Firme cu un trecut dubios vor încasa zeci de milioane de euro din fonduri europene pentru a asfalta 30 de kilometri de drum la marginea municipiului Iași. O procedură demarată de Consiliul Județean Iași a fost contractată de o asociere de firme implicate de-a lungul timpului în numeroase scandaluri.
Unul din cele mai importante contracte derulate la vârful județului Iași va încăpea pe mâna unei asocieri de firme cu un trecut dubios în spate. Consiliul Județean Iași va semna în perioada următoare al doilea contract de execuție pentru Axa Rutieră Iași – Suceava. Este vorba despre tronsonul DJ 282, lung de peste 29,5 kilometri de drum. Porțiunea cuprinde limita mun. Iași – Rediu – Movileni – Gropnița spre DJ 281D.
Contractul va fi semnat săptămâna viitoare cu asocierea Alpenside SRL București- General Trust Argeș SRL. Valoarea contractului este de 60,3 milioane lei (12.7 milioane euro). Conform caietului de sarcini, durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni. Perioada de garanție este de 60 de luni de la data recepției. Culmea este că ambele firme au fost implicate într-o serie de scandaluri de-a lungul timpului. Asta nu a împiedicat CJ Iași să ofere contractul din fonduri europene pentru refacerea drumului respectiv.
Primul lot al proiectului a fost atribuit tot celor două societăți. Contractul a fost semnat pentru 43,8 milioane lei (9.3 milioane euro).
De la off-shore, la anchete anticorupție
Firma Alpenside SRL este controlată de Vlad Ionel Vameșu. Firma a apărut prin anul 2007 sub denumirea de Util Construct Prest, fiind controlată de un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu. În urmă cu circa doi ani, Alpenside SRL era deținută de un anume Mihai Florin-Cristian și de un off-shore cipriot, Alpenside Holding Ltd.
În prezent, asociat unic și administrator este Vlad Ionel Vameșu. Acesta deține o parte și din firma Stratco Grup SRL, implicată în numeroase scandaluri de-a lungul timpului. Vameșu și alți doi asociați ai acestei societăți au fost anchetați de către DIICOT pentru falsuri în contabilitatea firmei și transferul a aproape 15 milioane lei în conturile unor societăți fantomă. Vameșu a stat și în arest la domiciliu în urma unei decizii luate de judecători.
În decursul anului precedent, Alpenside SRL a avut o cifră de afaceri de 81,6 milioane lei. Firma a avut un profit de 6,6 milioane lei și datorii de 32,7 milioane lei. În 2018 a avut un număr de 121 angajați.
Evaziune fiscală, spălare de bani
Cealaltă firmă din asociere este General Trust Argeș SRL. Și asupra acestei societăți au planat numeroase suspiciuni. Acționarul firmei, Cătălin Marian Spătaru, a fost reținut în martie 2012 de procurorii DIICOT Mehedinți. Omul de afaceri era acuzat de constituirea unui grup infracțional, de evaziune fiscală și spălare de bani de 20 de milioane de euro. Spătaru a fost acuzat că împreună cu doi romi din Strehaia ar fi înființat cinci firme fantomă, prin care ar fi rulat banii fictiv, pentru a nu plăti dări către stat. Ulterior, acesta a scăpat de acuzațiile aduse.
Trei loturi pentru Iași
Pentru județul Iași, execuția lucrărilor a fost împărțită în trei loturi. Lotul 1 – DJ 282 limită Iași – Rediu – Movileni – Gropnița – DJ 281D (29,584 km). Lotul 2 cuprinde DJ 281D de la Coarnele Caprei – Focuri – Gropnița, și DJ 281B Coarnele Caprei – Belcești DJ 281 (22 km). Lotul 3 cuprinde DJ 281 Belcești – Ceplenița – DN 28B și DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi (40 km).
„Săptămâna trecută am semnat contractul pentru execuția lucrărilor pentru cei 22 de kilometri de pe lotul 2. Am promis că nu va mai trece mult timp până când vom concretiza execuția și la Lotul 1. Iată că am ajuns și la semnarea documentației care, practic, va fi urmată, după un ordin de începere, de demararea lucrărilor. Nu va putea spune nimeni că nu se va mai face nimic pentru că suntem în prag de iarnă și asta pentru că vorbim despre lucrări ce pot fi executate și în anotimpul rece”, au spus cei de la Consiliul Județean Iași.
Proiectul derulat cu fonduri europene prevede reabilitarea a aproape 170 km de drum de pe teritoriul județelor Iași și Suceava. Din total, 92 km sunt în județul Iași. Valoarea totală a proiectului este de 103 milioane de euro inclusiv TVA. Pe teritoriul județului Iași, comunele care vor beneficia de noul proiect sunt Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Caprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi, Sirețel.