Ieri, Iașul a atins apogeul numărului de infectări cu COVID-19, în numai 24 de ore raportându-se 311 îmbolnăviri. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că jumătate dintre pacienții diagnosticați cu coronavirus sunt asimptomatici și au plecat acasă. Medicii nu se așteaptă ca numărul de infectări să scadă prea curând
De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au înregistrat 8.757 de cazuri de coronavirus. Ieri, la Iași s-a bătut un nou record ca număr de infectări, raportându-se 311 pacienți cu coronavirus în numai 24 de ore. Numărul de decese a ajuns la 205, iar paturile din spitalele suport COVID-19 sunt limitate. Cu toate acestea, prof. dr. Carmen Dorobăț spune că aproximativ 50 la sută din pacienții infectați cu COVID-19 sunt asimptomatici și au fost nevoiți să meargă acasă. Aceștia vor fi supravegheați de către medicul de familie. Totodată, medicii sunt îngrijorați de faptul că aproximativ 5 la sută din pacienții nou-infectați cu coronavirus intră în Terapie Intensivă. Specialiștii privesc cu îngrijorare către săptămânile ce urmează.
Sute de pacienți cu COVID-19, asimptomatici, merg în autoizolare la domiciliu. Revin la spital doar dacă starea lor de sănătate se înrăutățește
Ieri s-au raportat la Iași 311 cazuri noi de coronavirus. Medicii spun că jumătate dintre pacienții nou-diagnosticați pozitiv la infecția cu COVID-19 sunt asimptomatici. Din acest motiv au fost trimiși acasă. Datoria lor este să anunțe medicul de familie care îi va ține sub atentă supraveghere medicală.
„Dintre pacienții raportați zilnic pozitiv la infecția cu COVID-19, cam 50 la sută sunt asimptomatici și trebuie să meargă în autoizolare la domiciliu. Aceștia sunt monitorizați de către medicul de familie”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Din cauza locurilor limitate din spitale, nu numai pacienții asimptomatici merg în autoizolare la domiciliu, ci și cei cu forme ușoare. Aceștia țin legătura telefonică cu medicul de familie. În cazul în care starea lor de sănătate se agravează, sunt obligați să contacteze medicul de familie. La recomandarea acestuia, pacientul poate solicita o ambulanță și este transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Acolo, în funcție de gravitatea simptomatologiei specifice infecției cu COVID-19, este trimis în unul dintre spitalele suport COVID-19 din Iași.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Aproximativ 5 la sută dintre pacienții nou-infectați intră în Terapie Intensivă”
Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că 5 la sută dintre pacienții nou-infectați cu COVID-19 intră în secția de Terapie Intensivă. Ieri, la Iași, 35 de persoane infectate cu coronavirus luptau pentru viața lor în aceste secții. O persoană a murit, iar numărul de decese a ajuns la 205.
„Din ceea ce am observat, aproximativ 5 la sută dintre pacienții nou-infectați intră în Terapie Intensivă. În Spitalul de Boli Infecțioase din Iași avem 80 de paturi cu suport de oxigen și toate sunt ocupate. Numărul de pacienți care au nevoie de suport de oxigen a crescut”, mai spune medicul ieșean.
În ceea ce privește o posibilă îmbunătățire a scenariului creat de COVID-19, medicii nici nu speră că vom asista prea curând la o scădere a numărului de infectări.
„De scăzut sigur nu va scădea numărul de cazuri, ci poate doar ne vom menține la același ritm”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Ieri, la Iași s-au raportat 57 de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19
În toate spitalele suport COVID-19 din Iași mai erau ieri doar 30 de paturi. Dintre acestea, 14 paturi erau libere la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, 4 paturi la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, 2 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie, 6 paturi la Spitalul de Recuperare și 4 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. În ceea ce privește numărul de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, ieri s-au înregistrat 57 astfel de cazuri. Practic, aceste persoane au crezut că au scăpat de infecția cu coronavirus, iar ulterior au aflat că încă poartă virusul.
„De multe ori, virusul este mult mai agresiv a doua, decât prima oară, iar mulți pacienți au nevoie de internare în spital. Desigur, cei cu simptome severe vor rămâne într-o unitate medicală suport COVID-19, iar cei asimptomatici vor merge în autoizolare la domiciliu”, încheie medicul ieșean.