Prima pagină » National » InfoCons Protecția Consumatorului, mesaj de Ziua Mondială a Obezității: 1 miliard de persoane vor fi afectate de obezitate la nivel global, până în 2030!
InfoCons Protecția Consumatorului, mesaj de Ziua Mondială a Obezității: 1 miliard de persoane vor fi afectate de obezitate la nivel global, până în 2030!

InfoCons Protecția Consumatorului, mesaj de Ziua Mondială a Obezității: 1 miliard de persoane vor fi afectate de obezitate la nivel global, până în 2030!

04 mart. 2025, 11:25, 1 ,
Redacția BZI în National

Anual, pe 4 martie, este marcată Ziua Mondială a Obezității, un prilej de a crește gradul de conștientizare în rândul consumatorilor asupra importanței unui stil de viață sănătos și a unei alimentații echilibrate. Această zi devine cu atât mai relevantă în contextul în care rata obezității și a supraponderalității crește alarmant atât la nivel mondial, cât și european.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității, InfoCons pune la dispoziția tuturor Aplicația Europeană InfoCons, un instrument care permite fiecărui utilizator să își personalizeze experiența în funcție de preferințele legate de consum – de la cantitatea de zahăr și sare, până la numărul de aditivi alimentari. Astfel, fiecare persoană poate lua decizii informate despre produsele pe care le consumă, contribuind la un stil de viață mai sănătos.

Conform rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2024, datele privind obezitatea la nivel global și european sunt îngrijorătoare:

– Prevalență: În 2016, 13% din populația adultă a lumii (11% dintre bărbați și 15% dintre femei) trăia cu obezitate.

– Proiecții: Până în 2030, se estimează că 1 miliard de persoane la nivel global, inclusiv 1 din 5 femei și 1 din 7 bărbați, vor fi afectate de obezitate.

– Copii și adolescenți: Între 1990 și 2022, procentul copiilor și adolescenților (5–19 ani) care trăiesc cu obezitate a crescut de patru ori, de la 2% la 8% la nivel global.

Statistici europene privind obezitatea

– Copii cu vârsta între 7 și 9 ani: În 2024, 12% dintre copiii de vârstă școlară (7–9 ani) din 33 de țări europene sufereau de obezitate, prevalența fiind mai mare în rândul băieților (14%) decât al fetelor (10%).

– În România, incidența obezității la copii a crescut de la 165,94 la 100.000 de locuitori în 2020 la 196,14 în 2021, apoi a scăzut ușor la 173,02 în 2022.

– Adulți: În 2022, 22,6% dintre adulții din Regiunea Europeană a OMS trăiau cu obezitate, în creștere față de 18,8% în 2006.

– Prevalența obezității în rândul adulților din România a fost de 34,0% în 2022, una dintre cele mai ridicate din Regiunea Europeană a OMS.

– Variații regionale: Cele mai ridicate rate ale obezității din Europa s-au înregistrat în țările mediteraneene și est-europene, cu Georgia în frunte, având o rată de 34,7%.

Implicații asupra sănătății

– Boli netransmisibile (NCDs): Obezitatea este un factor de risc major pentru bolile netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diabet, afecțiuni musculo-scheletice și anumite tipuri de cancer.

– Riscuri în copilărie: Copiii care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de dificultăți respiratorii, fracturi, hipertensiune arterială și efecte psihologice precum depresie și anxietate.

Impact economic

Costurile economice globale ale supraponderalității și obezității sunt estimate să ajungă la 3 trilioane de dolari anual până în 2030.

Aceste statistici evidențiază provocarea globală în creștere reprezentată de obezitate și subliniază necesitatea unor strategii cuprinzătoare pentru combaterea acestei probleme majore de sănătate
publică.

Descarcă Aplicația Europeană InfoCons

Tema Zilei Mondiale a Obezității 2025 : Schimbarea sistemelor pentru vieți mai sănătoase

Obezitatea a fost prea mult timp privită ca o problemă individuală, însă este rezultatul unor sisteme defectuoase—de la sănătatea publică și politicile guvernamentale, până la producția alimentară
și mediul în care trăim. Pentru o schimbare reală, aceste sisteme trebuie responsabilizate, iar persoanele afectate de obezitate trebuie să fie în fruntea acestui demers.

Prin măsuri adecvate și colaborare între guverne, specialiști și societate, aceste sisteme pot fi transformate, creând astfel un viitor mai sănătos pentru toți.

Cu ajutorul Aplicației Europene InfoCons, consumatorii pot alege ei pentru ei, ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare, în urma căreia afla instant direct pe telefonul mobil:

Afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare în limba selectată

– Ingredientele din produsul scanat

– Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;

– Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produsul scanat;

– Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea
„Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui
produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau rețetele cu familia si prietenii.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ioana Ginghină e un car de nervi. Gestul făcut de Alexandru Papadopol
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • STOP ALIMENTE CU E-URI! Mai si ziceci de obezitate dar de alimentatiea cu euri ca umfla si retine apa in corp ar trebuie urgent sa fie mediatizat de catre doctorii din medicina ca se maore si din cauza obezitatii, ce boli mai starnec.
    Trebuie pus accent pe hrana biologica, nu imbibata cu fel si fel de substante care afecteaza rganismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`