Un nou restaurant din Iași a reușit performanța rară de a rămâne fără mâncare în doar cinci zile de la deschidere. „Afumescu”, locul unde carnea se gătește lent și cu pasiune, a cucerit publicul prin preparate autentice, afumate în stil texan, dar adaptate gustului moldovenesc
Deschis oficial pe 2 august 2025, Afumescu nu este doar un restaurant, ci povestea vie a două pasiuni unite de același foc: Andrei Bogza, bucătar cu 12 ani de experiență, și Victor Avramia, IT-ist. Cei doi au transformat o casă veche de pe strada Smârdan nr. 41 într-un colț autentic de Texas. La Afumescu, preparatele gătite lent, cum sunt brisketul, coastele de vită și porc sau meniurile Cowboy Plate, se comandă doar online, în fiecare luni, la ora 19:00. Sunt pregătite în timpul săptămânii, iar sâmbăta, la ora 15:00, pot fi ridicate direct de la locație. Așa se asigură fondatorii că fiecare porție este proaspătă, afumată corect și are gustul pe care îl promit.
Afumescu, restaurantul din Iași care a rămas fără mâncare în cinci zile, promite o experiență culinară lentă, dar memorabilă
Conceptul de la Afumescu este simplu, dar greu de replicat: BBQ autentic, gătit lent, fără compromisuri. Nu se folosesc produse congelate, cu excepția cărnii de vită, și nici urmă de ulei.
„Ce ne face unici în Iași este faptul că nu lucrăm cu produse congelate, singura excepție este carnea de vită. În rest, totul e proaspăt, local și gătit lent. Nu folosim deloc ulei în preparate, iar un exemplu e chiar cartoful nostru copt, făcut printr-o metodă turcească, fără prăjire. Carnea petrece între 16 și 21 de ore în smoker, nu ne grăbim, pentru că știm că gustul adevărat are nevoie de timp. Am avut sold out la doar cinci zile de la deschidere. A trebuit să închidem o zi, ca să refacem stocurile. Nici noi nu ne-am așteptat la o reacție atât de rapidă”, a explicat Andrei Bogza.
Afumescu a prins viață după luni întregi de muncă în satul Cristești, comuna Holboca, acolo unde cei doi și-au construit cu mâinile lor propriul smoker, esențial pentru gustul texan original.
„În vara lui 2024 am înțeles că nu putem obține gustul pe care îl visam fără un smoker adevărat, construit special pentru cum vrem noi să gătim. Așa că ne-am apucat de schițe, am studiat metode de afumare, de la offset la reverse flow, și am învățat despre lemn, fum curat, temperatură, umiditate și cum toate influențează textura finală a cărnii. Am descoperit că un brisket bun nu înseamnă doar timp, ci și precizie, feeling și respect pentru foc. Așa a apărut smokerul nostru, construit de noi, perfect calibrat, gândit pentru fiecare detaliu. De atunci, nu mai e doar despre gătit. E despre un gust care se simte din clipa în care deschizi ușa smokerului, și rămâne în fiecare îmbucătură. Afumescu nu a luat naștere într-o bucătărie modernă, ci în spatele unei case vechi din satul Cristești, comuna Holboca. Acolo, într-un colț părăsit, am aprins focul în smokerul pe care l-am construit cu propriile mâini. Totul a pornit de la o convingere simplă: că România merită un BBQ gătit lent, cu fum, ca în Texas, dar făcut cu suflet. Ne-am improvizat o bucătărie artizanală din lemn, am tras curent, am adus apă și am amenajat totul cu ce aveam la îndemână. Nu aveam un plan clar, nici clienți, nici meniu. Aveam doar ideea și determinarea că, dacă punem suflet și răbdare, putem crea ceva memorabil”, a povestit Victor Avramia.
Sosurile Afumescu au trecut prin 38 de variante până să ajungă la formula finală
Afumescu este mai mult decât o afumătoare cu gust: este un loc unde fiecare ingredient e calculat la zecimală. Până și sosurile, create de la zero, au trecut prin 38 de variante până să ajungă la formula finală, echilibrată, cu gust umami.
„După ce am terminat smokerul, ne-am dat seama că lipsește ceva esențial: sosul. Acel element care aduce totul împreună. Care nu doar învăluie carnea, ci o completează, o potențează și lasă un gust de neuitat. Am început de la zero, cu aceeași obsesie ca atunci când am construit smokerul, testând ingrediente, proporții și reacții la foc. Ne-am dorit echilibru, personalitate și, mai presus de toate, acel gust umami profund, rotund, care nu acoperă carnea, ci o susține. Până să ajungem la rețeta finală pentru sosul BBQ Afumescu, am trecut prin 38 de variante. Am ajustat fiecare detaliu, am schimbat acizi, am testat texturi și am notat fiecare pas. Folosim un cântar de mare precizie, pentru că știm că uneori chiar și 0,1 grame pot face diferența dintre un sos ok și unul memorabil. Cum am știut că am ajuns la rețeta perfectă? Am lăsat sosul să vorbească. L-am dat la gustat prietenilor, de la curioși la mofturoși, de la sinceri la necruțători. Când până și cei mai sceptici au tăcut și au cerut încă o porție, am știut: ăsta e gustul Afumescu”, a adăugat Victor Avramia.
