Titlurile zilei

Ieșenii au plătit la bugetul de stat o sumă record! Încasările pe timp de pandemie au fost mai mari. Dezvoltatorii imobiliari au avut o contribuție importantă

Publicat: 23 ian. 2021
Sediul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași
Ieșenii au contribuit masiv la bugetul de stat, în ciuda pandemiei de COVID-19

Aproape 1 miliard de euro a ajuns la Finanțele ieșene, reprezentând contribuțiile persoanelor juridice și fizice din județul Iași. Chiar dacă anul 2020 a fost afectat de pandemie, încasările au fost mai mari față de cele din 2019. Reprezentanții Finanțelor spun că mulți contribuabili au preferat să scape de datorii și să achite impozitele pe profit sau contribuțiile sociale

În ciuda pandemiei de COVID-19, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a înregistrat sume importante, cuantumul acestora din zona de colectare fiind surprinzător. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate și angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei. Per total, încasările anunțate pe cele 6 admistrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Vaslui, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie, când s-a încasat suma de 501 milioane lei.

„Pe anul 2020, aproximativ 90 la sută dintre contribuabili au plătit contribuțiile. Se poate spune că este vorba și despre o conformare voluntară. Agenții economici au preferat să plătească, să nu rămână cu datorii, într-o perioadă incertă. Nu au vrut să rămână cu restanțe. Altă explicație ar fi și acordarea subvențiilor. Au fost bani și s-a preferat plata datoriilor”, a precizat Paul Ciobanu, director general DGRFP Iași.

Specialiștii spun că o contribuție importantă vine și din zona dezvoltatorilor imobiliari

În ceea ce privește bugetele locale, specialiștii spun că Iașul are un statut dat și de dezvoltarea imobiliară din ultimii ani. Se mai adaugă și marii angajatori prezenți în zonă.

„În cadrul administrării veniturilor proprii ale bugetelor locale, în special din impozite și taxe locale, o importanță aparte revine constatării, evaluării și inventarierii materiei impozabile și a bazei de impozitare în funcție de care autoritatea locală a calculat impozitele și taxele aferente, dar și urmăririi și colectării creanțelor fiscale, eficiența acestor activități având implicații directe asupra gradului de colectare mai mare a impozitelor și taxelor locale de la un an la altul.

În baza statusului economic al Iașului, de lider regional și printre primele 7 județe cu cel mai ridicat PIB, având o activitate economică intensă și un proces de dezvoltare imobiliară foarte accentuat, a crescut anual numărul subiecților impozabili (persoane fizice și juridice), mai ales ca urmare a creșterii anuale a numărului de locuitori, concomitent cu materia impozabilă (clădiri, terenuri, mașini etc.). Este adevărat că pandemia a impactat economic începând cu al doilea trimestru al anului 2020, dar aceasta nu a generat o presiune imediată asupra bugetelor locale din perspectiva impozitelor și taxelor locale justificate, fiind posibile venituri proprii mai mari în anul 2020 comparativ cu anii anteriori”, a declarat Elena Cigu, prefesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), din cadrul Universității „Al.I. Cuza”.

Inspecția fiscală a fost suspendată o bună perioadă din pandemie

În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit în perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal. La un moment dat, angajații specializați pe inspecții au trebuit să se ocupe doar de rambursarea TVA solicitată de agenții economici.

„În pandemie, orice firmă, cât de mică, solicita plata TVA. Putea să fie vorba și de 1.000 de lei. Angajații de la inspecție fiscală au avut un volum mare de muncă”, au precizat reprezentanții Fiscului ieșean.

Intensitatea scăzută a inspecțiilor fiscale este dată și de cifrele oficiale. Astfel, în 2020, din activitatea de inspecție fiscală au rezultat venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, discrepanța este mai mare. În 2020, sumele suplimentare înseamnă 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019). În luna mai a anului 2020, Finanțele ieșene au anunțat că vor fi verificate averile nejustificate.

Comentarii
  • Bai esti nebun? Bai esti prost?
    notaru’ lu peste florea bogdan din valea cu wolfi evazionistu’ nu-si plateste impozitul, smenueste declaratiile si impozitul de la tranzactiile imobiliare ale clientilor si dl Paul a lu Ciobanu zici ca tāt îi ghini.
    Ba Paul esti Nebun? Ba Ciobanu esti Prost? #evaziunefiscala #rezist

  • Asa este, au platit dezvoltatorii imobiliari cinstiti. De la impozit a fost scutit M Chim, Zamosteanu mai exact prin ingineriile facute de fosta finantista Aura Flory PÎRVU!!!

  • ” În luna mai a anului 2020, Finanțele ieșene au anunțat că vor fi verificate averile nejustificate. „… si daca am intelege ca e o greseala de redactare, de ce tocmai din luna mai a acestui an? Pana atunci au clementa? Ori ii paste o reorganizare de aia adevarata?

  • pai daca la nivel de regionala s-a constatat ca doar administratia Iasi contribuie in mare parte la buget luati masuri si numiti sefi de la Iasi in celelalte administratii arondate. sa-i invete si pe corigenti care e cheia succesului. in celelalte judete cei care nu indeplinesc planul de incasari raspund la comenzile tatucilor. bani trebuie sa fie in toate judetele dar se face anti joc local.

  • Pai de exemplu la Botisani, postul de sef la inspectie este a lui Dan Nechifor actualul prefect. Deci inspectie sula si caciula. Si acest Nechifor plecat din dulcele targ al Iesilor este fostul futac a doamnei Bianca Tiu, fosta lui sicretara. Încurcate sunt caile domnului

Adauga un comentariu