Economic Local

În doar câteva zile, zeci de ieșeni au depus proiecte ca să obțină finanțare pentru înființarea sau modernizarea sistemelor de irigații

Publicat: 19 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În doar câteva zile zeci de ieșeni au depus proiecte ca să obțină finanțare pentru înființarea sau modernizarea sistemelor de irigații
Ieșenii sunt interesați de măsura pentru investițiile în sistemul de irigații

Ieșenii sunt interesați de cele două programe unde se acordă bani pentru înființarea sau modernizarea sistemelor de irigații. În 3 zile, s-au depus 27 de proiecte, 6 fiind din Iași. Se mai pot înainta cereri de finanțare

Lansate de numai câteva zile, măsurile pentru înființarea sau modernizarea sistemului de irigații prezintă interes pentru fermierii din Iași. În DR-25-Modernizarea infrastructurii de irigații s-au depus 14 proiecte, 3 fiind din Iași. Cei interesați pot înainta cererile de finanțare în măsura DR-25-Modernizarea infrastructurii de irigații în continuare. DR-25 se axează exclusiv pe modernizarea infrastructurii de irigații din afara fermei, respectiv componenta intermediară între sursa de apă și echipamentul final pentru distribuirea apei la plante.

Doar Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) pot depune proiectele. Alocarea financiară este de 400 de milioane de euro, iar valoarea unui plan este de 1,5 milioane de euro. Cererile de finanțare pot fi depuse până la 15 iulie 2024. Astfel, fermierii din Iași pot accesa banii europeni pentru înființarea sistemelor de irigații sau pentru modernizarea lor.

Ieșenii vor să acceseze banii pentru sistemele de irigații

De asemenea, în măsura DR-26, pentru înființarea sistemelor de irigații, s-au depus 13 proiecte, iar 3 sunt din Iași. În cadrul acesteia pot depune proiecte persoanele fizice care vor să obțină banii necesari acestor investiții din sistemul de irigații. Sumele care pot fi accesate sunt de minimum 300.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil la finanțare. Sesiunile de depunere a proiectelor, în ambele măsuri de finanțare, sunt deschise până la 15 iulie 2024. În această perioadă, sunt deschise sesiunile din măsura DR-15-Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole, care este disponibilă până la 30 aprilie 2024.

Fondurile disponibile sunt de peste 140 de milioane de euro. Ieșenii pot depune proiecte și în măsura DR-20-Componenta găini ouătoare-modernizarea pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere. În DR-20-componenta suine s-au depus 106 proiecte, în valoare de 147 de milioane de euro. Suma disponibilă în cadrul acestui program este de 705 milioane de euro.

Tinerii din Iași vor să devină fermieri

Ieșenii vor să deschidă, în mediul rural, afaceri de succes cu fonduri europene. Aceștia au depus în intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri proiecte în valoare de jumătate de milion de euro. Investițiile pe care vor să le facă vizează modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice, vegetale sau apicole. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la nivel național au fost depuse 3.761 de proiecte în valoare de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate acestei componente sunt de 175.484.235 de euro, sesiunea de depunere fiind închisă la atingerea procentului 150 la sută din valoarea alocării. De asemenea, ieșenii vor să acceseze banii pentru sistemele de irigații.

Adauga un comentariu