Sanatate

Înțepătură care se extinde. Infecții și reacții alergice provocate de insecte

Publicat: 12 sept. 2022
Înțepătură care se extinde. Infecții și reacții alergice provocate de insecte
O extindere a înțepăturii poate fi provocată de o mușcătură de țânțar

O înțepătură care se extinde poate fi provocată de o alergie la insecte. Aceasta este o reacție de protecție a sistemului imunitar la o mușcătură sau la contactul cu insectele. Reacțiile diferă în funcție de insectă și de sensibilitatea individuală. Unele mușcături sunt foarte dureroase și provoacă o reacție imediată și extinderea înțepăturii, pe când altele aproape că nu se simt, dar reacția se dezvoltă.

De asemenea, reacția poate fi asociată cu traumatisme tisulare în timpul mușcăturii, sensibilitatea individuală crescută, posibilitatea transmiterii bolii, infecție secundară și reacții alergice sistemice. La rândul său reacțiile alergice pot fi de două tipuri, locală și sistemică. O reacție locală se manifestă prin roșeață, umflare sau erupție cutanată la locul mușcăturii. Adesea, această reacție este însoțită de mâncărime severă. O reacție alergică sistemică poate provoca o reacție a întregului corp și se poate manifesta prin erupție cutanată, răgușeală a vocii, umflarea laringelui, spasm bronșic, rinită alergică,  febră și frisoane. În cursul clinic al unei reacții alergice, există un model, cu cât o alergie se manifestă mai devreme, cu atât este mai gravă.

persoana care sufera de mancarime pe gat din cauza unei intepaturi de insecte
Căpușele sunt una dintre puținele insecte a căror mușcătură nu numai că provoacă o reacție alergică de la sine, dar este și periculoasă

Înțepătură care se extinde. Insecte care provoacă alergii

O extindere a înțepăturii poate fi provocată de o mușcătură de țânțar. Aceasta este cel mai frecvent tip de reacție alergică locală, care este însoțită de o ușoară umflare, roșeață și mâncărime severă. În unele cazuri, în special la copii, pot apărea umflături severe. Iar zgârierea locului mușcăturii poate duce la o infecție secundară.

Mușcăturile de purici sunt mici vezicule cu o gaură clară în centru. Înțepăturile de purici se caracterizează prin mâncărime severă și roșeață. Cel mai adesea înțepăturile acesteia sunt localizate pe membre în locuri bine închise de îmbrăcăminte strânsă. Înțepăturile provocate de aceste insecte sunt de natură liniară, datorită modului în care puricii se mișcă.

mai multe intepaturi extinse pe piciorul unei persoane
Mușcăturile de purici sunt mici vezicule cu o gaură clară în centru

Înțepăturile de ploșniță arată ca niște vânătăi mici sau papule în diametru, acestea se extind nu mai mult de 5 mm. De regulă, locul mușcăturii provoacă mâncărime, poate deveni inflamat și poate crește în dimensiune. Ca reacție la mușcăturile de ploșnițe, temperatura corpului poate crește. Insectele atacă cel mai adesea noaptea, așa că reacția se manifestă dimineața.

Mușcăturile de căpușe și înțepăturile de albine sunt cele mai periculoase

Căpușele sunt una dintre puținele insecte a căror mușcătură nu numai că provoacă o reacție alergică de la sine, dar este și periculoasă din cauza posibilei infecții cu o serie de boli, precum boala Lyme sau encefalita. Semne precoce ale bolii Lyme sunt petele roșii pe tot corpul care apar în câteva săptămâni sau luni după mușcătură și cresc în dimensiune. Printre semnele tardive ale mușcăturii sunt manifestări cardiace, neurologice și reumatologice.

mai multe intepaturi extinse pe gatul unei persoane
Înțepăturile de ploșniță arată ca niște vânătăi mici sau papule în diametru

Albina nu mușcă, ci înțeapă. De regulă, reacția se manifestă în câteva minute, deoarece, cel mai adesea, înțepătura rămâne în țesuturi. O înțepătură de albină este foarte dureroasă, iar o reacție alergică poate fi foarte puternică.

O înțepătură care se extinde provocată de albină începe de la roșeață și umflarea locului mușcăturii până la o erupție pe tot corpul și debutul șocului anafilactic. După o înțepătură de albină, se recomandă îndepărtarea imediată cu atenție a înțepăturii pentru a nu deteriora sacul otrăvitor, după care rana trebuie tratată cu un antiseptic. Este recomandabil să vă abțineți de la zgârierea locului mușcăturii, pentru a atenua starea, puteți aplica o compresă rece și puteți lua antihistaminice.

o intepatura extinsa pe mana unei persoane
O înțepătură care se extinde poate fi provocată de o alergie la insecteAdauga un comentariu