Titlurile zilei

Întâmplare de coșmar la un spital din Iași. O asistentă medicală a rupt branula din mâna unei adolescente. Aceasta a fost operată – FOTO

Publicat: 27 ian. 2024
_____ Vizualizări 14 Comentarii
Întâmplare de coșmar la un spital din Iași. O asistentă medicală a rupt branula din mâna unei adolescente. Aceasta a fost operată - FOTO
E.T., adolescenta în vârstă de 17 ani, a fost externată ieri, 26 ianuarie 2024

E.T., o adolescentă din Iași, a trecut prin dureri cumplite și o intervenție chirurgicală din cauza unei branule. Se pare că o porțiune din plastic i-a rămas în venă după ce asistenta medicală a extras branula. Medicii au decis să intervină chirurgical pentru a o elimina. Operația a fost efectuată la sala de chirurgie vasculară, însă corpul străin tot nu a fost găsit. Medicii sunt de părere că, fiind de dimensiuni mici, ar fi căzut în momentul în care asistenta medicală a scos branula

E.T., adolescenta în vârstă de 17 ani, a fost externată ieri, 26 ianuarie 2024, fără a ști sigur dacă are sau nu un corp străin rămas în antebraț.

Adolescenta internată la spitalul din Iași simte prezența unui corp străin în brațul său

 operația adolescentei de 17 ani
E.T., o adolescentă din Iași, a trecut prin dureri cumplite din cauza unei branule care i-ar fi rămas în braț

Adolescenta a ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași pe 18 ianuarie, fiind diagnosticată cu gripă. Eleva a fost internată timp de o săptămână. Ulterior, pentru a i se recolta sânge pentru analize și administrarea de tratament perfuzabil, o asistentă medicală i-a pus o branulă în antebrațul stâng. Prietena cea mai bună a fetei, a cărei identitate o vom proteja, fiind minoră, a observat suferința acesteia și faptul că branula a fost pusă forțat de asistenta medicală.

Când branula a fost scoasă, a observat că partea internă a acesteia, cea din plastic, nu a ieșit. A intrat în panică, a ridicat această suspiciune, iar E.T. a intrat de urgență în sala de operație.

„Prietena mea a fost internată pe Clinica de Pediatrie II, la Spitalul «Sf. Maria» din Iași. A ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe din cauza gripei, trebuia să stea internată doar o săptămână. Are 17 ani și este adoptată, din acest motiv cred că medicii s-au comportat așa urât cu ea. Chinul a început după o branulă, asistenta medicală i-a pus-o forțat și i-a scos-o tot așa, a sărit sânge peste tot.

Ea a simțit dureri și că partea din plastic a branulei i-a rămas în braț. Au operat-o, dar tot nu i-au găsit tubul ăla din plastic. I-au spus că acolo avea un cheag de sânge și i l-au scos. Pentru a-i calma durerile, i-au dat câteva calmante, au bandajat-o și atât a fost. I-au sus să se întoarcă la control, dar ea este de părere că venula respectivă este tot la ea în braț”, spune prietena adolescentei.

Medicii spun că astfel de incidente se mai pot întâmpla

operația adolescentei de 17 ani
Copila a intrat în sala de chirurgie vasculară și a fost operată, însă corpul străin tot nu a fost găsit

În urma investigațiilor, medici au observat faptul că, în zona în care a fost pusă branula, E.T., avea un hematon.

„Este vorba despre instituirea unei linii venoase pentru recolta de analize și tratamentul pe care-l avea de făcut pacienta. În momentul extragerii acelei venule, asistentul medical a ridicat suspiciunea că partea internă de plastic nu a găsit-o, a ridicat suspiciunea că este posibil ca această retenție de corp străin, anume plasticul branulei, să fi rămas în antebraț. În momentul imediat următor, s-a făcut un CT pe membrul respectiv, inclusiv pe torace, pentru a evalua dacă este sau nu prezent acel corp străin. CT respectiv nu a identificat nicio imagine de corp străin”, a subliniat dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi.

Investigațiile au continuat, însă nici în urma unui CT și a unei ecografii nu a fost depistat niciun corp străin în interiorul anbrațului.

„S-a făcut, mai departe, ecografie doppler pe vasele de sânge de la nivelul membrului respectiv, la ecografie s-a sesizat o mică îngustare într-o zonă a patului vascular și atunci s-a luat decizia de a interveni chirurgical pentru a se vedea dacă este un hematom local care îngustează fluxul de sânge, hematon dat de iritație prin venulă, sau dacă este un corp străin. În urma explorării chirurgicale, nu s-a găsit niciun corp străin în locul respectiv, ci doar un hematom”, a declarat dr. Cătălina Ionescu.

Medicii de la unitatea medicală afirmă faptul că adolescenta de 17 ani este bine din punct de vedere clinic. Personalul medical a luat măsurile necesare.

„Pacienta, din punct de vedere clinic, este bine. Aceasta a fost externată, cu recomandarea de a reveni peste 7-10 zile la control, în cazul unui disconfort. Va fi reevaluată clinic și de către chirurgie vasculară, cu ecografie doppler. Probabil, din moment ce nici pe CT nu s-a depistat acel corp străin, există posibilitatea ca în momentul în care s-a scos venula să fi căzut pe jos, și asistenta să nu fi sesizat și să fi intrat în panică.

