și parcare subterană, pe terenul situat pe strada I.C. Brătianu, nr. 26, zonă aflată lângă sediul administrativ al municipalității.

O clădire cu 8 etaje va fi construită în zona Păcurari

Gabriel Adam, un personaj mai puțin cunoscut în spațiul public, intenționează să construiască o clădire de birouri pe șoseaua Păcurari, nr.114, chiar în spatele magazinului Profi, în apropierea sensului giratoriu. Pe o suprafață de 2.003 metri pătrați, conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), va fi edificat un imobil cu regimul de înălțime de 2S+D+P+8E. Proiectul a primit aviz din partea Comisiei de Urbansim în ședința din data de 21.09.2020. Proiectul a fost avizat cu următorii indicatori urbanistici: POT (procent de ocupare a terenului) – 40 la sută, CUT (coeficient de utilizare a terenului) – 4, spații verzi – minimum 15 la sută. Terenul a fost achiziționat în cursul anului trecut. Inițial, proiectul presupunea construirea mai multor imobile, fiind mai mulți proprietari. Până la urmă, Gabriel Adam a preferat să lucreze singur. Omul de afaceri deține General Tex SRL, societatea care se ocupă cu producerea etichetelor textile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *