Titlurile zilei

Iașul este mai puțin poluat datorită pandemiei de COVID-19. A scăzut numărul depășirilor înregistrate în Iași la indicatorul PM10

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iașul este mai puțin poluat datorită pandemiei de COVID-19. A scăzut numărul depășirilor înregistrate în Iași la indicatorul PM10
Potrivit specialiștilor, Iașul este mai puțin poluat, iar calitatea mediului s-a îmbunătățit în ultimii 2 ani

Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că Iașul este mai puțin poluat în ultimele 4 luni. Specialiștii de mediu din Iași susțin că poluarea a scăzut datorită pandemiei de COVID-19. Numărul depășirilor înregistrate în Iași la indicatorul PM10 sunt reduse cu un sfert față de anul 2019. Poluarea din Iași s-a redus în ultimii 2 ani, iar în anul 2019 au scăzut cu jumătate depășirile la PM10, față de anul 2018

Cele 6 stații de monitorizare a calității aerului arată că Iașul este mai puțin poluat în ultimele 4 luni. Potrivit Gărzii de Mediu Iași, pandemia de coronavirus a contribuit la scăderea poluării din Iași.

„Calitatea mediului este mai bună în Iași în ultima perioadă. De la începutul pandemiei de coronavirus până în prezent a scăzut numărul depășirilor la indicatorul PM10, fiind mai puține față de anii trecuți. Nici în stația din Podu de Piatră, unde erau frecvent depășiri ale PM10, nu mai sunt probleme așa mari. Pandemia de coronavirus are efecte pozitive asupra mediului înconjurător”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii de Mediu Iași.

A scăzut numărul de depășiri ale indicatorului PM10 la cele 6 stații de monitorizare a calității aerului, din Iași

De la începutul anului 2020 până în prezent, cele mai multe depășiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM 10 sunt în stația de trafic IS-1 Podu de Piatră- 34 de depășiri, urmată de stația de fond urban IS-2 din Aleea Decebal- 29 de depășiri. Numărul maxim de depășiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare stație. În cele două stații automate de monitorizare a calității aerului de pe raza municipiului Iași-stația de trafic din Podu de Piatră și stația de fond urban Decebal Cantemir, valorile medii sunt mai mici cu aproximativ 20 la sută față de valorile medii din acceași perioadă a anului 2019. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, această scădere poate fi pusă pe seama mobilității reduse în mediul urban ca urmare a luării măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Traficul redus din ultima perioadă este unul dintre factorii care a contribuit la scăderea poluării din Iași

Specialiștii din cadrul APM Iași susțin că Iașul este mai puțin poluat datorită măsurilor luate și de autoritățile din Iași. Pentru a evita noi depășiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM 10 și pentru a asigura o calitate corespunzătoare a aerului în scopul protejării sănătății populației, trebuie redus traficul, să se efectueze salubrizarea stradală, reparare/modernizare infrastructură rutieră, producerea a energiei electrice/termice să fie redusă, dar și să scadă numărul de șantiere din Iași. De asemenea, măsurile cuprinse în Planul de Calitate a Aerului în Municipiul Iași pentru PM 10 și în Planul de Menținere a Calității Aerului în județ trebuie respectate.

Amenzi de 100.500 de lei aplicate de Garda de Mediu Iași operatorilor economici în anul 2020

În urma verificărilor efectuate de Garda de Mediu Iași au fost identificate neconformități care au constat în lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități desfășurate, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, lipsa măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, arderea vegetației uscate, a stufului sau a tufărișurilor fără acceptul autorității pentru protecția mediului. Pentru neconformitățile constatate de comisarii de mediu din Iași au fost aplicate 115 sancțiuni contravenționale în valoare de 800.500 de lei. Dintre acestea, 100.500 de lei au fost amenzi aplicate pentru poluare.

Garda de Mediu Iași a suspendat activitatea a 11 firme care nu aveau autorizație de mediu și a sesizat organele de cercetare penală

De asemenea, au fost dispuse și 11 sancțiuni contravenționale complementare privind suspendarea activității până la obținerea autorizației de mediu, iar pentru 11 fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, au fost sesizate organele de cercetare penală. Garda de Mediu Iași a înregistrat 5 episoade de poluare a factorului de mediu apă în anul 2020, precum și numeroase episoade de afectare a calității aerului, solului și biodiversității generate de arderea deșeurilor sau a vegetației uscate. Aceste fapte au fost sancționate contravențional sau au fost sesizate organele de cercetare penală.

Adauga un comentariu