Titlurile zilei

Imagini de colecție! Iată în ce ipostază a fost surprins un preot din Iași ziua în amiaza mare! Ștefan Bercaru: „Eu am rezistat aici doar datorită muncii, mi-a plăcut, am dat și cu furca, și cu coasa!” – GALERIE FOTO/VIDEO

Publicat: 12 sept. 2022
_____ Vizualizări 13 Comentarii

La prima vedere, pare un preot obișnuit, însă părintele Ștefan Bercaru, din Bohotin, comuna Răducăneni, are o poveste de viață spectaculoasă. Când nu este în altar, slujitorul Domnului fie lucrează la bisericuța de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, fie își ocupă timpul cu diverse treburi gospodărești. Preotul Ștefan Bercaru nu se sfiește să lucreze cot la cot cu muncitorii pentru a vedea cum bisericuța din centrul satului Bohotin devine din zi în zi mai frumoasă

Ștefan Bercaru a fost caterisit în anul 2012, dar se bucură și acum de susținerea unui număr mare de enoriași. Astfel, slujitorul Domnului oficiază, duminică de duminică și în fiecare sărbătoare, Sfânta Liturghie la care iau parte numeroşi credincioşi. Totodată, ca dovadă a susținerii de care se bucură, preotul este chemat să slujească la botezuri, cununii, înmormântări și deshumări. Ștefan Bercaru face parte acum din Asociația Religioasă „Credința Străbună”, înființată de prof. univ. dr. Ion Țuțuianu.

Ştefan Bercaru: „Mi-a plăcut să slujesc că, dacă nu-mi plăcea, puteam să fiu un om de afaceri și nu mai aveam atâta bătaie de cap!”

Preotul Ştefan Bercaru a construit în centrul satului Bohotin, pe locul în care acum sute de ani a existat o mănăstire, o bisericuţă de lemn în care a slujit pentru prima dată în anul 2021, chiar de Înviere. Acesta a lucrat singur lemnul pentru catapeteasma bisericii, s-a ocupat de amenajarea lăcașului de cult, rămânând doar să fie racordată la rețeaua de distribuție a energiei electrice. În prezent, părintele se ocupă de amenajarea curţii, unde a construit şi o fântână. Deşi este preot, Ştefan Bercaru lucrează cot la cot cu muncitorii, fiind un exemplu demn de urmat pentru enoriașii săi, dar și pentru alți preoți.

„În cronica Bohotinului scrie că pe locul acestei biserici a existat o mănăstire de călugări, satul luând ființă 200 de ani mai târziu. Nu se spune ce s-a întâmplat cu călugării, unde au plecat, dar la ceea ce am întâmpinat eu pot să trag o concluzie. În toate zonele din țară sunt mănăstiri. Dacă o luați de la intrare în Iași până la Huși, nu este niciuna, mănăstirile au și ele rolul lor. La ceea ce nu poate face o parohie, completează mănăstirile, cu călugării. Am ajuns preot în anul 1989, dar până nu i-am scos în pelerinaje nu am putut să le stârnesc gustul pentru frumos. Biserica era dărăpănată rău de tot. Am făcut lucruri foarte frumoase în Bohotin, din 1989 până acum, precum clopotniță, clopot turnat, casă socială, casă parohială. Eu cred că un preot, când ajunge într-o parohie, trebuie să se integreze climatului, să aibă casa lui, dobândită prin muncă. Eu am rezistat aici datorită muncii, pe toate le-am făcut cu muncă. Mi-a plăcut, am dat și cu furca și cu coasa, cu tot ce se poate. Am pus pe primul loc Biserica Lui Hristos, mi-a plăcut să slujesc că, dacă nu-mi plăcea, puteam să fiu un om de afaceri și nu mai aveam atâta bătaie de cap”, a declarat Ştefan Bercaru.

Deşi a fost caterisit de ani buni, Ştefan Bercaru nu a încetat să se bucure de susţinerea enoriaşilor

Ștefan Bercaru a fost caterisit în anul 2012, motivele fiind și acum neclare. Preotul consideră că principalul temei al excluderii sale din clerul Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost faptul că s-a recăsătorit. Deși a fost caterisit, Ștefan Bercaru nu poate renunța la misiunea sa, aceea de a sluji învățătura Lui Hristos, fiind de părere că nimeni nu-i va putea lua vreodată harul preoției. În acest sens, preotul se bucură atât de susținerea credincioșilor din satul Bohotin, cât și de sprijinul familiei.

„Preotul de aici, din sat, a spus la slujbă că nu îmi trebuie mie să ridic biserică, că mai bine m-aș duce șofer pe TIR. Serios, eu am făcut teologie la zi, am făcut 5 ani seminarul, iar apoi facultatea. În anul 1986, erau 17 locuri pe 3 județe și 140 și ceva de candidați, iar eu am intrat al doilea, chiar dacă eram din vârful muntelui, am avut mintea sănătoasă și ageră”, a adăugat slujitorul Domnului.

Pe lângă faptul că este singurul preot din România care, deşi a fost caterisit, şi-a construit propria biserică și continuă să slujească, Ștefan Bercaru este și un om extrem de gospodar. Atunci când timpul îi permite, slujitorul Domnului trebăluiește prin curtea bisericii, unde mereu găsește ceva de făcut sau chiar merge și-i ajută pe bătrânii din sat cu treburile gospodărești.

„Mi-a plăcut toată viața să cresc animale. Am avut numai într-un an 60 de oi cu lapte, 28 de cârlani, 18 capre, 17 porci, 2 vaci cu lapte, 3 cai mari, un mânz și 10 tauri”, a precizat Ştefan Bercaru.

Comentarii
Adauga un comentariu