În această locație din Copou, toți studenții Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, și nu numai, vin să mănânce. Anca Teodor și-a deschis o afacere în inima campusului studențesc, în anul 2021, în timpul pandemiei, și, de atunci, toți studenții vin să mănânce la PraSSerie, de pe Aleea Sadoveanu.
În Copou se află o afacere vizitată, zilnic, de studenți
Anca Teodor în vârstă de 43 de ani are deschisă o locație în campusul studențesc al USV Iași, acolo unde le vinde studenților o multitudine de tipuri de sandwich-uri, produse de patiserie, dar și cafea. PraSSerie a fost deschisă chiar în timpul pandemiei, iar de atunci, afacerea a evoluat treptat.
„Noi am început mai de mult timp în această direcție. Am avut un magazin alimentar vizavi de Liceul de Informatică. Studenții și elevii tot voiau să mănânce ceva când ieșeau de la cursuri și am început, ușor, cu 2 tipuri de sandwich-uri. După, am zis să fie ceva cald, și ne-am amenajat o mică bucătărie. Am început cu pizza Calzone. Toată lumea era super încântată de magazin, veneau copii, se făcea coadă acolo, munceam foarte mult, aveam și copilul mic atunci și încercam să mă împart. Era destul de mică locația și încă nu ne permiteam să avem angajați. Apoi, am început și cu pizza, iar apoi ne-am mărit bucătăria și am micșorat partea de magazin. Chiar și părinții, abia așteptau să vină să ia ceva de la noi. După, a venit pandemia și nu s-a mai învățat, iar studenții, în cămine, nu mai erau. Astfel că a trebuit să ne gândim să facem altceva”, a spus Anca Teodor.
Anca Teodor și soțul acesteia au observat că, în campusul universitar, studenții nu au prea multe variante de unde să își cumpere mâncare, în afară de cantină. Acesta a fost momentul când s-au gândit că ar funcționa o afacere de acest gen în zonă.
„Noi stăm în Breazu și, trecând prin zonă, am zis că studenții de la Agronomie nu au unde să mănânce, în afară de cantină. Am găsit spațiul și am deschis chiar în plină pandemie. Nu am fost încurajați absolut deloc, pentru că cei de aici spuneau că toți care au încercat să deschidă, în zona aceasta, afaceri au dat faliment. Mi-am luat inima în dinți, am investit în locație, pentru că aici, înainte, era o spălătorie. Am vrut să fie o locație drăguță și am mizat pe faptul că vreau ca totul să fie proaspăt. Ne-a fost greu, mai ales în pandemie, dar am avut noroc că Facultatea de Agronomie a funcționat pe ture și tot mai veneau studenți la mine. Ești mulțumit sufletește când vezi că, mereu, clientul se întoarce. Am crescut prin recomandări. Toți studenții din campus vin la mine. Eu, când mai stau și mă uit pe afară, rar văd câte un student care să nu fi venit la mine”, a adăugat Anca Teodor.
Anca și soțul acesteia au planuri mari de viitor pentru PraSSerie
Anca Teodor mărturisește că, de-a lungul anilor, au început să vină în locația ei și persoane care nu locuiau în campus, dar care au auzit, din recomandări, ce sandwich-uri bune prepară. Astfel, aceasta a primit solicitări, de-a lungul timpului, să deschidă o locație mai centrală, unde să poată amenaja și câteva mese, dar să existe și locuri de parcare.
„Am început în zona de studenți, pe Copou, dar dorința noastră ar fi să ne mutăm puțin mai în centru, pentru că ne-au solicitat clienții. Aici nu putem să amenajăm un spațiu cu câteva mese, unde oamenii să vină și să servească un sendviș și o cafea bună. Pe perioada verii, închidem, pentru că se așterne liniștea pe Copou. Am mai avea clienți, dar, în schimb, cheltuielile sunt prea mari și, atunci, preferăm să închidem și să ne mai odihnim și noi. În fiecare zi mergem după marfă – totul să fie proaspăt. Folosesc produse de calitate, pentru că sunt pretențioasă. Vreau să știu ce pun în sendvișuri, să servesc cu drag și să fie ceva ce aș mânca și eu, dar și toată familia mea. Pe partea de patiserie, momentan, colaborez cu cineva care știu că face tot așa natural, dar mi-ar plăcea să mă extind și în această direcție”, a povestit Anca Teodor.
