Local

Inspectorii de la ABA Prut-Bârlad au aplicat amenzi în valoare de jumătate de milion de lei, majoritatea pentru deșeuri în apropierea cursurilor de apă din Moldova

Publicat: 29 oct. 2020
ABA Prut-Bârlad a aplicat amenzi în valoare de jumătate de milion de lei în urma controalelor realizate pe cursurile de apă din Moldova
Acumulare administrată de ABA Prut-Bârlad

În urma controalelor realizate de inspectorii de specialitate în domeniul gospodăririi apelor de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 495.000 lei, majoritatea pentru depozitare de deșeuri în apropierea cursurilor de apă

Pe parcursul anului 2020, inspectorii de specialitate în domeniul gospodăririi apelor de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au realizat numeroase controale în urma cărora au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 495.000 de lei. Practic, în primele trei trimestre ale acestui an, inspectorii de specialitate de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați au efectuat 519 controale.

Dintre acestea, 58 la unitățile administrativ teritoriale privind starea de salubritate a cursurilor de apă, iar 8 la unitățile potențial poluatoare. De asemenea, au fost efectuate 18 controale la unitățile care efectuează lucrări de extragere a agregatelor minerale din albiile cursurilor de apă sau din terase, iar 7 controale la unitățile care au în administrare lucrări de traversare a cursurilor de apă. Mai mult, alte 43 de verificări au fost realizate la unitățile care administrează și/sau exploatează sisteme de alimentare cu apă și stații de epurare în sistem centralizat.

Circa zece la sută din controalele ABA Prut-Bârlad au fost urmate de amenzi

Aproape zece la sută dintre verificările realizate de inspectorii în domeniul gospodăririi apelor de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad au fost urmate de amenzi.

„În urma verificărilor efectuate pentru neregulile constatate au fost aplicate un număr de 52 de sancțiuni contravenționale (32 de avertisemnte și 20 de amenzi) în valoare totală de 495.000 lei. Din 519 controale, 296 au fost în situații de folosințe subterane, iazuri decantare, depozite deșeuri, halde steril, inspecții pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra apelor, controale cu alte autorități etc.)”,au precizat oficialii ABA Prut-Bârlad.

Cea mai mare amendă contravențională aplicată unei persoane juridice a fost de 80.000 lei pentru exploatarea de agregate minerale din albia cursurilor de apă fără a deține autorizație de gospodărire a apelor. De asemenea, cea mai mare amendă contravențională aplicată unei persoane fizice a fost de 10.000 lei pentru neaducerea la îndeplinire a măsurii dispuse anterior cu privire la refacerea malului unei acumulări.

Comentarii
  • Instituția lu peste prăjit ! Avem mai multi controlori decât muncitori. Pai ma fitoșilor, da Zgarda din mediu, primăriile si alti muftangii plătiți de stat STAU digiaba ? Plătim cu toții un aparat de stat supra aglomerat de birocrație in loc sa rezolve cauza problemei. Asta e știre ? Rușine si sa dea Dumnezeu sa greșiți si voi ca suntem ochi si urechi iar instituții de dat peste labe sunt multe. Apropo cate dosare penale are sefu ?

Adauga un comentariu