Titlurile zilei

Magazinul din Iași unde orice femeie își îndeplinește visurile. Georgiana Iacob vinde rochii de mireasă din materiale de lux

Publicat: 16 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Magazinul din Iași unde orice femeie își îndeplinește visurile. Georgiana Iacob vinde rochii de mireasă din materiale de lux
Georgiana Iacob a dezvoltat afacerea fondată de bunici, cu rochii de mirese

Georgiana Iacob, antreprenoare din Iași, are o afacere de succes cu rochii de lux pentru mirese. Bunicii săi au deschis primul magazin în Iași în urmă cu peste 60 de ani, iar de atunci au devenit cunoscuți în acest domeniu

Georgiana Iacob, în vârstă de 34 de ani, este o antreprenoare din Iași care duce mai departe afacerea familiei, fondată în urmă cu peste 60 de ani. Tânăra a învățat de la părinții săi tainele comerțului, care la rândul lor au fost ”școliți” de părinții lor. Din adolescență cocheta cu domeniul și, în cele din urmă, a dezvoltat afacerea cu rochii de mirese, chiar dacă părinții o voiau medic sau avocat.

”Afacerea e de acum 60 și ceva de ani, de pe vremea bunicilor mei. Era un domeniu neexploatat și aveau o pasiune pentru rochii, știau să facă comerț. Bunicul meu lucra în construcții înainte de a începe afacerea. Erau cam singurii din zona Moldovei care aveau magazin cu rochii de mirese. Veneau din toată țara la ei. Vin și acum, inclusiv din exterior. Rochiile erau aduse din Ucraina, cum se mai aduc și acum. Bunica mea făcea design-ul. Meseria am învățat-o, de fapt, de la mama, stând pe lângă ea de la 15 ani. Bunicul meu se ocupa cu asta când mama a deschis în paralel afacerea. La fel sunt și eu acum cu mama, avem două afaceri în paralel, separat. În anul 2017 m-am desprins de afacerea mamei. Mi-a fost ușor pentru că asta făceam zilnic. Inițial am început în vacanțele de vară, pentru că trebuia să mă ocup și de școală. Mama mă voia medic, tata, avocat, și până la urmă am făcut ce fac și ei”, spune Georgiana Iacob, fondator ”Reya Couture Salon”, de pe strada Cuza Vodă, nr. 1.

Georgiana Iacob: ”Facem și rochii care costă 30.000 de lei”

Tânăra antreprenoare spune că materialele sunt aduse din țară și din străinătate, iar de câțiva ani miresele vor mai mult rochii pe comandă.

”Eu colaborez cu furnizori cu cataloage prestabilite de ei, precum Intertex, Ghelena, Irina Cotac. Suntem distribuitori oficiali pe Iași și facem multe rochii pe comandă. Le desenăm împreună și facem cum vor ele. Materiale le aduc din Ucraina, Rusia, Turcia, Dubai, pentru rochiile de seară, Polonia, România, mai nou, chiar din Iași, de la mici ateliere. Avem aici cam 200 de rochii de ocazie și de mirese. Cea mai scumpă rochie de mireasă de la noi, din atelier, a fost 18.000 de lei, cu cristale Swarovski. Totul făcut manual. Dar facem și rochii care costă 30.000 de lei. În general, miresele vor rochii simple, dar tot trebuie să aibă un pic de sclipici”, mai spune Georgiana Iacob.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că antreprenoarea Irina Andronache aduce dantela pentru rochii de mirese din Dubai.

Georgiana Iacob: ”Rochiile de mirese, alese de ieșence, sunt roz, negre sau nude”

Ieșeanca a observat că miresele aleg acum culori mai puternice pentru rochiile din noaptea nunții. Astfel, mai are în salon doar două rochii albe din cele peste 200 de modele.

”Am un singur angajat și deocamdată mă cam ocup de toate. Anul acesta a început în forță și nunțile încep din aprilie, se fac chiar și în ziua de luni. Nu este un trend anume anul acesta în materie de rochii, ci e în funcție de personalitatea mireselor. Sunt și care vor pe rochii cristale, trene spectaculoase. Acum Pinterest-ul e la putere și ceea ce văd ele în poze nu prea se «pupă» cu realitatea. Eu le pot face după Pinterest, dar nu o să fie niciodată identice. E vorba de corpul miresei, de mâna de lucru. Cea mai scumpă comandă de anul acesta pentru rochia de mireasă e undeva la 8.000 de lei. E o rochie mărime mare, dar toată cu aplicații, mai prețioasă. Am vândut și rochii roz, alb cu negru, negru. Acum e la modă ivory sau nude. Deci rochii albe mai am vreo două în salon”, explică Georgiana Iacob.

O tânără din Iași vrea să facă nunta în vie.

Antreprenoarea din Iași: „Am vrut să fac altceva, să aduc materiale de top”

Din anul 2017 este pe cont propriu din punct de vedere financiar. Magazinul din centrul Iașului l-a deschis în anul 2020, chiar înainte de pandemia Covid-19. Perioada aceea a fost dificilă, însă și-a revenit financiar anul trecut.

”Eram într-o altă locație, cu o altă denumire. Se numea «Privilege» și eram la «Casa Modei», pe Ștefan cel Mare. Eram la un loc cu o croitorie, cu materialele. Depindeam de ei, cu programul stabilit. Aici pot să-mi fac programul cum vreau eu: sâmbăta, duminica când vin tinerii. La început am mers pe o variantă low cost, fiind spațiul mai mic. Dar am vrut să fac altceva, să aduc materiale de top, să participăm la evenimente. Noi am deschis în februarie 2020 și am avut 3 săptămâni deschise. A venit pandemia și a trebuit să închid, în contextul în care am investit zeci de mii de euro în salon, cu speranța că urmează să ne recuperăm banii. În primul an de pandemie ne-am menținut pe linia de plutire, iar anul anul trecut a fost ok, am revenit pe plus. Am devenit plătitori de TVA, între timp, iar anul acesta pare și mai ok față de anul trecut”, mai spune tânăra antreprenoare.

Georgiana Iacob explică faptul că pentru rochiile mai pretențioase este necesară o comandă cu cel puțin o lună înainte de eveniment.

Adauga un comentariu