Prima pagină » Informații utile » Iată de ce jocurile de memorie pentru copii sunt esențiale pentru o bună dezvoltare – Toți părinții ar trebui să le introducă în activitățile frecvente

Iată de ce jocurile de memorie pentru copii sunt esențiale pentru o bună dezvoltare – Toți părinții ar trebui să le introducă în activitățile frecvente

17 mart. 2025, 14:56,
în Informații utile

Jocurile de memorie au devenit o soluție ideală pentru a menține sănătatea mintală, fie că este vorba despre copii sau adulți.

Acestea reprezintă cele mai puternice instrumente pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive și pentru stimularea creierului.

Iată câteva motive pentru care ar trebui să practice copilul tău jocurile de memorie

Cel mai important motiv este faptul că îmbunătățeste abilitățile de gândire critică ale copilului, așadar înseamnă că va avea aptitudinile necesare pentru a procesa informațiile, să ia decizii, să aibă idei, să adreseze întrebări, să dea sens lucrurilor și să organizeze înformațiile.

Aceste jocuri sunt bune și ca ajutor vizual pentru memorie, iar capacitatea copiilor de a păstra și de a recupera informații dacă nu mai există stimulii ce le-au evocat prima dată reprezintă un aspect important al scrierii, ortografiei, citirii și dezvoltării abilităților din matematică. Dacă memoria vizuală s-a dezvoltat în totalitate, este ideal ca copii să fie antrenați cu diverse jocuri interactive de memorie.

De asemenea, ele pot să ajute la consolidarea abilităților individuale, precum contactul vizual, comunicarea, abilitățile sociale, recunoașterea anumitor tipare și timpul de reacție. Dezvoltarea acestor abilități este esențială în copilărie, deoarece, pe măsură ce copilul se maturizează, nu va mai fi atât de capacil să învețe informații noi, ci să și le amintească, să gândească mai critic și să proceseze ceea ce învață.

Prin aceste jocuri învățarea poate fi ușoară, mai ales că există jocuri distractive ce pot fi pentru adulți și copii, unde părinții se pot juca împreună cu ei ca să le promoveze o învățare activă și să îi încurajeze să își dezvolte cogniția în ceea ce privește atenția, memoria, vizualizarea, percepția și concentrarea.

Aduc alte multiple beneficii

Pe lângă cele menționate, își pot îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor, întrucât aceste jocuri implică anumite strategii ce ajută în acest sens, la memorie, la cunoștințe generale, răbdare și abilități sociale. Aceste jocuri duc la aspecte pozitive în ceea ce privește puterea creierului, abilitățile numerice și vizuale.

În același timp, pot îmbunătăți abilitățile spațiale, deaorece sunt direct legate de cele matematice, așadar, copii au șanse să urmeze cariere în domeniul ingineriei sau de design arhitectural și pot dobândi aceste abilități prin jocurile ce implică piese ce se rotesc, se poziționează și se mișcă.

Acestea îmbunătățesc și percepția vizuală, care are un rol esențial în capacitatea unui copil de a identifica, de a înțelege, de a evalua și de a interpreta un set de lucruri față de altele, indiferent de forma sa.

Jocurile ajută și la un limbaj și vocabular mai bun și la abilitățile de percepție, unde vor deveni capabili să vizualizeze mental rezultatele cu puține încercări sau erori. Au un impact pozitiv și asupra stării emoționale și reduc stresul, întrucât te concentrezi pe o sarcină plăcută și stimulantă, ce permite creierului să se detașeze.

Multe dintre acestea încurajează o gândire creativă și o abordare a problemelor dintr-o perspectivă nouă, ce stimulează imaginația și capacitatea de a face conexiuni.

Jocurile de memorie au multiple beneficii asupra copiilor, pe care le pot practica distrându-se și dezvoltându-se în același timp.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
Tranzacționare prin broker. Cum poți investi direct în piața de capital
Evz.ro
Salatele pe care trebuie să le încerci în acest sezon. Trei rețete pline de culoare și savoare
realitatea.net
De câte ori trebuie să mănânce pisicile într-o zi, în funcție de vârstă. Ce spun specialiștii
SportpeSurse
Evenimentele din toiul nopții l-au TURBAT pe Gigi Becali. Pozele au devenit VIRALE
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 aprilie 2025
30 aprilie 2025