Prima pagină » National » Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2023. Proiectul urmează să fie votat în Parlament
Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2023. Proiectul urmează să fie votat în Parlament

Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2023. Proiectul urmează să fie votat în Parlament

08 dec. 2022, 20:23,
BZI.ro, în National

Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat au fost aprobate joi de Guvern și vor fi trimise Parlamentului pentru vot.

Guvernul a aprobat joi cinci acte normative care crează cadrul pentru finanțarea României în 2023, respectiv Ordonanța de măsuri fiscal-bugetare 2023, strategia fiscal-bugetară pentru 2023-2025, legea plafoanelor bugetare, legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat, transmite Mediafax.

Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că acestea vor merge de joi seara spre Parlament în vederea dezbaterii și votării de către forul legislativ suprem.

Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2023

Adrian Câciu a anunțat care sunt o parte din măsurile în domeniul drepturilor salariale luate pentru 2023.

„Majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcție, salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea cadru 153/2017”, a declarat Câciu.

Conform acestuia, indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora vor fi menținute la nivelul din decembrie 2022. De aceeași măsură vor beneficia și sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și a celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte potrivit legii din salariul brut lunar.

Ministrul a mai anunțat majorarea punctului de pensie incepând cu 1 ianuarie 2023 de la 1586 la 1785 lei

În 2023, compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar se va face numai cu timp liber corespunzător, cu unele excepții.

Ministrul a mai anunțat majorarea punctului de pensie incepând cu 1 ianuarie 2023 de la 1586 la 1785 lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1, la care se adaugă un procent suplimentar în funcție de data stabilirii dreptului de pensie și tranșele valorice alea acestora.

De asemenea, Adrian Câciu a anunțat acordarea unui ajutor financiar pensionarilor ale căror venituri nu depășesc 3.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *