Lear Corporation, una dintre cele mai cunoscute companii americane la Iași, a concediat 40 de angajați din fabrica din Lețcani. Este a doua companie din industria auto care face disponibilizări, după ce suedezii de la Holmbergs au concediat toți angajații din Pașcani, unde se fabricau scaune auto pentru copii. Rata șomajului a crescut la Iași, în urma acestor concedieri
Companiile mari din domeniul auto, cu sute de angajați în Iași, continuă concedierile începute în 2024. Este și cazul companiei americane Lear Corporation, cu punct de lucru la Lețcani, Iași. Un număr de 40 de angajați, care munceau ca tehnicieni, confecționeri, prelucrători în industria textilă sau confecționer calibrare cablaje auto, au fost disponibilizați în luna ianuarie 2025. Producătorul de componente auto Lear Corporation România este subsidiara locală a concernului american Lear Corporation, cu puncte de lucru în Iași, Câmpulung Muscel și Pitești. Lear Corporation România produce scaune auto în fabrica din parcul industrial din Leţcani, lângă Iaşi, pentru toţi marii producători auto din Europa, și sisteme electrice pentru autovehicule în unităţile de la Câmpulung Muscel şi din Piteşti. Zeci de angajați au fost disponibilizați din fabrica din Câmpulung Muscel, iar presa locală scrie că fabrica ar putea fi închisă.
Americanii de la Lear Corporation au concediat 40 de confecționeri și tehnicieni din fabrica din Iași
Compania a anunțat disponibilizările la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Potrivit specialiștilor, angajații disponibilizați vor fi consiliați și ajutați pentru găsirea unui nou loc de muncă.
„Au fost disponibilizări colective în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025, de la două companii din Iași. Persoanele concediate vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă și să urmeze cursuri de formare profesională. La nivelul Uniunii Europene, companiile din domeniul auto au redus activitatea, astfel că s-au făcut concedieri inclusiv în România. Mai sunt și disponibilizări individuale, însă cele mai multe concedieri au fost făcute de compania din Pașcani (n.r. – Holmbergs)”, susține Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Iași.
Disponibilizarea colectivă de la fabrica de scaune auto pentru copii, de la Holmbergs Pașcani, din Iași, s-a finalizat în luna ianuarie 2025. Din numărul total de 352 de persoane disponibilizate, un număr de 276 sunt șomere și trăiesc cu indemnizația de câteva sute de lei pe lună. O parte dintre ieșenii disponibilizați de companie au început deja să se angajeze atât în Iași, cât și în municipiul de reședință, însă cei mai mulți sunt disperați că nu au un loc de muncă și că trăiesc din ajutorul de șomaj.
Compania americană are profituri uriașe în România
Lear Corporation Romania SRL, cu activitate în domeniul „Fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule”, are vânzări globale de peste 23,4 miliarde de dolari. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în anul 2023, a realizat o cifră de afaceri de 1,642 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri de 1,441 miliarde de lei. Lear Corporation România a fost înfiinţată în anul 2001 la Piteşti; cu principal domeniu de activitate, fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule. Compania avea în anul 2014 un număr de 700 de angajați, dar numărul acestora este la jumătate în prezent, adică aproximativ 350 de persoane. Reprezentanții companiei Lear Corporation Romania SRL nu au răspuns solicitării transmise de reporterii BZI pe adresa de e-mail a firmei, până la închiderea ediției.
Rata șomajului a crescut ușor în ianuarie 2025, în Iași. Tot mai multe persoane rămân fără locuri de muncă
În urma acestor concedieri, a crescut rata șomajului în luna ianuarie 2025. Datele AJOFM Iași arată că rata șomajului era de 3,81 la sută la sfârșitul lunii ianuarie 2025. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași erau înregistrați 10.528 șomeri (din care 4.773 femei), rata șomajului fiind de 3,81%, mai mare cu 0,16 puncte procentuale față de luna decembrie 2024. Din totalul de 10.528 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Iași, 1.519 erau beneficiari de indemnizație de șomaj, iar 9.009 beneficiari, doar de servicii de ocupare gratuite. În ceea ce privește mediul de rezidență, 8.943 șomeri provin din mediul rural și 1.585 sunt din mediul urban. Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistrați în evidențele AJOFM Iași (34,00%), urmat de cei cu studii primare sau fără studii (26,70%) și cei cu studii profesionale sau școală de arte și meserii (26,11%). Șomerii cu nivel de instruire liceal și postliceal reprezintă 9,41% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 3,78%. În luna ianuarie 2025 au fost încheiate 399 contracte individuale de muncă ca urmare a acordării serviciilor de asistență personalizată de către funcționarii AJOFM Iași. Informații detaliate despre structura șomajului, la nivelul județului Iași, sunt afișate pe pagina de internet a AJOFM Iași, la adresa www.anofm.ro.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei 40 de angajați din Iași, concediați de americanii de la Lear Corporation.
Fabrica de c_cat. Plantatie.
40? sunteti dezinformati total, au fost indeva la 150 de concedieri si vor mai urma
Să nu uităm de „production coordinator” care nu știu altceva decât să țipe la operatorii din fabrică pentru a produce mai multă „eficiență” și sunt puși în funcție neavând nici 10 clase și doar pe pupincurisme și pe nepotisme, poate zboară hulubii din fabrica;) nici la supervizori nu e altfel treaba, fițe și figuri de șefi fără nicio cunoștință în cap! Acolo e o junglă în care oamenii sunt umiliți fără să greșească cu nimic!
Și cea de la calitate care îi face proști, debili, nici în lumea a 3 a cred nu se vorbește asa…din păcate ăștea au rămas în fabrică și se mai plâng că nu mai au proiecte . Eficiența e in buzunarul șefilor și fabrica merge spre faliment.
Așa se întâmplă când cineva vine de la curățat wc uri în Moldova si își bubuie fundul prin alte țări pentru un trai cică mai bun. Asta e sistemul din România, ai noștri studenți abia își găsesc un loc de muncă și vin alții care nu știu pe ce lume trăiesc să ocupe forța de munca.