Prima pagină » Local » Infecția cu coronavirus poate declanșa o boală cronică! Astmul bronșic este întâlnit la pacienții care s-au tratat de COVID-19
Infecția cu coronavirus poate declanșa o boală cronică! Astmul bronșic este întâlnit la pacienții care s-au tratat de COVID-19

Infecția cu coronavirus poate declanșa o boală cronică! Astmul bronșic este întâlnit la pacienții care s-au tratat de COVID-19

09 feb. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Infecția virală poate conduce la creșterea sensibilității alergice în rândul pacienților. Medicii alergologi au sesizat că ieșenii care s-au tratat de COVID-19 se pot trezi cu o nouă boală, astmul bronșic. Pe de altă parte, simptomele infecției cu coronavirus se pot confunda cu anumite manifestări alergice

Medicii alergologi au precizat deseori faptul că multe persoane nu știu că suferă de alergii. Minore sau mai grave, manifestările alergice pot fi amplificate în rândul pacienților care s-au infectat cu coronavirus. Unii ieșeni au ajuns la medic cu crize grave de astm bronșic cauzat de infecția virală cu SARS-CoV-2 deși înainte nu au avut astfel de probleme. Astmul este o boală cronică ale cărei manifestări pot fi controlate cu ajutorul tratamentului.

Această afecțiune determină inflamația și îngustarea căilor aeriene și este de obicei mai sever dacă debutează la persoane care au o vârstă mai înaintată. Atacul de astm se tratează mult mai greu în cazul vârstnicilor, care au și alte probleme medicale. În schimb, la o persoană tânără, vindecarea se face mai ușor, mai ales dacă sunt crize mai ușoare. Pentru ieșenii care suferă de alergii, prof. dr. Georgeta Sinițchi, renumit medic alergolog din Iași, recomandă ca, înainte de vaccinarea anti-COVID-19, să urmeze preventiv tratament antialergic.

Medicii alergologi atrag atenția ieșenilor! Infecția cu coronavirus, cauza astmului bronșic

Unul dintre factorii de risc care pot produce astm bronșic este și infecția virală. Studiile realizate de specialiști în urmă cu câțiva ani pe pacienți minori au arătat că infecțiile virale pot sensibiliza alergic respirator în procent de 30 la sută dintre cazuri. În prezent, s-a observat că și infecția cu coronavirus determină aceste modificări în rândul pacienților alergici.

„În urmă cu câțiva ani s-au realizat studii în cazul copiilor care aveau infecții virale dintre cele mai banale și s-a constatat la 30 la sută dintre cazuri că se sensibilizează mai mult alergic. Infecțiile virale pot provoca mai târziu crize de astm. Am avut pacienți care au făcut infecția virală cu SARS-CoV-2, iar la 3 sau chiar 6 luni după ce s-au tratat, au ajuns cu manifestări de astm bronșic”, spune prof. dr. Georgeta Sinițchi, medic primar alergologie-imunologie din Iași.

Tratată de o formă gravă a infecției cu coronavirus, o pacientă a ajuns la medic cu crize de astm bronșic

Conform medicului alergolog ieșean, infecția cu coronavirus poate complica foarte mult alergiile. Deși astmul bronșic este de multe ori declanșat de alergii, odată cu pandemia COVID-19 pacienții au ajuns la medic cu această afecțiune, de care nu sufereau înainte, după ce s-au tratat de infecția cu COVID-19.

„O pacientă care a fost infectată cu coronavirus, cu o manifestare gravă, dar tratată de boală, s-a prezentat pentru consultații după ce a început să aibă crize foarte grave de astm bronșic. Femeia era din altă localitate și s-a tratat acolo. După infecția cu coronavirus, pacienta a început să aibă manifestări grave. Am insistat atunci când a venit la consultații pentru a afla dacă nu cumva a mai avut manifestări înainte pe care le-a ignorat.

Am aflat că ea avea o funcție importantă și o viață personală destul de încărcată, motiv pentru care și-a neglijat sănătatea. Mi-a spus că răcea destul de des, tușea mereu. Așa mi-am dat seama că, de fapt, pacienta avea un trecut alergic, iar după infecția cu coronavirus a făcut crize foarte grave de astm bronșic. A primit tratament alergic, preventiv și simptomatic, imunoterapie, iar după o lună de zile se simte mult mai bine”, adaugă medicul ieșean.

Simptomele pacienților la infecția cu coronavirus pot fi confundate cu manifestările alergice

Unele dintre simptomele grave ale infecției cu coronavirus, cum ar fi dificultățile de respirație sau dispnee, durere sau presiunea toracică, pot fi confundate cu reacțiile alergice ale pacienților. În cazul celor care suferă de astm bronșic, manifestarea este tot de senzație a lipsei de aer, dispnee, durere mare în piept. De asemenea, simtomele frecvent întâlnite la infecția cu SARS-CoV-2, cum ar fi tusea, oboseala, pot fi confundate cu o alergie și invers.

„Boala COVID-19 și manifestările de la debutul bolii pot fi confundate cu alergia sau invers. În acest sens, pacienții trebuie să fie atenți la aceste simptome și manifestări. Atunci când are o alergie, un pacient poate să tușească, să aibă o lipsă de aer, dar este afebril sau are temperaturi de 37,2 grade Celsius. În infecția virală însă, pacientul are o febră mai mare și manifestări de astenie, dureri de cap, stare de oboseală, chiar și pierdere a gustului și a mirosului”, a explicat prof. dr. Georgeta Sinițchi.

Componente din vaccinul anti-COVID-19 pot agrava manifestările pacienților cu alergii! Cât este de important tratamentul preventiv?

Prof. dr. Georgeta Sinițchi afirma că una din două persoane este alergică. Încă de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul a recomandat pacienților care au manifestări alergice să mergă la alergolog pentru a primi un tratament antialergic înainte de imunizare. Renumitul medic alergolog din Iași a explicat importanța acestei prevenții.

„Persoanele alergice care doresc să se vaccineze anti-COVID-19 ar trebui să ia tratament preventiv și de urgență de la medicul alergolog. În acest mod va ști că nu va avea o manifestare alergică la virusul SARS-CoV-2. Așa cum este bine cunoscut de medicii alergologi, infecționiști și epidemiologi, vaccinul are trei componente care pot produce o manifestare alergică. La vaccinul anti-COVID-19, aditivii, una dintre componente, pot produce o sensibilizare a alergiilor. Pacienții cu manifestări de tip alergic pot avea un tratament antialergic, imunomodulatore care să prevină astfel de complicații. Punând în balanță gravitatea infecției cu coronavirus și a reacției alergice, trebuie să dăm tratament preventiv și de urgență pacienților pentru a se vaccina”, încheie medicul alergolog ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`