Titlurile zilei

Imagini de groază în cartierul Bucium. Dezastru rutier în plină zi din cauza șantierului deschis de firma Conest SA. Infern pe cea mai aglomerată stradă din tot orașul – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 12 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imagini de groază în cartierul Bucium. Dezastru rutier în plină zi din cauza șantierului deschis de firma Conest SA. Infern pe cea mai aglomerată stradă din tot orașul - GALERIE FOTO  VIDEO
Firma Conest SA a început lucrările la extinderea rețelei de termoficare din cartierul Bucium, acțiune care a adus un haos în traficul rutier din zonă

Surpriză neplăcută pentru mii de șoferi care circulă zilnic prin cartierul Bucium, din Iași! Firma Conest SA, abonată la banii publici, s-a apucat de șantierul privind extinderea rețelei de termoficare până la Institutul de Psihiatrie „Socola”. În următoarele luni, traficul rutier din zonă se va desfășura extrem de greu. Conest SA va încasa aproape 5 milioane de euro pentru acest proiect și, alături de funcționarii din primărie, a început să-și bată joc de șoferi

Un adevărat dezastru rutier se prefigurează în deja cea mai aglomerată arteră din municipiul Iași! De ieri, 11 august 2021, au început lucrările la proiectul privind extinderea rețelei de termoficare din cartierul Bucium, acțiune care vizează racordarea Institutului de Psihiatrie „Socola” din municipiu la agentul termic.
Însă șantierul deschis de firma Conest SA, gestionată de controversatul Viorel Cozma, deja le dă bătăi de cap conducătorilor auto. Șantierul pornește de la intersecția cu bulevardul Poitiers și ajunge până la intrarea în institut. Iar traficul rutier a ajuns să fie sugrumat tocmai din intersecția din Podu Roș, mașinile circulând bară la bară.

Coșmar rutier în cartierul Bucium, din cauza lucrărilor Conest SA

Conest SA a ajuns o firmă cu lipici la banii publici. Firma lui Viorel Cozma a mai câștigat recent licitația pentru modernizarea esplanadei de la Teatrul Național Iași, proiect cu o valoare de 3,1 milioane de euro. De asemenea, Conest SA a pus mâna pe contractul din Bucium, însă organizarea de șantier a lăsat de dorit din prima zi.
Cum cartierul Bucium este unul dintre cele mai aglomerate din oraș, era de așteptat ca organizarea pentru acest proiect să fie făcută ca la carte. Dar situația s-a dovedit a fi total invers, lucru care a dus deja la o aglomerare și mai mare a traficului rutier din zonă. Lucrarea este realizată de asocierea SC Conest SA (lider de asociere) – SC Erbașu Construcții SA – SC Elsaco Electronic SRL – SC Consix Construcții SRL – IPCT Instalații SRL.

Dezastrul din Bucium, opera firmei Conest SA și a funcționarilor din Primărie

Ieri, 11 august 2021, muncitorii Conest SA au trasat delimitarea șantierului pe partea dreaptă pe sensul de mers spre Institutul de Psihiatrie „Socola”. Doar 15 angajați ai firmei lui Viorel Cozma erau pe șantier, dar și doi angajați ai Poliției Locale Iași, aceștia având rolul de a delimita zona. În loc ca lucrările de o asemenea amploare să se desfășoare seara, când traficul este cât de cât mai slab, muncitorii au început să spargă asfaltul în plină zi, spre disperarea conducătorilor auto. În plus, vinovați de acest haos sunt și funcționarii din Primăria Iași, cei care au făcut proiectul și care nu au realizat ce impact va avea asupra traficului. Unii dintre aceștia ar trebui să înțeleagă că, deși acest proiect este benefic pentru oraș, lucrarea ar fi trebuit realizată în condiții optime.

Însă pe unii nu îi interesează acest lucru și fac după cum cred de cuviință. Sunt aceiași funcționari care trec chiar și peste decizia șefilor municipalității, care sunt instigați de alte instituții ale statului să nu respecte legislația și care se ascund în spatele unor salarii colosale. Este vorba despre aceiași oameni care stau în spatele unui ghișeu și care se consideră maltratați dacă cineva îi ia la întrebări. Ieșenii au nevoie de oameni care să facă proiecte cât se poate de bune pentru oraș, dar care nu duc către un adevărat haos, așa cum este cel din Bucium.

