Prima pagină » Local » Ieșenii din centrul Iașului sunt mai responsabili când vine vorba de deșeuri
Ieșenii din centrul Iașului sunt mai responsabili când vine vorba de deșeuri

Ieșenii din centrul Iașului sunt mai responsabili când vine vorba de deșeuri

09 mart. 2022, 02:00,
George Popa în Local

Ieșenii din centrul Iașului sunt mult mai responsabili atunci când vine vorba despre sortarea selectivă a deșeurilor. Mai mult de atât, nici ieșenii din zona Copou nu se lasă mai prejos și depozitează mai responsabil deșeurile, față de locuitorii din alte zone ale orașului. Depozitarea selectivă face referire la depozitarea deșeurilor în mod separat și totodată în containere destinate special pentru hârtie/carton, plastic, sticlă și deșeuri menajere

Atunci când se vorbește despre colectarea selectivă a deșeurilor, ieșenii din zona centrală și zona Copou sunt pe primele locuri în topul responsabilității. Drept urmare, ieșenii din centrul orașului reciclează cele mai multe deșeuri provenite din propriile gospodării. O sortare selectivă face referire, mai exact, la modul cum sunt depozitate deșeurile la punctele gospodărești din cartiere. Sortarea selectivă înseamnă ca deșeurile din carton sau hârtie să ajungă în containerele special destinate pentru colectarea acestor materiale reciclabile.

La fel este și în cazul plasticului sau a deșeurilor din sticlă. Problema majoră intervine atunci când în unul dintre containerele destinate pentru colectare selectivă ajunge un alt tip de deșeuri față de cel inscripționat pe container. În această situație se naște o reacție în lanț, care duce la anularea a zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Din păcate, această situație este destul de des întâlnită de angajații firmei de salubritate ieșeană.

Ce se întâmplă atunci când un container este contaminat

Containerele de colectare selectivă pot fi foarte ușor contaminate de cei care aleg să nu depoziteze selectiv deșeurile sau, pur și simplu, de cei neatenți, care nu țin cont în ce container ajung deșeurile lor. Exact asta se și întâmplă în zonele cu aglomerări de blocuri.

”Nu contează cât de mulți ieșeni dintr-o zonă depozitează responsabil deșeurile atât timp cât un singur locuitor aruncă deșeul menajer sau deșeuri umede, de exemplu, în containerul pentru hârtie/carton. Acest tip de deșeu reciclabil este și cel mai sensibil, în sensul că poate fi foarte ușor compromis de un alt tip de deșeu umed. Mai grav este că un container contaminat ajunge la rândul lui să contamineze și să compromită întreaga cantitate de deșeuri de tip hârtie/carton dintr-o mașină de colectare”, a povestit Ana Maria Șchiopu, șefa biroului de management al mediului al Salubris SA.

Astfel, un singur ieșean ajunge să compromită din neatenție între 7 și 30 de metri cubi de deșeuri reciclabile.

”Din fericire, celelalte deșeuri de tipul plastic sau sticlă sunt mai greu de compromis. Aceste două tipuri de materiale reciclabile sunt mai ușor de spălat sau curățat atunci când sunt contaminate cu alte deșeuri umede”, a adăugat Ana Maria Șchiopu.

Conform reprezentaților firmei de salubritate din Iași, una dintre zonele cele mai problematice când vine vorba despre colectare selectivă este Tătărași, din cauza aglomerării de blocuri din acea zonă, dar și din cauza numărului mare de ieșeni. În edițiile anterioare reporterii BZI au scris despre un angajat Salubris care a fost implicat într-un accident grav în timpul programului.

Ieșenii din centru, și nu numai, sunt supravegheați video de Salubris

În încercarea de a stopa fenomenul depozitării neconforme a deșeurilor la punctele gospodărești, conducerea Salubris a implementat un întreg sistem de supraveghere video. Toate imaginile, în timp real, ajung și la Poliția Locală, care ulterior poate aplica avertismente sau chiar sancțiuni atunci când este nevoie. Toate aceste camere îi ajută pe cei de la Salubris să identifice ieșenii care depozitează o cantitate mare de deșeuri provenite din construcții sau, după caz, din igienizarea spațiilor verzi, la punctele gospodărești.

”Din păcate, camerele nu ne ajută să identificăm persoanele care contaminează containerele de colectare selectivă, deoarece nu putem focaliza pe fețele oamenilor. În schimb, atunci când observăm astfel de evenimente încercăm, prin intermediul Poliției Locale si a administratorul de asociații din acea zonă, să informăm cetățenii care au greșit. Este greu să identificăm persoanele, camerele sunt mai eficiente când vine vorba de ieșeni care descarcă deșeurile la punctele gospodărești din mașini”, a mai povestit Ana Maria Șchiopu.

Cert este că din anul 2021, de când camerele sunt funcționale, până la sfârșitul lunii februarie 2022, in jur de 300 de sesizări au fost trimise de Salubris la Poliția Locală Iași. În urma sesizărilor făcute de Salubris, ieșenii din centrul orașului, și nu numai, au fost sancționați sau avertizați de oamenii legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
03 decembrie 2024
03 decembrie 2024