Eveniment-Social

Imagini de colecție, în premieră, din interiorul unui monument istoric-simbol din centrul Iașului! Cum va arăta, după reabilitare și restaurare, Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” (GALERIE FOTO EXCLUSIVA)

Publicat: 12 sept. 2020
Imagini de colecție din Catedrala Catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, monument istoric aflat în plin proces de reabilitare și restaurare

Imagini de colecție din Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” Iași! Așa va arăta, la interior și exterior după finalizarea etapei de reabilitare și restaurare, lăcașul de cult monument istoric-simbol amplasat în apropierea bulevardului Ștefan cel Mare. Lucrările ar urma să se finalizeze anul viitor. Aici, primul edificiu a fost ctitorit în secolul al XV-lea. A urmat un altul ridicat în primele decenii ale veacului al XVI-lea, care era din piatră cu fundații mai adânci, în comparație cu alte monumente ale vremii și care a dispărut în primii 30 de ani ai veacului următor

Cum va arăta Catedrala Catolică
Imagini de colecție din Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, monument istoric aflat în plin proces de reabilitare și restaurare

Reporterii Cotidianului BZI au intrat în posesia unor imagini de colecție, în exclusivitate, din Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” Iași. Așa va arăta, atât la interior, cât și la exterior după finalizarea etapei de reabilitare și restaurare, lăcașul de cult monument istoric-simbol. Acesta este amplasat în apropierea Bulevardului Ștefan cel Mare. Lucrările ar urma să se finalizeze în 2021. Pe actualul amplasament, primul edificiu de biserică a fost ctitorit în secolul al XV-lea. Un altul a fost ridicat în primele decenii ale veacului al XVI-lea, care era din piatră cu fundații mai adânci, în comparație cu alte monumente ale vremii și care a dispărut în primii 30 de ani ai veacului următor.

Imagini de colecție cu un monument istoric-simbol din centrul Iașului! Așa va arăta, după reabilitare și restaurare, Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului”

În această perioadă au loc ample lucrări de restaurare și reabilitare la acest monument istoric-simbol din centrul Iașului! Firma Grup Construcții Est se ocupă de lucrările demarate în 2018. Valoarea investiției, la vechea Catedrală Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, este de 5 milioane de euro. Constructorii au la dispoziție 24 de luni pentru a finaliza consolidarea și restaurarea. Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințită în 1789. Săpăturile arheologice au arătat că sub acest lăcaș de cult se află fundațiile altor două biserici. Monede datate în anul 1395 arată vechimea acestor locuri.

Investigatii arheologice începute acum 20 de ani în curtea vechii Catedrale Catolice „Adormirea Maicii Domnului”, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare

Cum va arăta Catedrala Catolică
Imagini de colecție din Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, monument istoric aflat în plin proces de reabilitare și restaurare

De scos în prim-plan că, încă din anul 1995, reputatul arheolog ieșean Stela Cheptea a fost implicată în importante cercetări arheologice chiar în curtea vechii Catedrale Catolice „Adormirea Maicii Domnului”, de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.

„Rezultatele cercetărilor arheologice efectuate cu întreruperi, din anul 1990, în preajma bisericii romano-catolice «Adormirea Maicii Domnului», dar și în alte puncte de pe marginea vestică a orașului, ne-au îngăduit să concluzionăm că această zonă a constituit nucleul cel mai vechi al orașului, mai ales că, pe o distanță de circa 500-600 m, se înșiră și astăzi 5 biserici, printre care și biserica romano-catolică, ce au intrările orientate oarecum nefiresc spre pantă, acolo unde a ființat în vechime Ulița Ciubotărească”, arată arheologul ieșean Stela Cheptea.

Mai departe, de remarcat că:

„Cercetările arheologice din ultimii ani ne-au dat posibilitatea să concluzionăm, cu prudența necesară și sub rezerva altor descoperiri, că locuirea din secolele XIV-XV se extindea de la limita de est a proprietății catolice spre interiorul așezării, dar nu și în direcția Mănăstirii «Sfântul Nicolae Domnesc» și a «Curții Domnești», reliefează Stela Cheptea, într-un studiu dedicat acestui edificiu de cult.

Edificiul de cult din curtea vechii Catedrale Catolice este un simbol al medievalității Iașului

Mai departe, cercetătoarea Stelea Cheptea arată că date privind ctitorirea bisericii ieșene romano-catolice „Adormirea Maicii Domnului” nu avem.

„Știm doar că în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, domnii Moldovei, în efortul lor de organizare a statului, au dat o atenție deosebită așezărilor în curs de urbanizare, chemând, în baza unor privilegii, coloniști din Transilvania, Polonia sau din centrul și apusul Europei, unde regiuni întinse au fost greu încercate la mijlocul veacului de ciumă și foamete. «Oaspeții» catolici din Iași au avut aceleași drepturi și, desigur, aceleași îndatoriri ca pretutindeni, pentru care au primit din partea Domniei bucata lor de pământ în marginea de sud-vest a perimetrului urban. Încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în actele emise de domnii moldoveni sau de cărturari străini se consemnează tradiția referitoare la vechimea lăcașului catolic ieșean”, evidențiază Stela Cheptea.

În completare, în lipsa documentelor scrise:

„numai cercetările arheologice pot suplini golul de informații, dar în stadiul actual al investigațiilor nu suntem încă în masură să vorbim despre primul lăcaș de cult romano-catolic din Iași. Această situație a fost determinată de motive obiective, care nu ne-au permis practicarea unor sondaje arheologice în interiorul bisericii «Adormirea Maicii Domnului» și nici la exterior, pe laturile de nord și vest ale bisericii, cercetarea fiind făcută doar pe latura de sud și partial pe est”, reamintește Stela Cheptea.

O noua biserică, construită în secolul al XVIII-lea în acest loc istoric din capitala Moldovei

Cum va arăta Catedrala Catolică
Imagini de colecție din Catedrala Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, monument istoric aflat în plin proces de reabilitare și restaurare

Pe de altă parte, în stadiul actual al cercetărilor se pot reliefa doar cele mai importante etape din istoria primelor 5 secole ale edificiului monument istoric catolic ieșean.

„Astfel, primul lăcaș, ctitorit în secolul al XV-lea, a fost urmat de un altul edificat în primele decenii ale veacului al XVI-lea, care era din piatră cu fundații mai adânci, în comparație cu alte monumente ale vremii și care a dispărut în primii 30 de ani ai veacului următor. Amplasamentul este părăsit și se ridică destul de repede, o nouă biserică din lemn cu fundații de piatră în apropierea zidului Mănăstirii «Trei Ierarhi» având același hram.

În ultimul deceniu al secolului al XVII-lea se revine pe fundația din secolul al XVI-lea cu o biserică de lemn, care, în împrejurări incerte, este abandonată și se edifică o alta, tot din același material, pe fundațiile din preajma zidului «Trei Ierarhilor», dar se pare mai mare și care a fost sfințită în anul 1755. Și acest monument părăginindu-se, din motivele obișnuite, se reiau diligențele necesare pentru ridicarea unei noi biserici, de această dată din piatră, pe amplasamentul inițial, lăcașul fiind sfințit în 1789 și reprezintă biserica actuală”, a conchis Stela Cheptea despre catedrala Diecezei de Iași a Bisericii Romano-Catolice.

Adauga un comentariu