Local

Inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat amenzi de peste 300 mii de lei. Au fost controlate firmele care exploatează agregate minerale din râurile din zona Moldovei

Publicat: 29 aug. 2020
Inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat anul acesta amenzi de peste 300 mii lei în urma verificărilor realizate inclusiv la firmele care exploatează agregate minerale din râurile din zona Moldovei
ABA Prut-Bârlad a aplicat amenzi de peste 300 mii lei în urma controalelor realizate inclusiv la firmele care exploatează agregate minerale din râurile din Moldova

În urma controalelor realizate de inspectorii ABA Prut-Bârlad de la începutul anului, au aplicat amenzi de peste 300 mii lei. În total au fost realizate peste 400 de controale, mare parte dintre acestea fiind realizate la firmele care exploatează agregate minerale din râurile din zona Moldovei

Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad au efectuat un număr de 403 controale în perioada ianuarie – august 2020, multe dintre acestea fiind realizate în special la firmele care exploatează agregate minerale din râurile din zona Moldovei.

Din totalul controalelor, 96 au fost realizate la unitățile administrativ-teritoriale privind starea de salubritate a cursurilor de apă. De asemenea, 25 de verificări au fost realizate la unitățile potențial poluatoare, iar 15 la cele care efectuează lucrări de extragere a agregatelor minerale din albiile cursurilor de apă sau din terase. Mai mult, alte 32 de controale au fost realizate la unitățile care administrează sau exploatează sisteme de alimentare cu apă și stații de epurare în sistemul centralizat.
De menționat faptul că, din toate aceste controale, 36 dintre verificări au fost realizate în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor sau a autorităților.

Inspectorii ABA Prut-Bârlad au dat amenzi pentru neregulile descoperite în apele din zona Moldovei

În urma verificărilor efectuate de inspectorii ABA Prut-Bârlad, pentru neregulile constatate, au fost aplicate un număr de 42 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 300.000 lei. De asemenea, au fost întocmite două sesizări către organele de cercetare penală cu privire la încălcarea legislației din domeniul gospodăririi apelor. Dintre acestea, cea mai mare amendă contravențională aplicată unei persoane juridice a fost de 80.000 lei pentru exploatarea de agregate minerale din albia cursurilor de apă fără a deține autorizație de gospodărire a apelor.
Totodată, cea mai mare amendă contravențională aplicată unei persoane fizice a fost de 10.000 lei pentru neaducerea la îndeplinire a măsurii dispuse anterior cu privire la refacerea malului unei acumulări.

„Administrația Bazinală de Apă Prut- Bârlad preferă o atitudine constructivă și de îndrumare, trasând în faza inițială măsuri de remediere a neconcordanțelor constatate, urmând ca într-o fază ulterioară, în cazul nerespectării măsurilor trasate, să aplice sancțiuni punitive”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Patru poluări majore înregistrate în apele curgătoare din județul Iași pe parcursul anului 2020

Pe parcursul acestui an, nu mai puțin de patru poluări accidentale au fost sesizate pe apele din apropierea municipiului Iași, în special pe râurile Bahlui și Nicolina. Prima dintre acestea a fost sesizată în data de 10 ianuarie 2020 pe cursul de apă Nicolina, când au fost înregistrate „irizații de produs petrolier” provenite din zona casetată a cursului de apă Valea Seacă. De asemenea, pe data de 21 ianuarie, pe cursul de apă Bahlui a fost sesizată o poluare cu pulbere uscată provenită de la mijloacele de stingere a incendiilor. Apoi, în data de 10 martie, pe cursul de apă Lupului a fost sesizată o poluare cu ape uzate menajere, fapt întâlnit de autorități și în data de 29 aprilie 2020 și care a provocat inclusiv înfundarea rețelei de canalizare din zonă.

La nivelul ABA Prut-Bârlad au fost realizate stații pentru măsurarea calității apei, precum și pentru măsurarea debitelor pe teritoriul județelor Iași, Vaslui, Botoșani și Galați.

Adauga un comentariu