Actualitate

Întâlnire cu scântei la Guvern: Liderii sindicali se văd cu premierul și miniștrii Guvernului Ludovic Orban

Publicat: 09 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Întâlnire cu scântei la Guvern Liderii sindicali se văd cu premierul și miniștrii Guvernului Ludovic Orban
Liderii sindicali se văd cu premierul și miniștrii Guvernului Ludovic Orban

Întâlnire cu scântei este programată pentru astăzi, la ora 9.00, la Palatul Victoria. Liderii sindicali de la Blocul Naţional Sindical (BNS) vin la discuții cu premierul Ludovic Orban şi miniştrii Muncii, Transporturilor şi Economiei, Violeta Alexandru, Lucian Bode şi Virgil Popescu.

Temele avute în vedere sunt piaţa muncii, sustenabilitatea sistemului de pensii şi de asigurări de sănătate, agricultura şi investiţiile publice.

La întâlnirea de la Palatul Victoria, vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, cel al Economiei, Virgil Popescu, şi o delegaţie a Blocului Naţional Sindical, condusă de preşedintele BNS Dumitru Costin.

Întâlnire cu scântei la Guvern: Ce teme vor fi abordate

Întâlnirea are loc la solicitarea BNS, reprezentanţii sindicatelor precizând că aceasta a fost solicitată în 31 iulie.

Discuţiile se vor axa pe patru teme majore: piaţa muncii, sustenabilitatea componentelor sistemului de securitate socială (în principal sistemul public de pensii şi sistemul de asigurări de sănătate), agricultura, investiţiile publice (vor fi înaintate suplimentar propuneri care vizează domeniile transporturi, industria de apărare, industria navală, energie, sănătate publică), a transmis BNS.

Cum a afectat pandemia de COVID-19 România

Pandenia de Covid-19 nu a rămas fără urmări nici în plan economic. Iar asta se vede în mai toate ramurile, atât la nivel local, cât și la nivel național. „Griparea“ activității a făcut ca foarte multe companii să recurgă la diverse forme de supraviețuire și de salvare a afacerii într-un orizont de timp imediat.

De aceea,s-a recurs la șomajul tehnic, în special în zona de HoReCa, dar și în cea de servicii. Chiar și zona de producție a intrat în acest vârtej, lipsa comenzilor generând blocaje și încetinirea drastică a activității. Șomajul tehnic, părea să fie gura de oxigen pentru multe dintre aceste companii. A urmat recalibrarea activității, în concordanță cu noile realități econmice. Și de aici până la șomajul adevărat nu a mai fost decât un pas.

Cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS) afirmă că această criză cauzată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare, precum şi rapiditatea cu care au fost încheiate unele relaţii de muncă.

„Criza a arătat cât de vulnerabile sunt unele forme de ocupare, dar şi cât de rapid au fost încheiate unele relaţii de muncă. În mai puţin de 15 zile de la apariţia crizei, la 01.04.2020, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, peste 150.000 de locuri de munca au dispărut, este o dovadă a uşurinţei cu care se închide o relaţie de muncă. În trei luni, aproximativ 628.000 de locuri de muncă au dispărut”, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Creștere alarmantă a șomajului

Dumtiru Costin a mai spus că în perioada 16 martie – 17 iunie au fost 628.478 locuri de muncă pierdute, 181.648 salariaţi au avut contractele individuale de muncă suspendate cu acordul părţilor, cu venit zero pentru salariaţi, 249.855 salariaţi au înregistrat reduceri salariale, deşi au continuat să lucreze, dintre care 66.032 salariaţi au avut salariul redus, deşi norma de muncă a rămas neschimbată.

Mai mult, 1.240.674 de contracte de muncă au fost suspendate prin şomaj tehnic, iar 72.269 salariaţi au avut contractele de muncă suspendate prin reducerea săptămânii de lucru, spune el.

„Acordarea subvenţiei condiţionată de păstrarea locurilor respective de muncă, aşa cum de altfel am propus la începutul crizei, ar fi îmbunătăţit mult eficacitatea acestei măsuri de intervenţie”, a menționat Dumitru Costin.

 

Adauga un comentariu