Prima pagină » Local » Un bărbat a decedat şi un altul a ajuns la spital, din cauza caniculei. Sfaturile medicilor ieșeni pentru această perioadă toridă

Un bărbat a decedat şi un altul a ajuns la spital, din cauza caniculei. Sfaturile medicilor ieșeni pentru această perioadă toridă

25 iun. 2021, 09:57,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Medicii ieşeni au fost direcţionaţi de urgenţă să intervină în cazul a doi bărbaţi ce aveau temperatură ridicată. Conform prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi, a transmis că primul caz, un pacient în vârstă de aproximativ 50 de ani, a fost găsit pe strada Buridava, inconştient.

S-a deplasat un echipaj de prim ajutor de tip D2. Bărbatul a fost mobilizat pe targă şi a intrat în stop cardio respirator – asistola. S-a solicitat un echipaj cu medic care a continuat manevrele de resuscitare. Pacientul avea temperatură de 42 grade Celsius.

„ROSC la aproximativ 12 minute FIA cu AV rapidă”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi

Bărbatul a decedat la spital

Coordonatoarea Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi, Diana Cimpoeșu, a transmis că bărbatul a fost transportat la UPU, fiind instabil hemodinamic cu dublu suport. A intrat în stop cardio respirator în repetate rânduri. Din nefericire, s-a declarat decesul la ora 03.12.

„Posibil hipertermie, se va vedea la medicină legală”, a mai spus medicul ieşean.

Un bărbat în sevraj a ajuns la spital

Un alt pacient, în vârstă de 49 ani, cu temperatura de 39,6 grade Celsius a fost adus de la domiciliu, cunoscut cu Comiialitate GM.

Bărbatul a fost găsit căzut în curte. După ce a apelat la ambulanţă a stat aproximativ 40 minute în soare. A fost diagnosticat cu sindrom confuzional. Bărbatul se afla în sevraj etanolic.

Medicii ieşeni l-au transportat la spital, iar acesta a fost internat la Psihiatrie.

Un alt bărbat a căzut pe câmp, din cauza căldurii

Al doilea bărbat găsit căzut pe câmp în localitatea Bivolari. Pacientul avea temperatură de 43 de grade şi se afla în comă.

A fost dus iniţial la Spitalul de Neurochirurgie, fiind cunoscut cu epilepie fără modificări după efectuarea unui computer tomograf de atac vascular cerebral.

Ieşeanul, în vârstă de 67 ani, avea leucocitoza şi colita cu clostridium. A fost redirecţionat la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi.

Sfaturile medicilor ieșeni pentru a combate canicula

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, a oferit o serie de sfaturi utile pentru toți cetățenii care sunt afectați de disconfortul termic.

„În perioada aceasta, când temperaturile sunt foarte ridicate este recomandat ca persoanele să nu consume alcool și cel mai important este să se hidrateze. Să bea peste 2 litri de apă. La fel de important este să nu iasă din casă în jurul orelor de prânz când soarele este foarte puternic, să poarte haine din fibre naturale. Recomandăm evitarea efortului fizic și trecerea bruscă de la o temperatură la alta” a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Ghid de supravieţuire în caz de caniculă

În spaţii închise (acasă şi la birou), medicul susţine că trebuie evitată creşterea şi scăderea temperaturii într-o manieră excesivă, ci trebuie reglata o temperatură constantă.

„a) evitaţi creşterea temperaturii având grijă să:
• Limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură.
• Acoperiţi ferestrele expuse la soare.
• Mențineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis.
• Nu utilizaţi ventilatoare dacă temperatura a depăşit 32 grade.

b) scădeţi temperatura având grijă să:
• Aerisiţi dimineața devreme sau seara târziu utilizând curenţi de aer.
• Reglaţi aerul condiţionat la 5 grade sub temperatura ambientală”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.

Ce nu trebuie făcut în spaţiile deschise

În spații deschise (pe stradă şi la locul de muncă) nu sunt recomandate deplasările în orele amiezii. Medicul ieşean susţine că trebuie să se consume lichide la temperatura camerei.

„• Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare).
• Evitaţi deplasările, aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens desfăşurat în exterior între orele 11-18.

• Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare.
• Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduţe (şoc, muşeţel, urzici), neaşteptând apariţia senzaţiei de sete, adică un pahar la 15-20 minute.
• Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar de apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produse cu valoare calorică mică.

• Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase ) în cantitate mare întrucât sunt diuretice.
• Evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală;
• Nu consumaţi alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei.

• Nu lăsaţi copilul singur în maşină chiar pe perioade scurte.
• Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie”, a mai spus medicul ieşean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 octombrie 2024
12 octombrie 2024