Actualitate

Ion Cristoiu: Guvernul rezultat din alegerile parlamentare va trebui să facă față unei triple Crize: Sanitare, Economice și Meteorologice

Publicat: 21 oct. 2020
Jurnalistul Ion Cristoiu
Jurnalistul Ion Cristoiu

Ion Cristoiu lansează un avertisment pentru viitorul Guvern care va fi numit după alegerile parlamentare. Jurnalistul considera ca executivul viitor va avea o misiunea grea mai ales că va trebui să facă faţa unei triple crize, sanitare, economice dar şi meteorologice. Redam, integral, editorialul publicat de Ion Cristoiu:

După ce-am scris despre năstrușnicia USRPLUS de a pune pe primul loc în Programul de Guvernare „Repornirea a tot ce-a distrus PSD în materie de justiție, de la corectarea legilor Justiției și desființarea Secției Speciale la repornirea activității DNĂ, reîncriminarea neglijenței în servicii și revenirea la vechea definiție a abuzului în servicii”, întâlnindu-mă pe stradă, un cititor a ținut să mă anunțe:
– Să știți că pentru parlamentare eu am scos USRPLUS de pe listă!

Cititorul, din câte-l știam, era un anti PSD-ist convins. Angajat după decembrie 1989 doar în sectorul privat el mi-a mai spus și altădată că nenorocirea acestei nații a stat în obișnuirea ei de deceniile de Guvernare PSD cu pomană din partea Statului. Trebuie să vină și un Guvern care să aibă curajul isteric de a ne pune pe noi românii la treabă, lăsându-ne față-n față cu mecanismul capitalist al lui Prin noi înșine. Prin noi înșine adică descurcându-ne fără a ne gândi o clipă că, la nevoie, ne va sări în ajutor, ca un unchi bogat din America, Statul.
– Ce-aveți cu USRPLUS? Cu ce v-a supărat? l-am întrebat, știind că urmărea cu simpatie strădania formațiunii pentru un altfel de politică în România de iarmaroc anual.
– Cum ce am? mi-a replicat el pasionat. Păi cum să pui drept principal punct al Programului de Guvernare Legile Justiției când e de ordinul evidenței că România va trebui să traverseze în perioada următoare și nu timp de o săptămână, nu timp de o lună, ci timp de un an, un an și ceva, Ciclonul Pandemiei și al Dezastrului economic produs de Pandemie. Sau cum spuneți dumneavoastră, România a intrat ca toate țările europene în cel de-al Treilea Război Mondial. Și dacă țara e în plin Război, eu vreau să aflu de la un partid politic ce Program are el pentru a câştiga Războiul și, după, pentru a reface țara după Război. Despre așa ceva trebuia să citesc eu în Programul unui partid care vrea să guverneze România după 6 decembrie 2020, și nu despre cum o să repare el ce-a stricat PSD în domeniul Justiției! Desigur, și acest obiectiv e important și un partid de Dreapta trebuie să-l treacă în Program, dar mai pe la mijloc și nu în primele rânduri. Pentru că orice Guvern care va fi după 6 decembrie 2020 trebuie să se concentreze total pe ieșirea României cât de cât teafără din cel de-al Treilea Război Mondial.

I-am spus cititorului că sunt de acord cu această observație. E aiurea să anunți pe români că principala ta preocupare după ce o să ajungi la Putere va fi să schimbi Legile Justiției când situația sanitară s-ar putea înrăutăți atât de tare încât numai de Legile Justiției n-o să-i mai ardă românului.

Întors acasă, m-am gândit la ce mi-a spus cititorul despre USRPLUS. Și mi-am dat seama c-a fost nedrept cu formațiunea condusă de Cioloș-Barna. Pentru că USRPLUS nu e singura formațiune care nu suflă un cuvânt în Programul de Guvernare despre Pandemie. Practic, nici un partid dintre cele care și-au făcut cunoscut Programul electoral nu prezintă românilor oferta sa în materie de administrare a Crizei sanitare și evident a Crizei economice. Toate programele trec cu vederea un adevăr indiscutabil:

Dincolo de infrastructuri, de creșterea pensiilor, de reformarea statului, de schimbarea Legilor Justiției și de Schimbarea CCR și a Avocatului Poporului, orice partid care va câştiga alegerile va avea de rezolvat nu după, ci din mers, în paralel cu formarea Coaliției majoritare, marile probleme produse de Pandemiei și concomitent de impactul mortal al Crizei sanitare asupra economiei. Și e vorba de o atenție care nu se va rezuma la o săptămână, la o lună, ci la un an dacă nu și la mai mult. Războiul cu Pandemia și cu Criză economică va domina viața cotidiană a românilor după 6 decembrie 2020. De altfel alegerile trebuie să aibă loc la 6 decembrie 2020 nu pentru că așa cere Democrația, cum vorbește ca să n-adoarmă Klaus Iohannis, ci pentru așa cere viața. România din perioada următoare se va confrunta cu Pandemia, cu Economia și cu Iarna. Acest cocteil unic în postdecembrism prin concentrarea de dificultăți, cere un guvern legitim, obținut prin alegeri, un guvern care să beneficieze de o majoritate parlamentară tare. Numai un asemenea Guvern ar fi capabil să administreze tripla Criză care se anunță: Sanitară, Economică și Meteorologică.

Prin urmare, toate partidele competitoare trebuie să prezinte în Programele lor de Guvernare, la loc de frunte, felul în care vor administra tripla Criză. Aceasta deoarece soluțiile de rezolvare nu pot fi aceleași pentru toate partidele. În toate problemele ridicate de Criza sanitară, de Criză economică și de Criza Meteorologică, fiecare partid are soluții proprii. Și aceste soluții trebuie să se confrunte în campania electorală. Unele vor fi pentru măsuri de tipul lockdownului generalizat și pentru mult timp. Altele, pentru acceptarea măsurilor de relaxare. Unele vor fi, în materie de Criză economică, pentru stimularea consumului printr-un ajutor dat fiecărui cetățean în genul sutelor de dolari trimiși de Casă Albă fiecărui american, altele pentru stimularea companiilor.

În perspectiva alegerilor, românii trebuie să știe ce-i așteaptă după 6 decembrie 2020 dacă vine un partid sau altul la Guvernare. Votul trebuie dat în cunoștință de cauză.
Și în condițiile de Război de la finele lui 2020, cunoștința de cauză înseamnă a ști oferta fiecărui partid în privința Triplei Crize: Sanitare, Economice, Meteorologice.

Adauga un comentariu