Înlocuirea cărnii roșii cu o alternativă vegetariană (linte, soia, fructe uscate) ar putea reduce riscul bolilor coronariene, sugerează un nou studiu.
Mai multe studii recente au raportat un risc crescut de deces și boli cronice, inclusiv mai multe tipuri de cancer și boli coronariene, atunci când se consumă multa carne roșie. Carnea roșie procesată, cum ar fi mezelurile, este deosebit de periculoasă.
Publicat pe 2 decembrie în British Medical Journal, un nou studiu științific sugerează că înlocuirea consumului de carne roșie cu consumul de proteine vegetale (soia, nuci, linte și alte leguminoase), o dată pe zi, cel puțin, ar reduce semnificativ riscul de boli coronariene. Schimbarea porției de carne roșie cu o alternativă pe bază de plante ar fi, prin urmare, o strategie profitabilă pentru sănătatea arterelor.
Înlocuirea cărnii roșii cu alternative pe bază de plante scade riscul de boli de inimă
Studiul a fost realizat folosind date de la 43.272 de bărbați americani (vârsta medie de 53 de ani) care nu aveau boli cardiovasculare și cancer la momentul intrării în studiu. Participanții au completat un chestionar detaliat despre dieta lor, în 1986, la începutul studiului, apoi la fiecare patru ani, până în 2016. În același timp, au furnizat cercetătorilor informații despre istoricul lor medical și stilul lor de viață.
În acești 30 de ani de urmărire, au fost documentate 4.456 de evenimente coronariene (datorate obstrucției bruște a unei artere coronare), dintre care 1.860 au fost letale.
După luarea în considerare a altor factori de risc pentru bolile cardiovasculare, cercetătorii au descoperit că, la o porție pe zi, carnea roșie a fost asociată cu un risc modest mai mare de boli coronariene (12%). Asocieri similare au fost observate pentru carnea roșie neprelucrată (risc cu 11% mai mare) și carnea roșie procesată (risc cu 15% mai mare).
Cu toate acestea, în comparație cu carnea roșie, consumul unei porții pe zi de diverse surse de proteine vegetale, inclusiv nuci, leguminoase (cum ar fi mazărea, fasolea și lintea) și soia a fost asociat cu un risc de boală coronariană redus cu 14%. Acest risc a fost chiar mai mic (18%) la bărbații peste 65 de ani și în comparație cu consumul zilnic de carne roșie procesată (17%).
Risc mai mic de boli coronariene
Studiul afirmă în continuare că înlocuirea cărnii roșii cu cereale integrale, produse lactate (cum ar fi lapte, brânză și iaurt) sau ouă a fost, de asemenea, asociată cu un risc mai mic de boli coronariene. Rețineți că consumul de pește nu a fost asociat cu un efect benefic asupra sănătății inimii, potrivit cercetătorilor, datorită faptului că uneori este consumat prăjit sau într-un mod ultra-procesat.
„Aceste rezultate sunt în concordanță cu efectele acestor alimente asupra nivelului de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate scăzută sau colesterol rău) și sugerează un beneficiu pentru sănătate în limitarea consumului de carne roșie și înlocuirea acestuia cu surse de proteine vegetale„, concluzionează cercetătorii. Acestia subliniază că această măsură dietetică simplă ar avea, de asemenea, beneficii semnificative pentru mediu, având în vedere poluarea generată de creșterea bovinelor.