Prima pagină » Sanatate » Hipertiroidism, alimente interzise. Noduli tiroidieni: cauze și simptome

Hipertiroidism, alimente interzise. Noduli tiroidieni: cauze și simptome

30 mart. 2022, 15:04,
în Sanatate

Alimentele interzise în cazul nodulilor tiroidieni sunt conopida sau produsele procesate. Până la vârsta de 60 ani aproximativ 50 la sută din persoane se vor confrunta cu această afecțiune. De cele mai multe ori nu există nici un simptom care să anunțe asta. Nodulii pot fi detectați doar la un consult de specialitate. Aceștia pot fi una din cauzele apariției hipertiroidismului.

Când organismul produce prea mulți hormoni tiroidieni, persoana se poate confrunta cu boala numită hipertiroidism. Cele mai frecvente simptome sunt oboseala, scăderea în greutate și palpitațiile.

Alimente interzise pentru nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni sunt o creștere anormală a unor celule de la nivelul glandei tiroide. Aceștia pot fi de natură benignă, adică necanceroși, sau maligni, adică canceroși. Marea majoritate a persoanelor se confruntă cu noduli tiroidieni benigni. Momentan, nu se cunoaște cauza apariții acestora. Aproximativ 50 la sută din persoane se confruntă cu un nodul tiroidian până la vârsta de 60 ani. Mai frecvent se regăsesc în cazul femeilor, decât la bărbați. Nodulii nu prezintă nici un fel de simptom. Aceștia pot fi depistați la o examinare fizică, în timpul unui consult. Ocazional, unele persoane pot observa un nodul la nivelul gâtului când se uită în oglindă. Hipertiroidismul poate fi produs de nodulii tiroidieni.

În cazul în care aveți probleme cu tiroida, sunt câteva alimente la trebuie să fiți atenți. Spre exemplu, dacă varza kale este unul din alimentele preferate, va trebui să renunțați la ea. Acesta împiedică absobția iodului de la nivelul sistemului endocrin. Persoanele ce suferă de carențe de iod trebuie să evite de asemenea varza, conopida și broccoli-ul. Un alt aliment nociv este soia. Aceasta este interzisă doar persoanelor ce au carențe de iod în organism. Totodată, trebuie să acordați o atenție și asupra alimentelor procesate. Acestea pot fi nocive pentru organism din cauza aportului prea mare de sodiu.

Hipertiroidism,  simptome și tratament

Hipertiroidismul poate fi cauzat atât de nodulii tiroidieni cât și de un consum prea mare de iod. Deși nodulii nu prezintă simptome, acesta poate fi identificat după câteva indicii pe care organismul le oferă. Spre exemplu dacă obosiți la traversarea unei străzi, la cărarea unor cumpărături sau când urcați scările, poate fi un semn că trebuie să vă prezentați la medicul specialist. De asemenea, persoanele ce se confruntă cu hipertiroidism pot prezenta transpirații excesive și sete. Din cauza creșterii temperaturii corpului, acestea transpiră mai mult, motiv pentru care le este sete și mai des. O persoană cu această afecțiune poate pierde în greutate până la 5 kilograme. Un alt simptom poate fi schimbarea dispoziției, datorată epuizării fizice și suprastimulării sistemului nervos.

Din alimentația bolnavului trebuie scoase alimente precum lactatele deoarece pot oferi un aport ridicat de iod. Totodată băuturile ce conțin cofeină sau cele carbogazoase nu trebuie să mai fie consumate deoarece pot stimula funcționarea glandei tiroidiene. O plantă medicinală recomandată este roinița. Se pot consuma trei căni de ceai pe zi. Acesta se prepară din două linguri de plantă și o cană de apă fiartă. Băutura trebuie lăsată să se infuzeze 10 minute.

Deși la hipertiroidism nu sunt recomnadate băuturile pe bază de cofeină, alimentele interzise în cazul nodulilor tiroidieni sunt soia, varza kale sau broccoli-ul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024