Secretele istoriei

India in timpul Primului Razboi Mondial

Publicat: 07 iul. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
India in timpul Primului Razboi Mondial
3
In Primul Razboi Mondial, la inceput, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei s-a bucurat in general de loialitatea si de sustinerea liderilor politici din India, in ciuda unor temeri initiale de aparitia unor revolte pe durata angajarii soldatilor pe teatrul de razboi european. India Britanica a contribuit la efortul britanic de razboi cu oameni si resurse.
Circa 1,3 milioane de soldati si muncitori indieni au servit Imperiul Britanic in Europa, Africa si in Orientul Mijlociu, in timp ce administratia si printii indieni au trimis cantitati mari de hrana, bani si munitie. Bengalul si Punjabul au ramas, insa, centre ale activitatii anticoloniale.

Vezi si Masacrul de la Jallianwala Bagh
Atacurile revolutionare din Bengal, din ce in ce mai strans legate de agitatia din Punjab, aproape au paralizat administratia regionala.

De la inceputul razboiului, diaspora indiana, in principal cea din Statele Unite, Canada si Germania, in frunte cu Comitetul Berlin si cu Partidul Ghadar, au incercat sa declanseze in India insurectii pe linia revoltei din 1857 cu ajutorul republicanilor irlandezi, al germanilor si turcilor intr-o conspiratie cunoscuta sub numele de conspiratia indo-germana.
Aceasta conspiratie a incercat sa obtina sustinerea Afganistanului impotriva Indiei Britanice.

Vezi si Urmari imediate si bilantul victimelor in urma masacrului de la Jallianwala Bagh
Au avut loc mai multe tentative nereusite de revolta, dintre care cele mai remarcabile au fost revolta din februarie si cea din Singapore. Miscarea a fost suprimata printr-o operatiune internationala masiva de contrainformatii si prin legi draconice, ce au durat zece ani.

Adauga un comentariu