Cultivatorii de usturoi din Iași pot depune cererile la Direcția Agricolă pentru a obține ajutorul de minimis în valoare de 3.000 de euro. Valorificarea producției de usturoi se face începând cu luna iunie 2021. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de euro un număr de 22 de beneficiari din Iași
Programul „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” se derulează și în acest an. Cultivatorii din Iași pot depune cererile la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Valoarea ajutorului financiar acordat fiecărui fermier eligibil la finanțare este de 15.000 de lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de 3.078 mii euro, care se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2021. Perioada pentru valorificarea producției este 15 iunie – 22 noiembrie 2021, iar termenul de depunere a documentelor justificative este până la data de 29 noiembrie 2021.
Documentele justificative pentru valorificarea producției de usturoi sunt bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. Pentru a fi considerați eligibili la finanțare, producătorii agricoli trebuie să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp și să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași. În județul Iași sunt cultivate nu mai puțin de 420 de hectare cu această cultură.
Fermierii din Iași care cultivă usturoi pot depune cererile la Direcția Agricolă
Subvenția la usturoi a crescut de la 1.000 de euro la hectar la 3.000 de euro la hectar după ce producătorii au susținut că cei 1.000 de euro sunt insuficienți pentru că usturoiul este o cultură ce presupune costuri importante pentru înființare. În decizia de a tripla cuantumul ajutorului de minimis pentru usturoi, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au argumentat că această cultură are un potențial nevalorificat. Suma maximă pe care o pot obține fermierii nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Fermierii din Iași cultivă usturoi pe 420 de hectare, Iașul fiind pe locul 3 la nivel național ca suprafață cultivată cu această cultură. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman și Timiș. În România, suprafața cultivată cu usturoi este de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 de tone. Unul dintre ieșenii care a obținut ajutorul de minimis la usturoi este italianul Biagio Scrofani, stabilit în Iași în urmă cu 15 ani.
Prin programul pentru legumele în spații protejate, fostul „Tomata”, fermierii primesc un ajutor de minimis de 2.000 de euro
Un alt ajutor de minimis pentru producătorii din Iași este cel pentru legumele din spații protejate. Programul „Ajutor de minimis pentru legumele din spații protejate”, fostul „Tomata”, se derulează în anul 2021 pentru legumicultorii care cultivă ardei, castraveți, tomate, varză și vinete în solarii. Aceștia vor putea primi un ajutor de minimis de 2.000 de euro/1.000 metri pătrați, o sumă redusă substanțial față de cea primită în anii precedenți.
Fermierii din Iași sunt nemulțumiți că s-a schimbat suma acordată în program în condițiile în care au nevoie de un ajutor mai mare pentru a asigura căldura în solarii pe perioada iernii. Legumicultorii din Iași au obținut aproape 1 milion de euro prin intermediul Programului „Tomata”. Printre regulile impuse potențialilor beneficiari sunt următoarele: fermierii trebuiau să dețină o suprafață cultivată cu roșii în spații protejate de minimum 1.000 mp, care va fi înlocuită cu mai multe tipuri de legume, nu doar roșii, marcată la loc vizibil. De asemenea, producția ce trebuie obținută este de minimum 3 kg legume/mp.