Pentru că a existat acest incident, am luat măsuri, anume lotul respectiv de venule a fost retras și s-a înlocuit cu alt lot. Toate instrumentele pot avea o disfuncționalitate, mai sunt venule care pot avea o defecțiune, sunt incidente care intră în regimul de riscuri ale unei manevre medicale”, adaugă dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi, în legătură cu adolescenta în vârstă de 17 ani.

Comentarii
  • Nu prea mai sunt profesioniști în sănătate, lipsa de respect fața de pacienți, suntem tratați mai rău ca animalele, bine că contribuim cu sume mari de bani la sănătate.

  • 🛑În orașele mici, șpaga pt un post de asistentă ajunge și la ...20.000 euro. Cât e în Îași ?!? spune:

    „Asistenta medicală” trebuie dată afară și trimisă in judecată pt vatămare corporală din culpă, agresiune,rele tratamente aplicate unui minor aflat in dificultate,etc.

    Familia fetei trebuie sa ceară despagubiri de ordinul sutelor de mii de euro.

    Dacă e doar penalizată cu 10 % din salar atunci respectiva ” asistentă” poate face alte victime. Multe dintre ele ( asistente medicale) nu au nici măcar diplomă de bac !!! OMG

  • Are 17 ani și este adoptată, din acest motiv cred că medicii s-au comportat așa urât cu ea… ce gandire de 2 lei.

  • 🛑În orașele mici, șpaga pt un post de asistentă ajunge și la …20.000 euro. Cât e în Îași ?!?
    ianuarie 27, 2024 la 9:44 am

    „Multe dintre ele ( asistente medicale) nu au nici măcar diplomă de bac !!”

    numai bate campii. nu e chiar asa. chiar daca ar fi ocupat postul pe pile, fara BAC nu esti angajat. nu-si taie craca de sub picioare nici un sef din cauza unei diplome ce nu figureaza la dosar indiferent cate sute/mii de EUR ii pui in plic inainte de „concursul” pentru acel post.

  • Eu personal am patit,cand sa imi colecteze sange din vena pentru analize a iesit cateva fire de sange pe langa ac si asistenta a inceput sa tremure,sa intre in panica si sa plimbe acul inainte si inapoi sa imi faca terci vena.Cu un calm desavasit i-am spus ca este bine asa sa nu mai plimbe acul si a fost bine.Spre bucuria asistentei daca pot spune asa,a fost ca ma cunosteam cu colegele ei care erau de fata si au inteles mesajul meu subtil.

  • Intri cu gripa și ieși cu mana in sacoșă, detașată. Cam asta se întâmplă în majoritatea spitalelor.
    Asistenta in cauza e preocupată mai mult de unghii și buze umflate. Mirela o cheamă.

  • Foarte multe asistente medicale care nu se pricep la meserie sunt angajate pe ” pile” și mai toate provin din medii defavorizate (nascute și crescute la țară sau periferia orașului Iași, Pașcani, etc; multe au părinți alcoolici, soți / iubiți geloși, violenți și mari consumatori de alcool de 70⁰,etc).
    Ăsta e și motivul pentru care apar zilnic știri cu aceste ” prințese asistente- infirmere” care se gandesc ce ojă să-și mai cumpere sau stau ca țațele la bârfă pe holul spitalului( așa au văzut și acasă la ele) în timp ce oamenii mor prin saloane.
    Recent a apărut in ziar stirea cu o femeie ce a căzut între paturile din salon (și a murit in chinuri) fără ca cineva să o ajute sa se ridice. Iar asistentele stăteau la bârfă și discuții despre unghii și implanturi mamare sau de păr…în niciun caz nu vorbeau de implantul materiei cenușii de la om la femeie ! 🤭

    PS: fiți foarte atenti când ajungeți la spital cu o gripă, asistentele este cu ochii pe vena voastră și haț…rămâneți fără braț ! 🤕

  • Escortele undercover ale spitalelor in 90% sunt reprezentate de asistente cu/fara bac ,care sunt amanta șefului de secție ,a managerului ,directorului medical ,a primarului,viceprimarului ,șefului poliției locale daca este vorba de un spital orășenesc și a multor altor persoane dubioase ….stau pe tik tok ,se gândesc la silicoane ,botox,haine ,vacante ,pe ce bărbat să mai pună mâna și non stop la bârfă ,cafea și fumat ….dar nu există nimeni sa le îndepărteze din sistem…nu departe de ele sunt și rezidentele care din păcate copiază acest comportament ….

  • Asta e nimic, sunt asistente in Iași care ies la tigară sau la cumparaturi in tinuta din spital!!!!
    Calcă în scuipati de pe strada, hepatita a,b,etc…si alte boli se pot băga in saloane la săracii bolnavi

  • sunt niste asistente la iasi…stau de placere la spital …au niste buzisoare umflate si niste tatisoare …poate au venit de pe onlyfans nu ma intereseaza atat cat face placere ochiului :))
    bravo romania ! mult success

  • Stau prin strainate ani de zile, vin în țară și își rezolvă cu diploma de bac și deodată te trezesti ca face și feg_ ul și facultatea de pielărie și o să ceară salariu de asistență medicală cu studii superioare!! Viitori asistenți medicali,care habar nu au cei cu ei

Adauga un comentariu