National

Gripa aviară lovește Europa! Sute de mii de cazuri au fost deja înregistrate în România

Publicat: 09 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gripa aviară lovește Europa Sute de mii de cazuri au fost deja înregistrate în România
ANSVSA a demarat eutanasierea păsărilor existente în focarul din Mureș

Gripa aviară se răspândește cu repeziciune în întreaga Europă. Un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă cu 180.000 de păsări din judeţul Mureş. Animalele vor fi sacrificate.

„Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploataţie comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, în seara zilei de 6 mai 2021.

Imediat, la nivel central s-a activat Unitatea Operaţională Centrală condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu şi la nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureş, care  a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară”, a transmis ANSVSA.

Totodată, ANSVSA precizează că a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

Explozie de cazuri  de gripă aviară în Europa

Cazurile de gripă aviară au explodat în Europa. E deja prezentă în Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

Autoritățile din întreaga lume își vor uni forțele pentru a stopa răspândirea gripei aviare. Rusia a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare la om

Rusia a anunţat, în luna februarie, că a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare de la păsări la om şi că a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu privire la această “descoperire importantă”.

„Toţi cei şapte se simt bine, au trecut cu simptome uşoare peste boală. Ei sunt bine acum. Chiar şi atunci când erau infectaţi s-au simţit bine, iar boala a trecut destul de repede”, a explicat atunci Anna Popova, care conduce agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor.

Avertismentul DSVSA Iași

Având în vedere că, mai multe state membre au notificat la CE confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă, subtiprile H5N8 și H5N5. Statele care au raportat focare de gripa aviară înalt patogenă la păsările domestice în ultima lună sunt Bulgaria (4 focare primare), Cehia (16 focare primare si un focar secundar), Germania (10 focare primare si 65 de focare secundare), Danemarca (un focar), Franta (9 focare), Ungaria (un focar), Lituania (37 de focare secundare), Polonia ( 155 de focare primare și 53 de focare secundare), Slovacia (un focar) și Suedia ( un focar),  pentru prevenirea apariției și în județul Iași, se impun măsuri specifice și suplimentare de biosecuritate la nivelul exploatațiilor non-profesionale :

– prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice, în special rațele și gâștele;

– se interzice accesul păsărilor domestice, în special al rațelor și gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;

– se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafață accsesibile păsărilor sălbatice.

– toate păsările din localitate se vor ține închise în perimetrul exploataţiei,

– păsările se menţin în adăposturi închise sau, cel puţin, sub șoproane îngrădite, pentru a impiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice;

– toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de libera practica împuternicit;

– toate cazurile de îmbolnăvire la om, cu manifestări respiratorii se anunţă medicului uman de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om;

– toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite in locuri publice, se anunţă, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Iași, telefon 0232267501; fax 0232277305; e-maill [email protected]

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Iași va informa administratorii exploatațiilor comerciale de creștere a păsărilor despre evoluția gripei aviare in statele membre UE, și va organiza instruiri cu medicii veterinari de liberă practică.

În ceea ce privește monitorizarea păsărilor sălbatice, acesta va fi intensificată, în special în zonele în care păsările sălbatice sunt staționare, monitorizare efectuată de către administratorii fondurilor cinegetice, cu raportare către DSVSA județeană o oricăror modificări a statusului de sănătate a acestor păsări.

Adauga un comentariu