International

Grecia este în alertă! Autoritățile sanitare au depistat un prim caz de contaminare cu varianta de coronaviurs identificată în Africa de Sud

Publicat: 31 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În aceste momente, Grecia se află în alertă, după autoritățile din sistemul de sănătate au anunțat depistarea un prim caz de contaminare cu varianta de coronaviurs identificată iniţial în Africa de Sud și considerată mai contagioasă. Cazul a fost înregistrat în orașul Salonic, al doilea ca mărime din țară, situat în partea de nord.

Duminică dimineață, epidemiologii statului elen au avut o videoconferință, urmată de o reuniune extraordinară la Salonic, unde s-au deplasat „de urgenţă” secretarul de stat pentru protecţia cetăţenilor, Nikos Hardalias, şi preşedintele Autorității Naționale de Sănătate Publică (Eody), Panagiotis Arkoumaneas. Reuniunea a avut loc în preajma după-amiezii.

Autoritățile sanitare au depistat un prim caz de contaminare cu varianta de coronaviurs identificată în Africa de Sud

Deocamdată nu se cunosc informațiile privitoare la pacient și nici dacă acesta ar fi călătorit recent.

Inițial, varianta B.1.351 a SARS-CoV-2 a fost identificată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, fiind apoi localizată oficial în peste 30 de țări. Astfel că, acesta este primul caz identificat în Grecia.

Conform cercetărilor, mutaţia sud-africană a coronavirusului se răspândeşte mult mai rapid, iar anticorpii naturali sunt mai puţin eficienţi împotriva acesteia. Vestea bună este că simptomele sale nu sunt mai severe. Cu toate acestea, se pare că vaccinurile existente ar avea o eficiență mai scăzută în cazul acestei mutații a virusului SARS-CoV-2.

Grecia a înregistrat deja aproximativ 66 de cazuri de infectare cu o altă mutație a virusului – tulpina depistată în Marea Britanie.

La sfârşitul lunii februarie 2020, statul elen a înregistrat 156.473 de infecţii şi 5.779 de decese de la apariţia COVID-19. Majoritatea cazurilor au apărut în ultimele trei luni. Al doilea val al epidemiei este mult mai virulent decât primul, din primăvara trecută.

Grecia amână redeschiderea liceelor după creşterea ratei de infectare

Vineri, 29 ianuarie, Grecia a anunțat că amână redeschiderea tuturor liceelor luna viitoare, după o explozie a ratei de infectare COVID-19.

Zeta Makri, adjunctul ministrului Educaţiei din Grecia, a declarat că şcolile din „zonele roşii”, considerate critice, vor continua învăţarea la distanţă, informează Reuters.

„Liceele din zonele roşii vor continua să organizeze cursuri la distanţă”, a declarat Zeta Makri, adjunctul ministrului Educaţiei din Grecia.

„După două luni fără precedent, în care profesorii, directorii de educație, studenții și părinții au depus eforturi mari pentru a continua procesul de educație cu ajutorul tehnologiei. Am deschis grădinițele și școlile elementare. Scopul nostru a fost și rămâne dublu: protejarea sănătății publice și individuale și continuarea procesului educațional. Vom continua, cu ajutorul valoros al experților, efortul de a opera toate instituțiile de învățământ.

Mulțumesc profesorilor, directorilor, studenților, părinților și administrației locale pentru respectarea exemplară a măsurilor și adaptabilitatea tuturor în circumstanțele excepționale pe care le trăim. Cu pași atenți, vom depăși împreună acest test!”, spunea ministrul Educației din Grecia, Niki Kerameus, în urmă cu o săptămână.

Guvernanții de la Atena anunţaseră săptămâna trecută că vor permite redeschiderea liceelor pe 1 februarie pentru prima dată după mai bine de două luni în contextul în care presiunea pe sistemul public de sănătate s-a relaxat în ultima perioadă.

Adauga un comentariu