Economic Local

Ieșenii au vândut terenurile agricole cu prețuri cuprinse între 2.500 și 6.000 de euro. Anunțurile de vânzare sunt postate pe site-ul Direcției Agricole

Publicat: 08 aug. 2022
Terenuri agricole
Ieșenii au vândut terenurile agricole cu prețuri cuprinse între 2.500 și 6.000 de euro hectarul

Ieșenii au vândut terenuri agricole cu prețuri cuprinse între 2.500 și 6.000 de euro. Anunțurile de vânzare sunt postate pe site-ul Direcției Agricole Iași

Ieșenii care au vândut terenuri agricole în ultima lună au obținut între 2.500 și 6.000 de euro pe hectar. Cele mai scumpe terenuri sunt cele din comunele aflate la cel mult 30 de kilometri de Iași, iar cele mai ieftine sunt din comunele îndepărtate, unde nu există drumuri modernizate, acces facil la terenul agricol sau sursă de apă. Un ieșean din comuna Belcești a vândut hectarul de teren agricol cu 5.000 de euro. Un alt ieșean, din comuna Scânteia, a vândut un hectar de teren agricol cu 6.000 de euro. Un teren agricol din localitatea Rediu, de un hectar și jumătate, a fost vândut cu 42.500 de lei, adică 8.500 de euro. În comuna Aroneanu, un hectar s-a vândut cu 14.700 de lei, aproape 3.000 de euro. De asemenea, multe terenuri agricole sau parcele mici au fost scoase la vânzare în comunele Scânteia, Ruginoasa, Bivolari, Tomești, Golăești, Sinești, Miroslava, Coarnele Caprei sau Țibănești. Astfel, un ieșean din comuna Țibănești a scos la vânzare 1,2 hectare de teren agricol cu 2.500 de euro hectarul. În comuna Ruginoasa, din județul Iași, un hectar de teren agricol s-a vândut, în medie, cu 4.000 de euro.

Ieșenii au vândut terenuri agricole cu prețuri cuprinse între 2.500 și 6.000 de euro pe hectar

Potrivit datelor furnizate de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, în anul 2022 au fost publicate pe site-ul instituției 746 de oferte de vânzare și au fost tranzacționate 590 de hectare. În anul 2021, au fost 1.242 de oferte de vânzare și s-au tranzacționat 848 de hectare. Prețul minim solicitat pentru un hectar de teren agricol, în 2021, a fost de 3.000 de lei și cel maxim, de 1.482.000 de lei. În acest an, prețul minim de vânzare solicitat pentru un hectar de teren agricol din județul Iași este de 7.200 de lei (1.440 de euro), iar cel maxim, de 250.000 de lei (50.000 de euro), ceea ce înseamnă că au crescut prețurile la terenurile agricole. Ieșenii pot vinde terenurile agricole doar cu anunț publicat pe site-ul Direcției Agricole Iași și pe cel al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă. Anul acesta seceta face ravagii în fermele din Iași.

Fermierii din Iași mai pot cere despăgubiri de secetă

Suprafața afectată de seceta pedologică a ajuns la peste 80.000 de hectare. Situația este în dinamică și se modifică de la o zi la alta, în funcție de comunicările transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Cele mai multe probleme sunt la culturile de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui, fiind afectate în proporție de 60-80 la sută. Printre comunele afectate de seceta pedologică sunt Ipatele, Comarna, Costuleni, Cozmești, Gorban, Grozești, Moșna, Prisăcani, Răducăneni, Horlești, Dagâța, Tansa, Țibana, Țibănești, Voinești, Ciurea, Drăgușeni, Mogoșești, Scânteia și Șcheia. Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui).
Adauga un comentariu