Jurnalistul Ion Cristoiu a abordat în noua ediție BZI LIVE subiectul noilor legi ale Educației ce au stârnit o serie de controverse la nivel național. Jocurile politice și orgolii rănite, asta ar fi cauza acestor modificări privind „România Educată”.
Invitatul spune că se încearcă o manevră pe repede-înainte, ocolindu-se astfel respectarea unor serii de norme.
Ion Cristoiu la BZI LIVE
Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat despre legile Educației la BZI LIVE, subliniind idei extrem de importante. Se pare că dintr-o competitivitate absurdă și un orgoliu fără măsură al unuia, aceste legi au fost amânate până recent.
Din nefericire, după 30 de ani, România nu a adus excelență în ceea ce privește sistemul de învățământ, dar nici în curând nu o va face, dacă la cârma ministerului se află un om care nu are nici o legătură cu Educația.
„În Legile Educaţiei, avem un proiect România educată. Că acest proiect să devină realitate trebuiau două legi ale Educaţiei. Una pentru învăţământul preuniversitar şi universitar… Aceste legi au fost făcute de Sorin Cîmpeanu, de fostul ministru. El în iulie 2022 le-a pus în dezbatere publică.
Problema este că în timpul dezbaterii publice, domnul Sorin Cîmpeanu a uitat că el este tufă şi Iohannis este arbust. Adică la un moment dat, lui Klaus Iohannis i s-a spus ‘dom’le, vezi că Sorin Cîmpeanu ăsta, deja vorbeşte prea mult despre el’, nu ştiu dacă aţi înţeles.. Şi atunci Klaus Iohannis i-a copt povestea cu demisia. Ea a fost forţată de Klaus Iohannis.
Pentru că, dacă aţi observat, el ar vrea să fie toţi precum Ciucă, ‘să trăiţi!’. Şi de regulă e bine mediatic să nu fii mai mult decât el. Doamna navaristă, că eu aşa îi spun, că este numită o consilieră ministru al Educaţiei naţionale care nu a fost, nu ştie ce e un catalog! Toţi miniştrii Educaţiei de la noi au fost fie învăţători, fie profesori… deci ştiu ce înseamnă a preda! Foarte important! Să ai un amfiteatru de 200 de vlăjgani, vlăjgane care se uită la tine. Şi dacă tu nu reuşeşti să îi seduci, te-ai terminat!
Şi atunci, ea a luat aceste legi, le-a ţinut… ele trebuiau predate pe 5 octombrie 2022 Guvernului şi să intre! Le-a ţinut 3 luni, nu ştim ce au făcut cu ele, le-au ţinut în secret şi după 3 luni a venit şi a zis ‚Gata, vreau ca PSD-ul să mi-o voteze într-o lună!’
Domnule, nu se poate aşa ceva! Aici PSD-ul are dreptate! Sunt legile Educaţiei naţionale! Aceste alegi trebuie întâi dezbătute! Nu putem să le trecem prin Parlament aşa, că vrea doamna. Dacă voia, trebuia să le dea drumul în octombrie”, a spus jurnalistul
Ion Cristoiu: „Păi cum să faci legile Educaţiei pe repede-înainte?”
Jurnalistul Ion Cristoiu a discutat și despre cum noile legi ale Educației includ desființarea liceelor pedagogice.
„Eu sunt cel mai mare adversar al ideii de desfiinţare a învăţământului pedagogic! Sunt cel mai mare admirator al învăţătorului! Orice copil din România care ştie calculator, dacă ştie şi limba marţiană, primul lui contact cu şcoală şi cu viaţa este învăţătorul! De aceea la clasele I-IV trebuie să fie învăţători! Iar liceele pedagogice, culmea, au dat cei mai buni învăţători! De ce? Se pare că, cu cât eşti mai tânăr, cu atât eşti mai plăcut de copiii ăia!
În momentul în care termini Liceul Pedagogic, nu te poţi duce decât ca învăţător… şi ce propune doamnă? Liceele pedagogice să se desfiinţeze şi învăţătorii să fi daţi de absolvenţi de facultate. Băi domnule, când ai terminat o facultate, păi ce, eşti nebun să te duci învăţător? Ca na, te duci şi te faci politician…
România nu îşi poate permite la momentul actual să taie această sursă de învăţători care este Liceul Pedagogic! Ah, după asta, poți să îi oblige să facă o facultate la fără frecvență…
Sunt în aceste legi unele prevederi pe care ea le- a ţinut secret şi nu le-a dat spre dezbatere… Păi cum să faci legile Educaţiei pe repede-înainte?! Nu există aşa ceva şi nici nu cred că vor fi votate vreodată de PSD pentru că are şi PSD-ul un electorat şi nu cred domnul Ciolacu este un iubitor de Iohannis încât să îşi sacrifice capitalul electoral, pentru ca domnul Iohannis să spună că are nu ştiu ce Românie Educată”, a conchis Ion Cristoiu.