National

Guvernul Orban a decis! A fost prelungit un set de măsuri privind starea de alertă

Publicat: 24 sept. 2020
Guvernul Orban a decis! A fost prelungit un set de măsuri privind starea de alertă
Guvernul Orban a decis! A fost prelungit un set de măsuri privind starea de alertă

Guvernul Orban a decis! A fost prelungit un set de măsuri privind starea de alertă. Joi seară, 24 septembrie 2020, Guvernul Orban a introdus, pe ordinea suplimentară, un proiect de ordonanță de urgență. Acesta vine în completarea OUG 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice, determinate de răspândirea noului coronavirus, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, dar și a altor acte normative.

„Adică sa prelungim măsurile ca urmare a faptului că am prelungit starea de alertă, și dupa 30 septembrie? De acord”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Puteți găsi actul normativ, care conține măsurile care se prelungesc aici.

Ludovic Orban, despre majorarea alocațiilor: ”Trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”

Ludovic Orban, premierul României, afirmă că mai sunt ”cu siguranță”, căi de atac a deciziei CCR, privind dublarea alocațiilor. Astfel că, el propune dublarea alocațiilor ”în cinci trepte”.

„Cu siguranță (mai sunt căi de atac – n.r.). Am mai trăit acest episod. PNL va dubla alocațiile, dar așa cum am hotărât, în cinci trepte. Deocadată e numai un anunț. Așteptăm motivarea, în funcție de care vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor e o prioritate pentru PNL, dar ea trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă”, spune Ludovic Orban.

Liderul PNL adaugă că dublarea alocațiilor reprezintă un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere a deficitului semnificativă, de 0,6%.

Joi, 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea Guvernului și decis că alocațiile trebuie dublate și nu crescute etapizat.

Curtea Constituțională a decis că alocațiile trebuie dublate!

Judecătorii CCR s-au pronunțat astăzi pe sesizarea Guvernului privind legea care respinge Ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevedea o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Ordonanța a fost respinsă în Parlament, astfel încât în vigoare ar trebui să intre legea care dublează valoarea alocațiilor.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.

 

Adauga un comentariu