Titlurile zilei

Andrieșeni, singura comuna din județul Iași in care nu a existat COVID-19! Cum s-au protejat oamenii din cele 7 sate pentru a nu se infecta cu virusul care a făcut prăpăd în lume! Dr. Carmen Hamod: „Nu s-a făcut nicio excepție!”

Publicat: 29 aug. 2020
În comuna Andrieșeni din județul Iași unde nu a existat niciun caz de Covid-19, iar dr. Carmen Hamod spune că autoritățile au fost foarte stricte, iar oamenii din cele 7 sate s-au adaptat regulilor
În comuna Andrieșeni din județul Iași unde nu a existat niciun caz de Covid-19, iar dr. Carmen Hamod spune că autoritățile au fost foarte stricte

În comuna Andrieșeni din județul Iași nu a existat niciun caz de COVID-19 de la începutul pandemiei. Cei 4.500 de locuitori din cele 7 sate au fost supuși unor reguli stricte. Totodată, autoritățile spun că este vorba și despre o colaborare foarte bună dintre Primărie, Poliție și medicii din localitate. Dr. Carmen Hamod, unul dintre cei doi medici de familie ai comunei, spune că nu s-a făcut nicio excepție în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție

În comuna Andrieșeni din județul Iași nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. Din cei 4.500 de locuitori ai comunei, o mare parte fac naveta către Iași sau au revenit acasă din străinătate din lipsa locurilor de muncă, dar niciunul nu a contactat boala. Cu toate acestea, virusul pare că nu a reușit să infecteze niciun locuitor. Autoritățile locale au fost extrem de exigente prin impunerea fără excepție a respectării măsurilor de protecție. Totodată, așa cum spun autoritățile locale din comuna Andrieșeni, oamenii au fost extrem de conștienți de pericolul la care se expun prin nerespectarea măsurilor. Chiar dacă este la zeci de kilometri distanță de Iași, cei 4.500 de locuitori din cele 7 sate ale comunei Andrieșeni nu intră nicăieri fără a purta măști de protecție și fără a se dezinfecta atât la intrare, cât și la ieșire.

Dr. Carmen Maria Hamod: „Am impus o anumită conduită, iar cei care nu s-au conformat, cel mai probabil, au fost sancționați de Poliție”

Comuna Andrieșeni, comuna în care niciun locuitor nu s-a infectat cu COVID-19. Așa cum spun autoritățile, locuitorii au respectat măsurile de protecție încă de la începutul lunii martie, înainte de declanșarea stării de urgență. De la începutul lunii martie, nicio persoană nu a mai intrat în spații publice închise fără mască și fără a se dezinfecta.

„A fost o colaborare eficientă între autoritățile comunei, medici și cetățeni. Am luat toate măsurile de protecție încă de la începutul lunii martie. Atât personalul medical, cât și autoritățile au fost consecvente în impunerea măsurilor de protecție. Nu s-a făcut nicio excepție, niciodată, pentru nimeni. Am impus o anumită conduită, iar cei care nu s-au conformat, cel mai probabil, au fost sancționați de Poliție. Nu ne-am relaxat nicio secundă din luna martie. Localnicii au colaborat foarte bine și de aceea nu am avut niciun pacient cu COVID-19. Câteodată, poate, am părut puțin exagerați, dar văd că este spre binele nostru, al tuturor”, spune dr. Carmen Maria Hamod, medic de familie în comuna Andrieșeni.

Medic de familie: „Pe perioada pandemiei de COVID-19 am observat că oamenii au învățat să folosească telefonul pentru a-și face programări sau pentru a ne cere părerea”

În comuna Andrieșeni din județul Iași sunt doi medici de familie. Dr. Hamod Carmen Maria are 2.000 de pacienți. Medicul de familie povestește că pe perioada pandemiei de coronavirus și mai ales pe perioada stării de urgență localnicii i-au cerut ajutorul mai tare ca niciodată. La 60 de kilometri distanță de Iași, le-a fost greu să se deplaseze către un spital, așa că au apelat la medicul de familie din comună.

„Pe perioada pandemiei de COVID-19 am observat că oamenii au învățat să folosească telefonul pentru a-și face programări sau pentru a ne cere părerea. Înainte, adresabilitatea direct în cabinet era mai crescută. În această perioadă, pentru că le-a fost greu să se deplaseze, oamenii au apelat la noi, medicii, pentru prescripție medicală, afecțiuni acute și multe altele. Înainte, când le era ușor să apeleze la medicii din oraș, nu ezitau să facă asta”, mai spune dr. Carmen Maria Hamod.