Anca mărturisește că lucrează în această afacere alături de soțul ei și că este destul de greu să găsești un angajat ideal. Uneori, aceasta s-a și gândit să își închidă locația, dar aprecierile oamenilor au făcut-o să continue.
„Am, într-adevăr, doi angajați foarte corecți pe care mă bazez, care sunt foarte implicați și ne ajută seara; ziua, la curățenie, la ce este nevoie. Seara începem de la 12 noaptea, fac în ture cu soțul. Uneori, cheltuielile depășesc costul ingredientelor unui sandwich. Cumva, chiar dacă ne acoperim și lucrăm noi în locație, tot sunt foarte multe cheltuieli. Uneori, am vrut să renunțăm și din cauza oboselii, dar și din cauza că aveam impresia că muncesc degeaba. Dar avem o satisfacție. Mulți oameni chiar ne sună și zic că vor să mănânce un sendviș la noi, în weekend, când noi avem închis. Am primit foarte multe aprecieri și asta ne-a făcut să nu renunțăm. Ne-au mai zis că ar fi bine dacă ar fi și o parcare, să aibă acces mai ușor. Momentan, locația este în chirie, și o vom păstra, dar ne-am dori și să ne extindem”, a adăugat aceasta.
PraSSeria este deschisă de luni până vineri, între 08:30-17:30. Pe timpul verii, locația este închisă, pentru că majoritatea studenților părăsesc campusul universitar.
Toți studenții de la USV, și nu numai, vin să mănânce la PraSSerie din Copou. Anca Teodor și-a deschis o afacere în campusul universitar și plănuiește să mai deschidă o locație și într-o zonă mai centrală.
Bravo lor, oameni de astia sunt necesari societatii in general.
Daca e vb de magazinul Todis de peste drum de liceul de info , va spun ca in afara de apa SI hartie igienica nu aveai ce cumpăra , totul era extrem de scump SI insalubru , niste biscuiți vechi SI niste alune. Dar erau caminele de mediciniști peste drum SI asa SI a facut bani. Deci Todis , da ? Cine a facut moisilul din camin , stie !!
Băiete, nu magazinul este vinovat, ci mama și tata care te-au trimis sa stai în cămin în loc sa-ti ofere niște condiții bune de învățat Sa le spui ca nu s-au descurcat si chiar ca ti-e rusine cu ei, asta pentru impact Voiai gratis?
Ahahaha fix de magazinul ăla e vorba, iar soțul doamnei un curvar afemeiat.
Cine vă recomanda?
Vocea si talentul !
Succes in continuare !
Mancare fulger!
Sparge frontul facultatii si se extinde est si vest;
Gata cu pactul, trebuie sa parSSeram spatiul vital de locuit pentru studenti!
Cun te numesti cand tu roman, te adresezi romanilor in engleza? Banuiesc ca turistii straini nu ajung acolo.
Dacă le-ar merge atât de bine, nu ar plăti pentru reclamă.
Nu pot să cred cu câtă nesimțire mint unii oameni. Cica la ei “uneori, cheltuielile depășesc costul ingredientelor unui sandwich.”
De-asemenea, ma îndoiesc și în privința telefoanelor pe care, chipurile, ei le primesc de la unii care vor să mănânce acolo în weekend.
Cea mai bună mâncare e aia de la tine de-acasă. Nu vă mai amăgiți singuri.
Sărăntoc și necăjit mainwsti dacă scrii un mesaj kilometric doar ca să dai cu cacat în oameni. N-ai mâncare buba la tine acasă, mănânci ieftin, vechi și ranced.
Bravo lor, succes în continuare!