Prima pagină » Sanatate » Gust metalic în gură. Ce afecțiuni se pot ascunde sub acest simptom neplăcut
Gust metalic în gură. Ce afecțiuni se pot ascunde sub acest simptom neplăcut

Gust metalic în gură. Ce afecțiuni se pot ascunde sub acest simptom neplăcut

12 mart. 2024, 11:02,
BZI.ro, în Sanatate

Gustul metalic în gură poate indica o boală gravă, cum ar fi problemele renale sau hepatice, diabetul netratat sau anumite tipuri de cancer. Dar aceste cauze nu sunt comune și, de obicei, sunt însoțite de alte simptome. Dacă în afară de această senzație neplăcută sunteți sănătos, cauza gustului metalic în gură este probabil una benignă.

Ce ar putea cauza prezența unui gust metalic în gură

Dacă gustul metalic în gură este singura ta problema de sănătate, trebuie să știi că există multe cauze care ar putea provoca această neplăcere, inclusiv medicamentele prescrise sau o afecțiune medicală. Iată 8 dintre cele mai comune cauze ale prezenței unui gust metalic în gură.

Igiena orală deficitară poate face ca saliva să aibă gust de metal. Dacă nu vă periați și nu vă folosiți ață dentară regulat, pe termen lung vă puteți alege cu probleme de sănătate orală precum gingivita, parodontita și infecțiile dentare. Este recomandată o vizită la medicul stomatolog, iar gustul metalic va dispărea după ce infecția este tratată.

Unele medicamente prescrise de medic ar putea fi cauza acestei neplăceri. Printre aceste medicamente includem antibioticele precum tetraciclina, unele medicamente pentru gută, litiu (care este folosit pentru a trata anumite condiții psihice) și unele medicamente cardiace. Corpul absoarbe substanțele din medicamente, iar acestea își fac prezența și în salivă. De asemenea, medicamentele care pot cauza uscarea gurii, cum ar fi antidepresivele, pot fi vinovate. Acestea pot afecta simțul gustului dând peste cap mugurii gustativi.

O altă cauză ar putea fi anumite vitamine sau medicamente administrate fără prescripție medicală. Multivitaminele cu minerale (cum ar fi cuprul, zincul sau cromul) sau remediile pentru răceală (cum ar fi sumplimentele cu zinc) pot cauza prezența unui gust metalic în gură. La fel pot face și vitaminele prenatale și suplimentele cu fier sau calciu. De obicei, gustul va dispărea pe măsură ce organismal procesează respectivele vitamine sau medicamente. Dacă acest lucru nu se întâmplă, verificați doza și asigurați-vă că nu luați o cantitate prea mare.

Un simptom al unei boli neurodegenerative

Infecțiile căilor respiratorii superioare (cavitatea nazală și faringele), răcelile și sinuzitele pot produce modificări în percepția simțului gustativ. Aceasta este o schimbare temporară și de obicei dispare odată ce infecția este tratată.

Pacienții tratați pentru cancer cu chimioterapie sau radioterapie pot experimenta prezența acestui simptom neplăcut. De asemenea, demența ar putea duce la disfuncții ale mugurilor gustativi. Persoanele cu demență prezintă adesea anomalii în percepția gustului. Mugurii gustativi sunt conectați prin nervi la creier. Dereglările în percepția gustului pot apărea atunci când porțiunea creierului legată de gust nu funcționează corect.

Acest gust neplăcut poate fi experimentat și de către femeile gravide în etapele incipiente ale sarcinii. Pe parcursul primelor etape, unele femei vor constata modificări ale simțului gustativ, precum este și prezența continuă a unui gust ciudat în gura.

O altă cauză ar putea fi și expunerea la substanțe chimice. Dacă ați fost expus la mercur sau plumb, inhalarea unui nivel ridicat al acestor substanțe vă poate lăsa cu un gust metalic în gură. Dacă vă confruntați cu această neplăcere, este recomandat să discutați cu un medic specialist, care poate determina dacă suferiți de o afecțiune sau boală ce trebuie tratată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *