Analizele pentru glandele suprarenale sunt esențiale pentru a identifica dezechilibre hormonale ce pot afecta numeroase funcții ale organismului.
Aceste glande, aflate deasupra rinichilor, produc hormoni vitali, cum ar fi cortizolul, adrenalina și aldosteronul.
Analizele necesare pentru glandele suprarenale
Există mai multe tipuri de analize pentru aceste glande, fiecare vizând un hormon specific sau o funcție generală a acestor glande. În funcție de simptome și de suspiciunea clinică, medicul poate recomanda mai multe teste.
Printe teste se enumeră cortizolul seric și salivar, care este una dintre cele mai importante analize, întrucât cortizolul reglează răspunsul la stres, glicemia și tensiunea arterială. Se poate determina din sânge, urină sau salivă, cel mai adesea dimineața și seara, pentru a evalua ritmul circadian.
Al doilea test, ACTH (hormon adrenocorticotrop) este produs de glanda pituitară și stimulează secreția de cortizol. O valoare crescută sau scăzută a acestuia, corelată cu nivelul cortizolului, poate sugera o disfuncție suprarenală primară sau secunară.
Aldosteronul și renina se analizează pentru a evalua echilibrul electrolitic și tensiunea arterială. Dezechilibrele pot indica hiperaldosteronism, o afecțiune în care glandele suprarenale produc prea mult aldosteron.
Testul de suspresie cu dezametazonă este utilizat pentru a diagnostica sindromul Cushing, o afecțiune în care organismul produce prea mult cortizol. Testul presupune administrarea unui glucocorticoid și măsurarea nivelului de cortizol ulterior.
În același timp, se poate face și ecografia abdominală, CT sau RMN, întrucât pot fi utile pentru vizualizarea formațiunilor de la nivelul glandelor suprarenale, în cazul unor suspiciuni de tumori sau adenoame. Metanefrinele plasmatice sau urinare sunt produși de degradarea adrenalinei și noradrenalinei și sunt indicați când se suspectează un feocromocitom, o tumoare ce afectează medulosuprarenala.
Ce mai poți face și când este nevoie de aceste analize?
Recomandate pot fi și analize de sânge generale pentru evaluarea echilibrului electrolictic (sodiu, potasiu), glicemiei și colesterolului, care pot fi afectate de disfuncțiile suprarenale. Este important ca aceste teste să fie interpretate de către un medic endocrinolog, întrucât valorile pot varia în funcție de momentul recoltării, starea generală, tratamentele urmate sau alte afecțiuni asociate.
Medicul specialist poate recomanda analizele atunci când pacientul prezintă simptome, precum oboseală cronică, tensiune arterială foarte scăzută sau crescută, slabire nejustificată, tulburări de menstruație, anxietate, palpitații, creștere rapidă în greutate sau hiperpigmentarea pielii.
În unele cazuri, aceste analize sunt necesare și pentru a verfica suspiciunea de boala Addison, sindrom Cushing, feocromocitom sau hiperplazie suprarenală congenitală. Identificarea la timp a unei disfuncții hormonale poate preveni complicații grave. De aceea, în fața unor simptome inexplicabile, o simplă analiză poate aduce lămuriri importante despre starea glandelor.
Chiar dacă glandele sunt mici, acestea sunt foarte importante. Ele au un rol esențial în reglarea răspunsului la stres, a tensiunii arteriale, metabolismului, echilibrului electrolictic și chiar a funcțiilor sexuale.
Aceste glande produc hormoni în două zone distincte: cortexul suprarenalian, care secretă cortizol, aldosteron și androgeni și medulosuuprarenala, care poate produce andrenalina și noradrenalină.
Evaluarea corectă a funcției glandelor, sub supravegherea unui specialist, poate face diferența între o stare de sănătate stabilă și una cu dezechilibre majore.
Analizele pentru glandele suprarenale sunt indispensabile în diagnosticarea afecțiunilor hormonale, de aceea este important să le cunoști.