Prima pagină » Sanatate » Remedii naturiste » Infectie urinara: bicarbonatul de sodiu poate trata o cistita? Care este adevarul
Infectie urinara: bicarbonatul de sodiu poate trata o cistita? Care este adevarul

Infectie urinara: bicarbonatul de sodiu poate trata o cistita? Care este adevarul

14 apr. 2021, 14:35,
BZI.ro, în Sanatate

Multe remedii casnice pretind că elimină infecțiile tractului urinar, dar nu există cercetări care să le susțină. Deci, este adevărat că bicarbonatul de sodiu poate ajuta la tratarea cistitei?

O infecție a tractului urinar (UTI) este o infecție în orice parte a tractului urinar, inclusiv vezica urinară, uretra, uretere și rinichi. Unii oameni prezintă ITU recurente, ceea ce îi determină să caute alternative la medicamentele antibiotice. Consumul unei cantități mici de bicarbonat de sodiu amestecat cu apă este un remediu casnic pe care unii oameni l-au încercat. Dar, există puține cercetări privind eficacitatea bicarbonatului de sodiu pentru ITU și este posibil să nu fie sigur pentru toată lumea.

Bicarbonatul de sodiu poate trata o cistita? Care este adevarul?

Se spune că bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din urină, ceea ce se presupune că reduce simptomele unei ITU și permite organismului să lupte împotriva bacteriilor care cauzează infecția.

Persoanele care susțin acest remediu spun, de asemenea, că bicarbonatul de sodiu poate opri răspândirea infecției la rinichi. Dar există puține dovezi care să sugereze că bicarbonatul de sodiu poate vindeca o ITU, deși unele persoane pot raporta că le reduce disconfortul și urgența de a urina.

Este sigur?

Oamenii trebuie să-și amintească că bicarbonatul de sodiu poate fi foarte dăunător atunci când este luat incorect. În plus, cercetările nu susțin utilizarea bicarbonatului de sodiu ca tratament eficient pentru ITU. Complicațiile legate de administrarea prea multă bicarbonat de sodiu includ:

diaree
greaţă
dureri de stomac
vărsături
convulsii
comă
moarte

Alte remedii casnice pentru infectiile urinare

Unora le place să încerce remedii casnice pentru a trata ITU, posibil din cauza îngrijorărilor tot mai mari cu privire la bacteriile rezistente la antibiotice, plus grijilor legate de reacțiile adverse cauzate de antibiotice.

În timp ce remediile casnice pot funcționa pentru unele persoane, altele vor trebui să utilizeze tratamente medicale împreună cu unele dintre metodele suplimentare enumerate mai jos.

Posibile remedii casnice suplimentare pentru ITU includ:

Modificări alimentare

O persoană cu ITU ar trebui să bea multă apă. Acest lucru diluează urina, făcând-o mai puțin acidă, contribuind în același timp la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.

Mai multe alimente și băuturi pot irita o vezică sensibilă și oamenii ar trebui să le evite dacă au o cistita. Unele dintre cele mai rele includ:

alcool
cofeină
citrice
băuturi răcoritoare
condimente
suc de merișoare

Sucul de afine este un remediu popular la domiciliu pentru ITU. S-a demonstrat că ingerarea sucului de afine scade aciditatea urinei. Cu toate acestea, mai multe studii clinice au testat sucul de afine pentru prevenirea UTI, dar constatările sunt neconcludente, iar studiile au mai multe limitări.

Cu toate acestea, unii oameni vorbesc despre ameliorarea simptomelor după ce au băut suc de afine. Ar trebui să aleagă un suc fără zahăr acolo unde este posibil și să nu mai bea dacă le provoacă diaree. Sucul de afine ar trebui evitat de persoanele care iau medicamente pentru diluarea sângelui, cum ar fi warfarina.

Uleiuri esentiale

Uleiurile esențiale pot ajuta la tratarea unor tipuri de infecții bacteriene. De exemplu, un studiu sugerează că uleiul de lămâie poate combate mai mulți agenți patogeni obișnuiți, inclusiv Escherichia coli (E.coli), care este bacteria responsabilă pentru majoritatea infectiilor urinare.

Oamenii sunt sfătuiți să vorbească cu un medic înainte de a utiliza uleiuri esențiale pentru a trata o ITU. Este esențial să ne amintim că uleiurile esențiale nu trebuie ingerate. Acestea trebuie inhalate printr-un difuzor sau aplicate pe piele într-o formă diluată, folosind un alt ulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *