Stiri medicale

Antibiotic puternic, descoperit datorita inteligenței artificiale

Publicat: 23 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Antibiotic puternic descoperit datorita inteligenței artificiale

Inteligența artificială a descoperit un antibiotic puternic. Inteligența artificială s-a dovedit a fi un aliat util în lupta împotriva rezistenței la antibiotice. Un antibiotic puternic care este chiar capabil să omoare superbacterii a fost descoperit datorită unui algoritm de învățare automată.

Cercetătorii de la MIT au folosit un nou algoritm computerizat pentru a trece printr-o vastă arhivă digitală de peste 100 de milioane de compuși chimici și a detecta pe cei care au putut să omoare bacteriile folosind mecanisme diferite din medicamentele existente.

Raportată în revista Cell, această metodă a evidențiat o moleculă care părea să posede anumite proprietăți antibiotice cu adevărat remarcabile. Echipa a numit molecula halicin.

Atunci când a fost testata pe șoareci, halicina a fost capabilă să trateze eficient tuberculoza și Enterobacteriaceae rezistente la medicamente, familia de bacterii care include E. coli și Salmonella.

De asemenea, s-a dovedit extrem de eficient împotriva Clostridium difficile, o „bacteri de stomac” care adesea circula prin spitale și o altă bacterie rezistentă la medicamente care poate provoca infecții ale sângelui, ale tractului urinar și ale plămânilor.

„Abordarea noastră a dezvăluit această moleculă uimitoare, care este probabil unul dintre antibioticele cele mai puternice descoperite”, spune James Collins, profesor de inginerie și știință medicală din cadrul Institutului pentru Inginerie Medicală și Știință.

Inteligența artificială a descoperit un antibiotic puternic

Acest antibiotic puternic nu este structural ca orice alt antibiotic anterior. Dacă ar fi vorba doar de oameni, este foarte probabil ca acest antibiotic să nu fi fost descoperit deloc, deoarece pare atât de neobișnuit.

„Această lucrare innovantă semnifică o schimbare de paradigmă în descoperirea antibioticelor și într-adevăr în descoperirea de medicamente mai general”, a adăugat Roy Kishony, profesor de biologie și informatică la Technion (Institutul Israel al Tehnologiei), care nu a fost implicat în studiu.

După succesul halicinei, echipa a revenit la baza de date și a folosit algoritmul AI pentru a elimina mai mulți candidați potențiali.

În doar trei zile, a identificat 23 de candidați care nu erau structural diferiți de antibioticele existente și care nu sunt toxici pentru celulele umane.

Testele ulterioare au dovedit ca cel puțin opt dintre aceste molecule aveau proprietăți antibacteriene și două au fost deosebit de puternice.

Toți acești candidați s-ar putea dovedi a fi instrumente neprețuite pentru combaterea infecțiilor rezistente la antibiotice. Datorită consumului excesiv de antibiotice, unele bacterii potențial periculoase au evoluat rezistența la medicamente, ceea ce le face extrem de complicat de tratat.

Din fericire, după cum arată acest studiu, AI-ul ar putea ajuta cercetătorii să-și extindă actualul arsenal de antibiotice.

Adauga un comentariu