Local

Întreaga comunitate ieşeană îl deplânge pe fostul primar Constantin Simirad. Mesaje de condoleanţe din mediul politic şi administrativ

Publicat: 29 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Întreaga comunitate ieşeană îl deplânge pe fostul primar Constantin Simirad. Mesaje de condoleanţe din mediul politic şi administrativ
Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a transmis astăzi, 2 aprilie că fostul edilul a municipiului, Constantin Simirad, va fi înmormântat mâine, 3 aprilie 2021, la ora 12.00, la Cimitirul Eternitatea

Începutul de săptămână a venit cu o veste tristă pentru întreaga comunitate ieşeană. Luni, 29 martie 2021, a trecut la cele veşnice fostul primar al Municipiului Iaşi, Constantin Simirad. În data de 21 martie, edilul a fost internat de urgenţă la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.

Reamintim faptul că după ce s-a retras din viaţa publică, Constantin Simirad a avut numeroase probleme de sănătate. Întreg mediul politic, administrativ şi nu numai au transmis mesaje de condoleanţe şi regret pentru cel cel ce a fost un nume important pentru întreaga României. Fostul primar a murit la vârsta de 79 de ani.

Primarul Mihai Chirica: „Un om bun, mereu cu vorba cumpătată”

Actualul edil al Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a publicat astăzi un mesaj în care transmite durerea pe care o are atât el, cât şi întreaga comunitate ieşeana. Edilul menţionează că prof. univ. Constantin Simirad a fost un om bun, cu vorba cumpătată şi deschis către mediciile culturale şi academice.

„O veste tristă a acoperit această zi cu durerea plecării dintre noi a celui care a fost Constantin Simirad, fost primar al Municipiului Iași în dificila perioadă a tranziției postcomuniste.

Un om bun, mereu cu vorbă cumpătată, deschis către mediile culturale și academice, profesorul universitar Constantin Simirad a adus firescul în administrația publică, deschizând municipalitatea ieșeană spre comunitate, dar și către orizontul european al valorilor democratice.

Constantin Simirad a condus Primăria Municipiului Iași în anii 90, când întreaga societate românească încerca să se descotorosească de tristă eră comunistă, căutând să pășească cât mai sigur pe calea spre democrație și adevăr. Vremuri deosebit de grele, în care administrarea unui oraș ca Iașul presupunea un efort considerabil de adaptare la noile realități și provocări postdecembriste.
Constantin Simirad a reușit să redea Iașului strălucirea peste care se așezase zgura falimentului economic și social al comunismului.

Azi, cu durere, ne despărțim de un om care a făcut din Iași un oraș respectat în întreaga țară.
Amintirea, însă, îi va rămâne veșnică în sufletele noastre.
Dumnezeu să vă odihnească în pace, distinse domnule primar Constantin Simirad!”, a transmis Mihai Chirica, edilul municipiului Iaşi.

CJ Iaşi: „Odihnă veşnică în lumină”

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au transmis de asemenea un mesaj de condoleanţe familiei îndurerate pentru cel care a fost primar al Iaşului, preşedinte al CJ şi profesor universitar.

„Consiliul Județean Iași transmite sincere regrete pentru trecerea în neființă a domnului Constantin Simirad, fost președinte al Consiliului Județean, în perioada 2008 – 2012.
Odihnă veșnică în lumină și condoleanțe familiei îndurerate!”, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi.

Uniunea Scriitorilor din România: „ Am pierdut o voce importantă a prozei române contemporane”

Uniunea Scriitorilor din România a transmis un mesaj în amintirea celui ce a fost un nume important pentru Municipiul Iaşi și nu numai.

„Ca o recunoaștere a meritelor sale i-au fost conferite următoarele distincții: Medalia de aur a Asociației Primarilor din Franța, Medalia Crucea Moldavă a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Premiul Steaua de aur acordat de Comisia Europeană pentru deschidere și cooperare europeană (Finlanda, iunie 2000), Medalia Sf. Andrei oferită de Sanctitatea Să Bartolomeu I – Patriarhul Constantinopolului, Medalia Golden Jubilee oferită de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (2002. Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate acordată de Regele Mihai I al României (2009).

Constantin Simirad a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași și a deținut titlurile de „Doctor Honoris Causa”, acordat de World Academy of Arts and Cultura, Diploma de Onoare și Titlul de Ctitor al Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Cetățean de Onoare al municipiului Iași și pe cel de Cetățean de Onoare al orașului Mobile, Alabama, SUA.

Prin trecerea în Veșnicie a lui Constantin Simirad Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași a pierdut o voce importantă a prozei române contemporane, dar și un apropiat prieten. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanții USR filiala Iași.

Deputatul Marius Eugen Ostaficiuc: „O veste tristă la început de săptămână”

Deputatul PSD Marius Eugen Ostaficiuc a transmis astăzi, 29 martie 2021, faptul că Iașul a pierdut un mare om politic și un ambasador al României.
„O veste tristă la început de săptămână. Constantin Simirad, fost primar al municipiului Iași a încetat din viață. Iașul a pierdut un mare om politic, un ambasador al României peste hotare. Să lăsăm politica și trecutul deoparte, sa lăsăm toate tensiunile din ultima vreme și să fim alături de familie în aceste momente grele
Dumnezeu să-l ierte!”, a transmis deputatul PSD de Iași, Marius Eugen Ostaficiuc.
Adauga un comentariu