Local

În depoul CTP Iași au intrat două noi tramvaie PESA. Când vor ieși la stradă noile garnituri

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În depoul CTP Iași au intrat două noi tramvaie PESA. Când vor ieși la stradă noile garnituri
Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat pe 27 aprilie 2020, iar valoarea acestuia este de circa 163 de milioane de lei
Vești bune pentru ieșeni! Două noi tramvaie PESA au intrat în Depoul Companiei de Transport Public Iași, luni, 16 august 2021, la primele ore ale dimineții. Acest eveniment a avut loc la exact două săptămâni după ce au sosit în municipiu primele două vagoane ultramoderne de același tip, din Polonia.
În perioada următoare, vor fi livrate municipiului Iași și alte tramvaie de către același producător, în baza contractului încheiat cu Primăria Municipiului Iași, finanțat de către Uniunea Europeană.
Noile vehicule vor ieși la stradă după ce toate procedurile interne vor fi încheiate. Între timp, continuă testele funcționale cu primele două vagoane primite de către CTP Iași la începutul acestei luni, etapă ce a putut fi demarată după finalizarea pregătirii personalului companiei.
Contractul de achiziție a celor 16 tramvaie PESA a fost semnat pe 27 aprilie 2020, iar valoarea acestuia este de circa 163 de milioane de lei, (aproximativ 33,1 milioane de euro – ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai).

Tramvaiele PESA nu încăpeau din cauza peroanelor din municipiul Iași

Cele două tramvaie PESA care au fost aduse în municipiul Iași nu au putut fi scoase nici măcar în probe la început. Totul, din cauza peroanelor prea mari din unele zone ale orașului și a copertinelor din stații, care puteau bloca accesul noilor mijloace de transport public aduse din Polonia. Reprezentanții Companiei de Transport Public Iași au susținut, însă, că nu sunt probleme și că vor fi modificate doar 16 peroane din tot orașul pentru a fi aliniate la standardele europene.

Primăria a trecut de câteva zile la demolarea stațiilor de tramvai din Iași care nu erau conforme cu noile tramvaie PESA. Cei de la CTP au susțint, totuși, că adaptarea peroanelor nu influențează ieșirea la stradă a tramvaielor PESA, însă acest lucru este cât se poate de evident.

„CTP Iași SA și Citadin SA au demarat lucrări de modernizare și adaptare a unor peroane vechi, care nu îndeplinesc condițiile de utilizare optimă de către persoanele cu dizabilități ori cele cu mobilitate redusă. Din peste 100 de peroane de tramvai din municipiul Iași, doar 16 necesită ajustare din punct de vedere al înălțimii și al lățimii. Dintre aceste peroane nu fac parte cele deja modernizate cu fonduri europene. Lucrările vor dura aproximativ două săptămâni. Lucrările de adaptare a acestor peroane fac parte dintr-un proiect al CTP Iași mai amplu, de modernizare a tuturor stațiilor de transport public din oraș”, au susținut cei de la CTP Iași.

S-a deschis linia de tramvai din Staţia Pădurii

S-au inaugurat lucrările la linia de tramvai din Staţia Pădurii. Lucrările au făcut parte din proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, care are o valoare totală de 114.359.729,95 lei (aproape 24 milioane de euro) și presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare a tramvaielor pe trei tronsoane: Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii, Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Lucrările au fost făcute de firma Conest SA, abonată la banii primăriei. De notorietare sunt lucrările proaste făcute în zona Tudor Vladimirescu, realizate de aceeaşi companie

Revin tramvaiele pe traseele din Tătărași, după doar un an și două luni de la demararea lucrărilor de reabilitare a infrastructurii acestora. Circulația mijloacelor de transport public pe șine pe traseele 1, 3 și 13 va fi reluată începând de sâmbătă, 7 august 2021. Primul vagon a plecat spre Tătărași la ora 09:00, din Rondul Târgu-Cucu.

Tramvaiele vor circula în zona menționată astfel:

– traseul 3: Gară – Tg. Cucu – Tătărași Nord;
– traseul 1: Copou – Tg. Cucu – Podu Roș – Baza 3 – Tătărași Nord – Tg. Cucu – Copou;
– traseul 13: Copou – Tg. Cucu – Tătărași Nord – Baza 3 – Podu Roș – Tg. Cucu – Copou.

Adauga un comentariu