Anton Ioan, viceprimar: „PolițișTii s-au plimbat prin comună și au făcut frecvent verificări. Toți locuitorii au fost conștienți de pericolul la care se supun dacă nu respectă măsurile de protecție”

Autoritățile locale din comuna Andrieșeni spun că polițiștii s-au plimbat frecvent prin sate și s-au asigurat că toată lumea păstrează măsurile de protecție. Mai din frică, mai cu voie, andrieșenii s-au conformat. Așa se pare că nimeni nu s-a infectat cu COVID-19. Mai mult decât atât, la Andrieșeni, nimeni nu s-a urcat în mijlocul de trasport dacă se depășeau locurile de pe scaune.

„Toți locuitorii au fost conștienți de pericolul la care se supun dacă nu respectă măsurile de protecție. Doctorii, Poliția și Primăria și-au făcut datoria și au avut grijă ca nimeni să nu se abată de la reguli. Polițișii s-au plimbat prin comună și au făcut frecvent verificări. Astfel, oamenii au știut că ar putea fi sancționați. Dintr-o comună cu 7 sate și 4.500 de locuitori, sunt mândru că nu avem niciun infectat cu COVID-19. În toate cele 7 sate avem în total vreo 15 magazine. Nimeni nu intră în aceste spații fără măști de protecție. Totodată, la fel se procedează și în oficiul poștal și Primărie. Oamenii au respectat și distanțarea socială. Nu li s-au mai permis întrunirile în grupuri largi. Se pare că au înțeles”, spune Anton Ioan, viceprimarul comunei Andrieșeni.

În comuna Andrieșeni și elevii sunt instruiți pentru începerea anului școlar. Se va învăța în ture de dimineață și după-amiază

Reprezentanții comunei Andrieșeni au căutat soluții și pentru începerea noului an școlar. Elevii vor învăța în ture de dimineață și după-amiază. Așa cum spune Anton Ioan, viceprimarul comunei, nimeni nu va intra în școală fără mască și fără a se dezinfecta la intrare.

„Ne-am gândit ca până la începerea școlii să realizăm un plan strategic prin care să evităm răspândirea noului tip de virus. Astfel, s-a decis ca elevii să învețe în ture de dimineață și după-amiază, să poarte măști și să se dezinfecteze. Totodată, profesorii se vor asigura că în timpul pauzelor nu se vor crea grupuri de copii și că li se vor găsi activități recreative. Suntem bucuroși că am ținut virusul departe și vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a-l ține departe și de acum încolo. Cred că rigurozitatea autorităților locale, colaborarea cu medicii și totodată cu cetățenii a făcut ca, până astăzi, Andrieșeni să nu aibă înregistrat niciun caz de COVID-19”, mai spune Anton Ioan, viceprimarul comunei Andrieșeni.

Comentarii
 • Bravo, domnule Primar, felicitari! Aprecieri fata de doamna doctor, medicul de familie. Sunt oameni care au constientizat importanta respectarii regulilor in timp de pandemie. Bravo, cetatenilor din comuna Andrieseni. oameni simpli, dar care au inceput sa incete sa se comporte in stituatii exceptionale de pandemie, urmand sfaturile primarului si ale doctorului de familie. Daca toti ar fi capabili sa se compotrte astfel, cred ca at fi castigata lupta cu virusul acesta parsiv. sau i-ar domoli virulenta.

 • 🤨🤨😁😄😆
  Destul!
  Prea mult!
  Din 4500 de locuitori, TESTUL ,TESTUL pt diagnostic câte persoane l-au efectuat?
  Îmi place articolul, statistic putem spune că acest virus infectează doar lumea ceva mai urbanizată-.
  Sau nici Duomu’ Primar si nici Duoamna Doctor nu au efectuat testul … da, da….
  Soarta- cel care moare etichetat ca bețiv la Andrieseni, într-un centru urban era diagnosticat pozitiv la Covid.
  Sanatate si baftă la alegeri!
  Destul!
  Prea mult!🌻

 • Daca si asta e articol …Nu ca M-ar uimi ceva din ceea ce scriu cei de la fituica asta ,dar chiar asa articol ?numai cand nu ai ce mai scrie…

 • halal de asa doctorita datorita caruia nu a fost nici un caz de covid in comuna pe care o pastoreste,dar nici nu cunoaste bine strazile pt ca are un bun progam de muna respecti intre orele 11,oo si 11,45 o gasesti in rest lipsa totala

 • Știți ce cai de acces sunt spre și dinspre aceasta comună din toate punctele cardinale ?Săracu Covid a rămas împotmolit pe undeva.

 • Asta este campanie mascată pentru alegeri . Cand morții mamii voștri , a purtat careva vreodată masca in vreun magazin din Andrieseni ?

 • Am fost în Andrieșeni de câteva ori chiar de curând și nu am văzut un om cu masca , chiar am rămas surprins că nici în magazine vânzătorii nu aveau măști , de soluții pt dezinfectat nici nu își are rostul sa mai amintim.Voi căutați orice că să faceți campanie.

Adauga un comentariu