Jumătate de oră pentru a traversa pasarela Bucium

Șoferii care s-au încumetat ieri să ajungă în Bucium au avut nevoie de circa jumătate de oră pentru a traversa pasarela din zonă, lungă de doar 464 de metri. Traficul îngreunat a pus la încercare nervii șoferilor. Muncitorii Conest SA au trasat întreg șantierul între pasarelă și Institutul „Socola”, blocând practic o bandă de mers. În loc să se apuce pe tronsoane, tocmai pentru a nu sugruma traficul, aceștia au preferat să închidă totul de la bun început. De precizat este faptul că Primăria va moderniza și pasarela Bucium în perioada următoare, un alt proiect care va duce la aglomerarea zonei.

Ce se întâmplă cu lucrarea Conest SA din Bucium? Când va fi gata proiectul de termoficare?

Câți muncitori va mobiliza Conest SA pentru această lucrare în condițiile în care a câștigat și licitația de la Teatrul Național, dar au în derulare și alte contracte? Aceste aspecte nu au fost luate însă în calcul de niciuna din părțile implicate în acest contract.
Mai mult, ieri, traficul era deja sugrumat, și nici măcar nu era oră de vârf. Haosul era prezent peste tot, asta în vreme ce muncitorii Conest SA abia dacă lucrau la ora respectivă. Această lucrare putea fi realizată la începutul verii și nu aproape de debutul anului școlar. În plus, proiectul putea fi realizat foarte bine și la începutul pandemiei, când traficul rutier nu era atât de intens. Dacă funcționarii și-ar fi dat interesul să demareze liciația în timp util, atunci nu s-ar fi ajuns în această situație.

Ce spune Primăria Iași despre haosul din cartierul Bucium? Aceeași problemă va fi și în Copou?

În afara lucrărilor din Bucium, firma Conest SA va lucra și în Copou, unde ar urma să racordeze la sistemul de termoficare Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Traversarea bulevardului se va face în dreptul „Pleiada Boutique Hotel” și vor continua până la intersecția cu strada Trei Fântâni. Primăria Iași susține chiar că lucrările vor fi realizate în intervale orare care nu vor afecta traficul rutier, însă ceea ce s-a întâmplat ieri pe întreg Buciumul a dovedit contrariul.

„Lucrările vor fi efectuate în intervale orare care să nu îngreuneze traficul rutier. Pe toate tronsoanele cu circulație reversibilă vor fi aplicate marcaje specifice pe fond galben, având în vedere faptul că lucrările vor ocupa 5,50 metri din partea carosabilă, astfel că benzile de circulație vor trebui reconfigurate”, susțin cei de la Primăria Iași.

Bătaie de joc pe fonduri europene

Pe tronsonul de drum de pe șoseaua Bucium, cuprins între intersecția cu strada Trei Fântâni și intersecția cu strada Vișan, restricțiile de circulație vor fi impuse până pe data de 12 septembrie 2021, conform celor de la Primărie.

„În situațiile în care nu pot fi asigurate trei benzi de circulație, în cazul subtraversărilor, lucrările vor fi realizate pe timp de noapte. Pe sectoarele de drum în lucru care prezintă lipsă de vizibilitate, semnalizarea rutieră temporară va fi dublată, indicatoarele montându-se pe ambele părți ale drumului. În cazul în care lucrările afectează trotuarul, pentru circulația pietonilor vor fi amenajate culoare speciale pe partea carosabilă a drumului public”, mai susțin cei de la Primăria Iași.

Ușor de spus, însă greu de făcut! Cum Buciumul este mereu aglomerat de autoturisme, șantierul deschis de Conest SA, unde doar câțiva muncitori pot fi văzuți ziua, a devenit din start o „piatră de moară” pentru oamenii din zonă.

Adauga un comentariu