Există o listă de boli pentru pensionare pe caz de boală. Anual, mii de români se retrag din activitatea profesională din motive de sănătate, având posibilitatea de a solicita pensionarea pe caz de boală. Această opțiune este disponibilă în ciuda complexității birocratice.
Boli pentru pensionare pe caz de boală
Pensia de invaliditate poate fi acordată pentru afecțiuni care reduc cel puțin 50% din capacitatea de muncă a unei persoane. Aceste afecțiuni pot include neoplazii, schizofrenie, SIDA, precum și probleme de sănătate survenite în urma accidentelor de muncă.
” (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauză:
- a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
- b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
- c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
- (2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
- (3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
- (4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la luptă pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.” se arată în Lege 263/2010
Se acordă această pensie și persoanelor care au suferit pierderea unui membru în urma unui accident de muncă, precum și celor care au afectări ale vederii sau auzului. În unele cazuri, pensionarea pe caz de boală poate fi considerată și în situația apariției unor tumori sau a unor afecțiuni sanguine.
Vechime minimă pentru pensie de boală
Există o perioadă minimă de contribuție pentru a beneficia de pensia de boală, conform reglementărilor statului român, care impun un minim de 10 ani de muncă pentru a apela la acest tip de asistență. Pentru a fi eligibil pentru pensia pe caz de boală, trebuie îndeplinite și alte criterii, printre care:
- A fi diagnosticat cu o afecțiune medicală care împiedică desfășurarea activității profesionale.
- A fi sub tratament medical și/sau terapie și a nu putea munci în condiții normale.
- A fi înregistrat la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii și să completeze toate procedurile necesare pentru depunerea cererii de pensie.
- În absența îndeplinirii complete a acestor cerințe, cererea pentru pensie pe caz de boală poate fi respinsă. Procedura pentru solicitarea pensiei presupune completarea unei cereri, care trebuie depusă la Casa Județeană de Pensii sau la Casa Națională de Pensii. Cererea trebuie să includă detalii despre afecțiunea medicală, tratamentul sau terapia urmată și motivele incapacității de a munci în condiții normale.
În cazul aprobării cererii, beneficiarul va primi o pensie lunară, calculată în funcție de istoricul său de muncă și de salariul mediu în economie. În general, pensia pe caz de boală este mai mică comparativ cu pensiile de invaliditate sau de bătrânețe. Așadar, dacă vrei să afli ce boli există pentru pensionare pe caz de boală trebuie să te adresezi medicului specialist și la speciaștii de la Casa Județeană de Pensii.