Meniul zilnic include burgeri cu pulled pork sau pulled beef afumate timp de 14-16 ore, cârnați afumați artizanal și cartofi copți Kumpir umpluți cu carne, mozzarella, cheddar, ceapă prăjită și sosuri signature. În plus, în fiecare luni seara, la ora 19:00, se activează o opțiune specială pe site pentru comenzile slow-cooked, care pot fi ridicate doar sâmbăta. Printre acestea se numără brisketul, coastele de vită și porc sau meniurile Cowboy Plate și Pitmaster’s Choice, dedicate celor care vor o experiență completă.
Clienții pot comanda preparatele zilnice, însă pentru adevăratul BBQ, gătit lent, în smoker, trebuie programare și răbdare.
„De luni până vineri, suntem pe platformele de livrare de la 12:00 la 19:00, acolo găsiți UFO Burgers cu pulled pork, pulled beef sau cârnați afumați și Kumpir, adică cartofi copți umpluți cu tot ce scoatem din smoker. E varianta noastră de comfort food, rapidă și gustoasă. Dar adevăratul BBQ, cel care stă 16-20 de ore la fum, se comandă doar de pe site. Deschidem comenzile speciale lunea, la ora 19:00, și închidem când se dau toate, durează câteva minute până e sold out. Ridicarea se face sâmbăta, la 15:00, direct de la locație. Este un concept unic în Iași”, a spus Victor Avramia.
Afumescu, un nou restaurant din Iași, a reușit performanța de a rămâne fără mâncare în doar cinci zile de la deschidere.
Pare restaurantul perfect pentru Iohannis. Comanda luni si mananca vineri 🙂
neseriosi, nu cum fac eu cu ma ta, ii zic ca i dau azi mwie, pai azi primeste!
ii zic sa te pwpe cand vine acasa😁
Eu nu folosesc produse congelate dar de fapt folosesc carnea de vita. Plm in gura lui PLM votant Haurel
Pt briaket ei folosesc vită black angus creekstone din usa. Normal ca vine congelata.. dacă aveau la holboca luau de acolo.. plm
Unic, ireprosabil! Calitate, seriozitate si profesionalism!
Bugetarii sa traiasca doar ei isi mai permit sa comande de la restaurant intre doua proteste privind micsoararea lefurilor
Vreo 2 decenii, toate secretarele s-au inghesuit sa devina aitizde, ca scapau de impozit. Acu’ de cand cu intelighentia artificioasa, le cam da afara cu miile si-au gasit veleitati de bucatarese su studii a l’ecole de Gougle. Sunt sigur ca toti clientii fasfudariei amintite in articol au fost in Texas si stiu cum e carnea prajita pe acolo. Vanturi din pupa baieti si fete!
Ești puțin frustrat.. fa ceva cu viața ta! Unde au pomenit de fast food dacă tu comanzi luni si primesti comanda sambata??! Vorbesti sa nu adormi.
Mai bine intru la chinezu de vizavi si mananc pe loc!
Mananci gandaci prajiti.. bah tu ai vazut coastele alea??
Rog proprietarii daca ar putea sponsoriza proiectul „Clubul celor 100”. Daca vă amintiți era o inițiativă de a ne aduna 100 de bărbați în Piața Unirii și să protestăm in mod inedit.
Păi puteți începe masturbarea de azi ca să vă încadrați pe Marți după finalizare și o să vă servească cîte o pullen butt
Dar avem nevoie de o cauză, un scop măreţ. Oare Chirica ar demisiona dacă ne-am duce la împlinire proiectul?
Chirica e falit , are 7 neveste !, nu își permite nici să bage mîna în pantaloni fără aprobarea cuiva
Eu am comandat de la ei UFO Burger cu pulled beef. A fost super bun si chiar a fost altceva.. printre atatia smash burgeri.. ei sun cu adevarat ceva nou si buni. il vad ca pe un nou trend! Succes!
Eu am comandat de la afumescu de pe glovo. jos palaria mai baieti.
Pulled in , pulled aut clean and repeat until happy ending
La cat de impiedicat vorbeste olimpicu’, pana da comanda se face vineri.
Într-adevăr ceva unic in Iași și cred că și în România! Am fost printre norocoșii care au avut fericita ocazie sa gust produsele lor. Munca, seriozitate și priceperea au dat roade ! Succes băieți și jos pălăria ! Recomand Afumescu !
cumpara de la reduceri si dau fum lichid pe expirate, hau hau bau bau smekleu la tefelisti, afuma in fundul gradinii si dau la fraieri care n-au ragait in viata lor decat kfc si mcdo
Fum lichid mananci de la hypermarket.. tu nu ai vazut ce locomotiva au baietii? In loc sa vorbesti aiurea, dacă nu poți sa ii sustii cumparand mergi si felicita-i ca au facut din kkt bici.
Bravo lor, de la holboca si in loc sa stea cu ea pe afara si s-o bata de gard au facut ceva cu viata lor. Restul ,pl in mana stanga berea in dreapta si apoi comenteaza frustrati!
Bine spus. Merita toata sustinerea 🙏
Adevarul e ca dacă pui niste coaste de la lidl la cuptor stai 3 ore… si tot bocanc ies.. îmi imaginez la 14 ore ca sunt curcubeu pe cerul gurii.. bravo baieti 🙏
Lucrurile bune iau timp.. arata delicios sa stiti ca sunt le lista de asteptare. Sper sa prind loc in lrimele saptamani 🤤
Am comandat astazi pe glovo burgerii ufo.. parerea sunt cei mai buni burgeri din iasi pe care i-am mâncat.