Zeci de povești se ascund în spatele unui certificat medico-legal, care, din păcate, nu sunt cele mai fericite. De la începutul anului 2023 s-au înregistrat peste 800 de eliberări pentru certificate medico-legale, cele mai multe fiind pentru agresiune
Institutul de Medicină Legală Iași a înregistrat peste 500 de certificate medico-legale eliberate pentru agresiune. Problema cea mai mare este că pe lângă acestea se numără alte 100 de cazuri pentru violență domestică.
Cele mai multe certificate medico-legale au fost eliberate pentru agresiune
Femeile sunt cele care bat cel mai des la ușa Institutului de Medicină Legală Iași, fie pentru agresiune, fie pentru violență domestică. De cele mai multe ori, certificatul medico-legal este singura speranță pentru femeia care trece printr-un abuz domestic. Din acest motiv, specialiștii încurajează să se urmeze toți pașii, începând de la plângerea la poliție, până la certificatul medico-legal. Toate aceste demersuri sunt importante pentru ca actele de violență să nu rămână nedescoperite sau nedovedite, deoarece numai prin urmărirea abuzatorului se poate evita repetarea acestor fapte.
„În cursul anului 2023 au fost eliberate 829 de certificate medico-legale, din care 524 pentru agresiune, 140 pentru accident rutier, 100 pentru violență domestică, 9 pentru virginitate, 5 pentru dispensă de vârstă, 11 pentru mușcat de câini și 44 pentru alte cauze”, declară prof. dr. Diana Bulgaru Iliescu, manager Institutul de Medicină Legală din Iași.
În această direcție, Institutul de Medicină Legală din Iași are în desfășurare un proiect numit „Gloria”, asistență integrată pentru victimele violenței domestice și de gen. Acesta a primit un grant în valoare 1.226.252 de euro, oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare Locală. Obiectivul este facilitarea accesului persoanelor victime ale abuzului și violenței domestice și de gen, din mediul rural și cel urban din județele Iași, Vaslui, Bacău, Neamț, la servicii integrate de calitate, în scopul ieșirii din situația de criză și îmbunătățirii calității vieții cu efecte pozitive în direcția prevenirii și reducerii fenomenului violenței domestice.
Nu se mai eliberează certificate medico-legale pentru atestarea virginității: „Este un proces traumatizant și abuziv pentru tinere”
Un lucru deosebit este faptul că, față de ultimii ani, numărul certificatelor medico-legale care atestă virginitatea a scăzut în mod surprinzător. Anul acesta s-au scos doar 9 certificate medico-legale pentru virginitate. Certificatele de constatare a virginității femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial, în luna iunie a anului 2022, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției, publicat în Monitorul Oficial.
„Nu ni se mai permite să eliberăm certificate medico-legale, la cerere, care să ateste virginitatea, pentru că este un proces traumatizant și abuziv pentru tinere”, declară Diana Bulgaru Iliescu.
Cu toate acestea, faptul că în decursul anul 2023 s-au eliberat aproape 900 de certificate medico-legale, din care cele mai multe sunt pentru agresiune, este un lucru îngrijorător. IML are competență asupra întregii regiuni, colaborând în permanență cu alte instituții din țară și străinătate, cu cele care asigură aspectele juridice și sociale, precum poliția, dar și cu unități sanitare.