Economic Local

Ieșenii mai pot cere adeverințele de la APIA până pe 16 octombrie 2022. Sute de persoane au primit documentele

Publicat: 08 oct. 2022
Ieșenii mai pot cere adeverințele de la APIA până pe 16 octombrie 2022. Sute de persoane au primit documentele
Ieșenii au cerut sute de adeverințe de la APIA

Ieșenii mai pot cere adeverințele pentru a obține credite la bănci. APIA a eliberat, până în prezent, 400 de adeverințe

Ieșenii mai pot cere adeverințele de la APIA până pe 16 octombrie 2022. Fermierii din Iași au cerut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) adeverințele necesare pentru obținerea unor credite. Instituția a eliberat 400 de adeverințe. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate, conform adeverinței eliberate de APIA, până la 90 la sută. APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic.

Astfel, fermierii din Iași pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii să nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, așa cum este prevăzut în ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare.

Ieșenii mai pot cere adeverințele de la APIA

Campania de eliberare a adeverințelor pentru creditele fermierilor a demarat în luna martie 2022, iar cererea din partea beneficiarilor a fost mai mare în acest an. Potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus cererea unică de plată pentru anul 2022, solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu și/sau pentru măsurile de mediu și climă – M10, M11, M13. Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maximum 2 la sută. Ieșenii nu au fost interesați de programul „de 3 ori subvenția” derulat de Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierii au primit subvenții de la APIA

APIA a virat în conturile crescătorilor de păsări și porci ajutoare excepționale în valoare de 5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro. Suma autorizată la plată, la nivel național, este în valoare de 129.166.260,85 lei și se acordă solicitanților care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 1053/2022. Valoarea totală acordată pentru fiecare beneficiar din sectorul avicol s-a calculat în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 de euro. Suma totală de 129.166.260,85 lei este defalcată astfel: 71.759.029,21 lei pentru creșterea și/sau îngrășarea și/sau reproducția suinelor și 57.407.231,64 lei pentru creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.

Cursul valutar este cel stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro, în conformitate cu prevederile alin. (6) al art. 1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467. Și ieșenii care au ferme zootehnice mai pot cere adeverințele de la APIA.
Adauga un comentariu