Înmulțirea plantelor prin butași. Butașul este o parte dintr-o plantă matură, fie că e vorba de un lăstar, fragment de tulpină sau frunză. Procesul de înmulțire prin butași este foarte eficient însă necesită câteva cunoștințe de bază.
Butașul este un lăstar, un fragment de tulpină sau o frunză, tăiat de la o plantă matură. Imediat după recoltare, acesta trebuie pus în apă. De asemenea, poate fi pus și într-un mic ghiveci mic în care avem un amestec afânat de nisip și turbă ori pământ de frunze. Astfel, butașul va dezvoltă rapid rădăcini și poate fi plantat în pământ obișnuit. În cazul înmulțirii prin butași se obțin plante identice cu cea din care a fost prelevat. Așadar, este vorba de o metodă de înmulțire vegetativă.
Părți din plantă din care se obțin butași
După cum spuneam, putem folosi lăstari sau fragmente de tulpină, însă și frunze. În cazul butășirii prin frunze, la plantele cu frunze de dimensiuni mari, este bine să fie tăiat vârful frunzei în formă de V. Astfel, ar trebui să rămână doar o mică porțiune, de 1-2 cm în vârful pețiolului. Acest lucru se face pentru a împiedica pierderea apei din butaș prin transpirație.
În cazul înmulțirii prin butași ne putem lovi de o problemă cu substratul folosit. Acesta poate să conțină germeni și microbi dăunători plantelor. În acest caz, unii cultivatori de plante recomandă sterilizarea pământului la cuptor, timp de o jumătate de oră.
O metodă eficientă de înrădăcinare a butașilor
Procesul de înrădăcinare a butașilor tineri este foarte captivant însă necesită un minim de experiență. Pentru acest lucru aveți nevoie de:
– pahare de unică folosință de 100 ml (100 buc.)
– pungi ziplock de format A5 (100 buc.);
– stimulator de creștere a rădăcinilor (10 g);
– apă și substrat.
Se taie butași de la diferite plante, având câte 2-3 ochiuri fiecare. Partea de jos a butașului se scurtează aproape cu jumătate, iar cea de sus cu 1/3 din lungime. În partea de sus, butașul trebuie să aibă 1 cm deasupra ochiului, iar jos, aproximativ 3-4 cm. Se pun butașii în apă cu puțin suc de aloe pentru două ore. Între timp, pregătiți paharele în care îi veți planta. Aceste se umplu pe jumătate cu substrat și se umezesc cu un pulverizator.
Înainte de plantare, partea de jos butașilor trebuie stropită cu stimulator de creștere a rădăcinilor. Dupa ce îi plantați se pun paharele în pungile ziplock și se închid ermetic. Se lasă apoi într-un loc călduros, bine iluminat, dar unde nu pătrund razele directe ale soarelui. După două săptămâni, butașii vor avea rădăcini și pot fi plantați în pământ.
Ce plante puteți înmulți prin butași
Iată la ce specii se pretează înmulțirea plantelor prin butași. În afară de flori și viță-de-vie, puteți folosi această metodă pentru crenguțele copilite de la roșii, ardei ori castraveți. De asemenea, butașii de trandafir, liliac ori crizantemă se înrădăcinează foarte repede prin această metodă. Din păcate, singurul arbust care nu se înmulțește prin această metodă este cornul.